Ronnie O’Sullivan: Loš džentlmen na dobar način

  19.01.2024.
  RECOMMENDED

  Ronnie O’Sullivan je za snuker (najkomercijalnija vrsta bilijara) ono što je, otprilike, Tiger Woods za golf. Najbolji igrač svih vremena (GOAT) koji nije zaboravio na život, u čemu ume i da pretera. Enfant terrible svetskog snukera i dalje deli packe svojim protivnicima i to je povod da delimično skiciramo njegov portret.

  Ronnie OSullivan


  Ronnie O’Sullivan na velikoj pozornici

  Bolji početak godine O’Sulliven nije mogao ni da zamisli. Na velikoj pozornici je bio On, u svom najboljem izdanju. Crna košulja ispeglana na šav, cipele besprekorno ispolirane. Vrh štapa lagano i ritualno prešao je kredom, što je bio znak da Ronnie započinje svoj magični ples. Protivnik je bio Allister Carter, mada smo svi znali da je najvećeg rivala vragolasti Ronnie imao u odrazu ogledala, duboko u sebi…

  Ronnie O’Sullivan kao MASTER

  Nekoliko dramatičnih sati kasnije videli smo poznati osmeh, koji je ispratio gromoglasni aplauz s tribina. Ronnie O’Sullivan je ponovo osvojio Masters u snukeru, a srebrni pehar se šepurio u njegovim rukama rekordni osmi put. Prvi Masters osvojio je kao devetnaestogodišnjak 1995. a osmi u 48. godini pa je Ronnie ujedno najmlađi i najstariji šampion u istoriji turnira. Sedam puta osvajao je i titulu svetskog šampiona.


  SEKS, DROGA I SNUKER

  Ako se za neki put može reći da je bio trnovit, bila je to staza kojom je do vrha koračao Ronald Antonio O’Sullivan, kako mu zvanično piše u dokumentima. Karijeru je započeo s nepunih 18 godina. Za skupljanje salveta ne znamo, ali je poput većine vršnjaka voleo sve što vole mladi, a to na Ostrvu znači samo jedno – poroci mu nisu bili strani…

  Piće i kanabis samo su bili na vrhu spiska. Srećom, blizak mu je bio i talenat, koji je doprineo da danas za Britanca znaju čak i oni koji preskaču sportske strane. Dovoljno za svetsku slavu ali ne i za mirne noći…

  Primera radi, O’Sullivan je roditelje u mladosti gledao isključivo kroz zatvorske rešetke – majku zbog utaje poreza, dok je otac „ležao“ značajno duže, čak 18 godina zbog ubistva.

  Ronnie OSullivan at backstage 1

  Neretko se kaže da ono što Ronnie može da pogodi ne može niko drugi. A opet, ume i da promaši suvi zicer, potez koji ne bi fulao ni osrednji rekreativac… Upravo je u tome šarm njegove igre i magnet za milione gledalaca…

  enfant terrible

  Mir nisu donele ni prve titule, pa je nakon koje čašice više Ronnie znao da napadne sudije, što je dovelo do suspenzije i vremena koje je morao da posveti sebi. U celebrity svetu, to je bio i ostao eufemizam za rehabilitaciju, koju je O’Sullivan godinama godinama vredno pohađao. U turbulentnoj biografiji piše da mu je zbog pozitivnog testa na narkotike oduzeta čak i jedna regionalna titula. Dno je tada bilo mnogo bliže od vrha.

  ronnie

  Usledila je nova runda problema i ljuta borba sa depresijom. Ipak, mnogo puta otpisan Ronnie je ponovo stao na svoje noge, uzeo u ruke štap i radio ono što je najbolje umeo.

  To su na svojoj koži osetili svi koji su imali nesreću da se nađu na drugoj strani zelenog stola. Titule su se nizale, kao i zlosrećni rivali kojima je po pravilu bez previše muke uzimao skalp. Poslednji u nizu je pomenuti Ali Carter, koji je dobrim delom finalne partije čak i dominirao. Nedovoljno za pobedu, klasa i iskustvo su presudili.

  KO POGODI METU, PROMAŠIO JE OSTALO

  Da li će britanski veteran pronaći dovoljno motiva da krene u pohod na novu titulu pokazaće vreme ali je već sada upisan na malobrojnu listu majstora koji su podjednako uživali u životu i sportu… A već je to dovoljno za aplauz, na sceni i van nje.

  Iako O’Sullivana prate demoni prošlosti to ga ne sprečava da u 48. godini i dalje deli packe malobrojnim rivalima…

  Saznaj više:
  Povezani članci:

  No results found.