Pretraga

\"Bubble Palace\" fantastična kuća Pierrea Cardina u Kanu se sada prodaje

"Bubble Palace" fantastična kuća Pierrea Cardina u Kanu se sada prodaje

Tekst: BURO.

Čak i da se nikada niste pribižili Azurnoj obali, znate za ovu kuću, nalazi se pored Kana i kompletno se razlikuje od svega u blizini. Jer vile na francuskoj rivijeri jesu super luksuzne, ali malo njih može da se nosi sa izgledom "Palais Bulles". Ova građevina je poznatija pod nazivom „Bubble Palace“ i važi za jednu od najekstravagantnijih kuća u tom delu Francuske (ako ne i u celoj zemlji). Sagrađena je 1975. godine i bilo je potrebno 14 godina za izgradnju, iza ambicioznog projekta stoji mađarski arhitekta Antti Lovag, a kuća je slavu doživela u trenutku kada ju je kupio modni dizajner Pierre Cardin 1991. godine.

"Bubble Palace" fantastična kuća Pierrea Cardina u Kanu se sada prodaje (фото 1)
"Bubble Palace" fantastična kuća Pierrea Cardina u Kanu se sada prodaje (фото 2)
"Bubble Palace" fantastična kuća Pierrea Cardina u Kanu se sada prodaje (фото 3)

Pierre Cardin je preminuo 29. decembra 2020. godine, i skoro istovremeno počele su glasine šta će se dalje dogoditi sa kućom. Pre 4 godine pojavila se na tržištu po ceni od 420 miliona dolara, ali nije pronašla svog kupca. Lokalni agenti nekretninama su ovu kuću stavili u folder „kuće koje niko ne želi da kupi“ uprkos tome što se radi o arhitektonskom remek-delu. "Palais Bulles zauzima preko 1.200 metara kvadratnih i ima 29 soba i 10 kupatila i 11 toaleta, a pored toga vila ima spoljašnju pozornicu koja prima do 500 ljudi. Cardin je izdavao kuću po ceni od 33.200 dolara po danu.

"Bubble Palace" fantastična kuća Pierrea Cardina u Kanu se sada prodaje (фото 4)
"Bubble Palace" fantastična kuća Pierrea Cardina u Kanu se sada prodaje (фото 5)

Ono što je interesantno jeste da sam Pierre nikada nije živeo u kući, već je odsedao u manjoj u blizini, dok je ovu neobičnu građevinu sastavljenu „od balončića“ koristio za zabave. Sudbina kuće sada je neizvesna jer to više nije pitanje novca i održavanja, već toga što toliko specifična građevina zahteva novog vlasnika koji će razumeti njenu neobičnost i ko će se zaljubiti u nju i shvatiti viziju koja stoji iza nje. Iako je "Palais Bulles" ikonična građevina, problem leži u tome što uprkos svojoj neverovatnoj arhitektonskoj vrednosti ova kuća je vrlo nepraktična i od budućeg vlasnika bi se očekivala značajna sredstva ukoliko bi želeo kuću da prilagodi za život.

"Bubble Palace" fantastična kuća Pierrea Cardina u Kanu se sada prodaje (фото 6)
"Bubble Palace" fantastična kuća Pierrea Cardina u Kanu se sada prodaje (фото 7)
"Bubble Palace" fantastična kuća Pierrea Cardina u Kanu se sada prodaje (фото 8)

Naravno, to ne znači da niko ne bi trebalo da se prihati tog posla. Bila bi zaista šteta da takav građevinski dragulj propadne. Agenti za nekretnine predlažu da budući vlasnici razmisle o novoj nameni, jer je zapravo ova vila skoro neupotrebljiva u sadašnjem obliku.Tokom godina u ovoj vili iz koje se pruža pogled na Azurnu obalu održavalo se sjaset događaja, od Dior revije, preko žurki na Kanskom festivalu, do privatnih zabava. Neki tvrde da bi to mesto trebalo da postane muzej. Kustos Christiano Raimondi kaže da bi za ovu kuću bilo najbolje da postane deo art ponude Azurne obale gde je s jedne strane kuća Henri Matissea u blizini Nice, a sa druge kuća Villa Santo Sospir gde je živeo Jean Cocteau. Takođe, tu je i minimalistička vila Eileen Gray iz 1929. godine, kao i vila koju je koristio Pablo Picasso. Zato Christiano smatra da bi za javnost bilo sjajno kada bi Palais Bulles bila otvorena za posete, a posebno bi interesantno bilo tu organizovati umetničke programe, ili čak ekskruzije za umetničke i dizajn škole.

"Bubble Palace" fantastična kuća Pierrea Cardina u Kanu se sada prodaje (фото 9)

Sam tvorac građevine, arhitekta Lovag napravio je ovo mesto kao eksperiment. On je arhitekturu video kao formu igre – spontanu, veselu i punu iznenađenja. I mrzeo je ravne linije. Čak je jednom izjavio da su ravne linije „agresija protiv prirode“ što je bila radikalna izjava za vreme u kome je on živeo i stvarao. Stručna javnost, ali i svi mi se pitamo šta će se desiti sa "Palais Bulles" i držimo pesnice da se novi vlasnik odluči da ponudi zainteresovanima opciju obilaska imanja. Jer verujemo da je zbilja posebno iskustvo istražiti kružne prostorije koje su naređane poput mehurića u terakot boji. Nadamo se i jedva čekamo!

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor