Pretraga

Daleko od svakodnevice: tri kuće u koje nećete poneti svoje probleme

Daleko od svakodnevice: tri kuće u koje nećete poneti svoje probleme

Tekst: BURO.


Kuće za odmor ne moraju da budu opremljene najnovijom tehnikom, ponekad nam je prosto potreban beg u prirodu. U najbukvalnijem smislu tih reči. Povezivanje sa prirodom jedan je od zadataka na kojima moramo svesno raditi. Zato vam prikazujemo sasvim posebne kuće (koje možete i iznajmiti), pri čijem se projektovanju vodilo računa da izgled kuća, ali i enterijer, budu jedno sa okolinom.

 

Glass Pavilion, Ofis Architects

Glass Pavilion

Smeštena u crvenoj Tabernas pustinji u Grenadi ova staklena kućica pruža pogled od 360 stepeni na okolinu i pejzaž. La Casa del Desierto, kako je kući naziv na španskom, je projektovao biro Ofis Architects iz Ljubljane i ona se sastoji samo od jedne sobe i jednog skrivenog toaleta. Staklo od koga su izrađeni zidovi je termalno i veoma efikasno pri čuvanju toplote, što je neophodno kad nastupe hladne pustinjske noći.

 

The Secular Retreat, Peter Zumthor

The Secular Retreat

Čuveni švajcarski arhitekta Peter Zumthor projektovao je svoju prvu kuću u Velikoj Britaniji za Living Architecture koncept kuća za odmor. Nalazi se u Devonu, na brdu sa kog puca pogled u kome možete uživati iz svakog kutka staklene kuće. Pod je izrađen od drveta kruške, a stolarija je od drveta trešnje i jabuke. Za sav nameštaj odgovoran je Zumthor lično. Kuća je bukirana sve do kraja ove godine, ali možda sledeće budete imali više sreće.

 

Pan Treetop Cabins, Espen Surnevik

Pan Treetop

Ušuškane duboko u norvešku šumu nalaze se dve kućice na drvetu. One su delo arhitekte i profesora Espena Surevika koji je inspiraciju crpeo iz samog krajolika. Nedostupni vrhovi planina bili su jedna od referenci u dizajnu. Izrađene su od lima i čelika, dok su elementi u enterijeru mahom od drveta bora.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor

Ostavite komentar