Pretraga

Elegancija koja osvaja: 4 predivna projekta brazilskog studija MK27

Elegancija koja osvaja: 4 predivna projekta brazilskog studija MK27

Tekst: BURO.

Studio MK27 na čijem čelu je Marcio Kogan je jedan od onih biroa koji sa svakim sledećim projektom ozbiljno dižu lestvicu, kako u estetskom smislu, tako i kada se radi o funkcionalnosti. Marcio je u ovom obliku studio osnovao početkom 2000-ih, a danas njegov tim čini tridesetak arhitekata koji neguju pravac brazilskog modernizma i pokušavaju da u svaki projekat da utkaju atmosferu nekih od čuvenih građevina koje predstavljaju primere tog stila. Zbog toga insistiraju na jednostavnosti, dok istovremeno vode računa o apsolutno svim detaljima na projektu uvek težeći da građevinu povežu sa okolinom. Pošto su 2009. godine završili kuću „Paraty House“ internacionalna zajednica i mediji prepoznali su da se radi o birou koji će tek napraviti velike stvari, iste godine osvojili su Wallpaper* Design Award. Posle toga su krenuli sa realizacijom velikih internacionalnih projekata i danas MK27 potpisuje hotele i kuće u Portugalu, Indoneziji, Čileu i Urugvaju. Sve njih odlikuje beskompromisna elegancija, svedenost u detaljima i obavezan vajb mira i opuštenosti koji postižu upornom upotrebom prirodnih materijala i geometrije.

FASANO ITAIM

Elegancija koja osvaja: 4 predivna projekta brazilskog studija MK27 (фото 1)

Marcio Kogan i MK27 tim stoje iza enterijera predivnog luksuznog hotela Fasano u Sao Paulu, a isti investitori poželeli su da stvore i stanove koji odgovaraju tom stilu života. Angažovali su ponovo Koganov biro kako bi uredili četiri ogledna stana u stambenoj zgradi i oni su na fantastičan način odgovorili na zadatak. Slično kao u hotelu atmosfera je vrlo sofisticirana, zbog obilatog korišćenja prirodnih materijala i ambijentalne rasvete. Kako su zidovi obloženi drvetom oraha stvoren je utisak ušuškanosti. Dnevna soba je na sunčanoj strani zbog toga su tu upotrebljene lanene i makrame zavese koje služe kao svojevrsan filter i stvaraju čarobne senke na nameštaju od punog drveta. Upečatljivi dizajn komadi kradu našu pažnju, kao što je „Pétala“ stočić koji je dizajn Jorgea Zalszupina, trpezarijski sto koji potpisuje Jader Almeida, paprirna lampa Isamo Noguchija, podna lampa Alvara Aaltoa i lusteri Georgea Nelsona.

Elegancija koja osvaja: 4 predivna projekta brazilskog studija MK27 (фото 2)
Elegancija koja osvaja: 4 predivna projekta brazilskog studija MK27 (фото 3)

CASA FIO

Elegancija koja osvaja: 4 predivna projekta brazilskog studija MK27 (фото 4)

Za ovu kuću u Sao Paulu studio MK27 je osmisilio „arhitektonsku promenadu“ koja počinje u bašti, nastavlja se preko skulpturalne rampe sve do terase na spratu koja je zamišljena kao prostor za uživanje na otvorenom. Dnevna soba ima klizna vrata dimenzija 3.7 x 2.8 metara što dozvoljava ukućanima da kompletno obrišu granicu između enterijera i eksterijera. Kako bi dodatno istakli okolinu i prirodu plafoni su obloženi svetlim drvetom koje je slično boji fasade. Arhitekte su toliko vešto ušuškali ovu kuću u raskošno rastinje tako da ukućani konstantno imaju utisak da su napolju, ali zbog pametnih dizajnerskih rešenja istovremeno se osećaju bezbedno i zaštićeno od svih spoljašnjih uticaja.

Elegancija koja osvaja: 4 predivna projekta brazilskog studija MK27 (фото 5)
Elegancija koja osvaja: 4 predivna projekta brazilskog studija MK27 (фото 6)

JUNGLE HOUSE

Elegancija koja osvaja: 4 predivna projekta brazilskog studija MK27 (фото 7)
Elegancija koja osvaja: 4 predivna projekta brazilskog studija MK27 (фото 8)

Studio MK27 je na izradi ove kuće radio 6 godina i rezultat je zaista jedno malo arhitektonsko remek-delo. Od klijenta su dobili brif da želi kuću koja će imati savršenu konekciju između arhitekture i prirode uz želju da imaju otvoren pogled na okean i dovoljno sunca u prostorijama. Zbog toga su iskoristili prirodni nagib zemljišta kako bi kreirali organsku povezanost između enterijera i eksterijera. Na prvom nivou nalaze se zajedničke prostorije koje izlaze na ogromnu terasu sa bazenom koja je obložena drvetom, dok su zidovi i plafoni prekriveni betonom sa vidljivom teksturom kao kontrast. A na gornjem nivou smešten je mali spa centar sa saunom, ali i izlaz na spektakulran zeleni krov zbog koga kuća izgleda kao integralni deo džungle i apsolutno je ne narušava.

Elegancija koja osvaja: 4 predivna projekta brazilskog studija MK27 (фото 9)
Elegancija koja osvaja: 4 predivna projekta brazilskog studija MK27 (фото 10)

SAND HOUSE

Elegancija koja osvaja: 4 predivna projekta brazilskog studija MK27 (фото 11)
Elegancija koja osvaja: 4 predivna projekta brazilskog studija MK27 (фото 12)

„Sand House“ je još jedna kuća iz MK27 portfolija koja nas tera da preispitujemo naš način života i otuđenost i udaljenost od prirode. Ova kuća je projektovana tako da skoro nestaje na liniji obale, okružena tropskim rastinjem. Terasa sa prednje strane se proteže celom dužinom građevine i prekrivena je pergolama od eukaliptusa čiju konstrukciju drži 14 drvenih stubova. Kogan se u ovom slučaju odlučio za filmski pristup arhitekturi, zbog toga je kuća u jednom nivou, kako je on kaže „widescreen“. Klijent je već posedovao sjajnu kolekciju francuske umetnosti i dizajn predmeta iz XX veka, pa je i enterijer jednako fantastičan koliko i domišljat projekat. Među komadima nameštaja ističe se dizajn Charlotte Perriand (radi se o stolicama od drveta i trske), Noguchi papirne lampe i trpezarijski mozaik sto sa potpisom Rogera Caprona.

Elegancija koja osvaja: 4 predivna projekta brazilskog studija MK27 (фото 13)
Elegancija koja osvaja: 4 predivna projekta brazilskog studija MK27 (фото 14)

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor