Pretraga

Kuća La Casa Orgánica nema nijedan ravan zid i apsolutno fantastično izgleda

Kuća La Casa Orgánica nema nijedan ravan zid i apsolutno fantastično izgleda

Tekst: BURO.

Ako vam je danas potrebno da vidite nešto stvarno fenomenalno, pođite sa nama, vodimo vas u neverovatnu kuću La Casa Orgánica u blizini Meksiko Sitija koja je izgrađena 1985. godine, a i dan danas mami oduševljene uzdahe jednako kao i kada je sagrađena. Za projekat je bio odgovoran meksički arhitekta Javier Senosiain Aguilar koji je poznat po građevinama inspirisanim organskim svetom. Ova kuća je delom ispod zemlje i prekrivena je travnatim pokrivačem te deluje kao nešto što nam je stiglo iz neke daleke, ali prelepe dimenzije. Javier je imao na umu osnovne ljudske potrebe kada je stvarao ovo mesto, a to su potreba za hranom, snom i društvenim životom. Sve to je uspeo da ispoštuje kroz ovaj eksperimentalan dizajn.

Kuća La Casa Orgánica nema nijedan ravan zid i apsolutno fantastično izgleda (фото 1)
Kuća La Casa Orgánica nema nijedan ravan zid i apsolutno fantastično izgleda (фото 2)

La Casa Orgánica nastala je iz ideje o kreiranju mesta koje bi bilo prilagođeno ljudskim potrebama uz puno poštovanje okoline, uz uzimanje u obzir poreklo, prirodu i istorijsko nasleđe. Forme su pozajmljene iz prirode, pa prostorije nalikuju na igloe, pećine ali i matericu i naručje majke spremne da prihvati novorođenče.

Kuća La Casa Orgánica nema nijedan ravan zid i apsolutno fantastično izgleda (фото 3)

Kako bi posetioci stigli do centralnog dela, odnosno dnevnog boravka moraju se spustiti spiralnim tunelom koji vodi u središte kuće. Enterijer je namerno vrlo sveden i nema detalja, nameštaj je zapravo integrisan, a itison u boji peska prekriva pod kako bi se stvorila iluzija da se radi o zemlji. Originalno kuća je imala samo jednu spavaću sobu, ali kako se porodica arhitekte širila, tako je kuća proširivana. On je sa porodicom tu živeo 25 godina, pre nego što je kuća postala otvorena za vođene ture. Tuneli koje je Javier dodao ka novim prostorijama inspirisani su izgledom ajkule, zbog čega su nazvani „El Tiburón“. Veći deo nameštaja izrađen je po meri, a u dnevnom boravku dominira zlatna fotelja u obliku šake Pedra Friedeberga.

Kuća La Casa Orgánica nema nijedan ravan zid i apsolutno fantastično izgleda (фото 4)
Kuća La Casa Orgánica nema nijedan ravan zid i apsolutno fantastično izgleda (фото 5)
Kuća La Casa Orgánica nema nijedan ravan zid i apsolutno fantastično izgleda (фото 6)

Budući da je krov kompletno ozelenjen, kuća je gotovo neprimetna i iz daljine deluje kao da se tu radi o nekoliko ljupkih brdašaca. Pored tog vizuelnog efekta, ovaj zeleni omotač kuću štiti od sunca, vetra i vremenskih neprilika. Na taj način se sprečava širenje i skupljanje materijala od kojeg je izgrađena, a time i pojava pukotina i vlage u unutrašnjosti kuće. Uprkos činjenici da je delimično pod zemljom, u kući ima dovoljno svetlosti koja dolazi sa nekoliko izvora, na jednom delu su tu ogromni prozori celom dužinom zida, a postoje i kupole koje omogućavaju dotok svetlosti i sa gornje strane.

Kuća La Casa Orgánica nema nijedan ravan zid i apsolutno fantastično izgleda (фото 7)

Trenutno su, zbog pandemije, grupe posetilaca limitirane na šestoro ljudi koji smeju boraviti u kući tokom sat vremena i cena po turi je 480 dolara, a obilazak je moguć jedno uz prethodnu najavu. Ukoliko krenete put Meksika, ucrtajte i ovu građevinu na svoju mapu, jer je to jedinstvena prilika da vidite rad kreativnog genija koji kroz projekte ispituje i dovodi u pitanje sve što znamo i mislimo o savremenoj arhitekturi.

Kuća La Casa Orgánica nema nijedan ravan zid i apsolutno fantastično izgleda (фото 8)
Kuća La Casa Orgánica nema nijedan ravan zid i apsolutno fantastično izgleda (фото 9)

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor