Pretraga

Na 40 stepeni sve što želimo jeste da uskočimo u ove genijalno dizajnirane bazene

Na 40 stepeni sve što želimo jeste da uskočimo u ove genijalno dizajnirane bazene

Tekst: BURO.

Do skoro dizajn bazena nije bila posebno interesantna kategorija, tirkizne pločice, kvadratni oblik i voda u koju možemo brzo uskočiti da se osvežimo i pobegnemo od letnje žege. Ali u poslednje vreme tu se stvari menjaju i to baš! Bazeni su postali novo polje za igru kreativaca kao što su Alex Proba, Jared Pike, Studio X + Living, Antti Lovag... Oni su zaronilli duboko u svet drugačijih bazena i ruše jedno po jedno pravilo na koje smo navikli. Oblici su nepravilni i organski, boje su apsolutno neočekivane, a šare hipnotičke i zanosne. Obožavali smo mogućnost da se bacimo u stare dobre bazene, ali posle svih ovih dizajn intervencija sve se podiže na novi nivo uživanja. Izdvojili smo nekoliko trendova koji sada vladaju u svetu dizajna i nadamo se da ćemo isprobati kako izgleda plivanje u svakom od njih.

Kao iz sna...

Na 40 stepeni sve što želimo jeste da uskočimo u ove genijalno dizajnirane bazene (фото 1)

...i to pastelnog! Dizajneri se poigravaju na tragu Wes Anderson estetike praveći od bazena mesta koja deluju nežno, prijatno i utešno. Igra ambijentalnom rasvetom i izvorima prirodne svetlosti je u središtu ovog pravca, a dodatna fluidnost se postiže izbegavanjem ravnih ivica. Sve je zaobljeno i mekano, a upravo i takva ugodna osećanja i budi i sam pogled na ove bazene.

Na 40 stepeni sve što želimo jeste da uskočimo u ove genijalno dizajnirane bazene (фото 2)
Na 40 stepeni sve što želimo jeste da uskočimo u ove genijalno dizajnirane bazene (фото 3)

Drvo

Na 40 stepeni sve što želimo jeste da uskočimo u ove genijalno dizajnirane bazene (фото 4)

Drvo i voda? Kombinacija koja je možda malo neočekivana, ali svakako da se ova dva prirodna elementa slažu savršeno. Drvo svemu daje novu dimenziju i topliju atmosferu, skoro instant stiže asocijacija na spa centar i ne da poziva na opuštanje, već nam skoro pa naređuje da se rešimo svakodnevnih briga. Takođe, drvo, odnosno grede daju arhitektama poligon da se poigrajui  refleksijama i senkama koje tako, tako dobro izgledaju.

Na 40 stepeni sve što želimo jeste da uskočimo u ove genijalno dizajnirane bazene (фото 5)
Na 40 stepeni sve što želimo jeste da uskočimo u ove genijalno dizajnirane bazene (фото 6)

Pećina

Na 40 stepeni sve što želimo jeste da uskočimo u ove genijalno dizajnirane bazene (фото 7)

Tirkizna voda u kamenoj pećini? Da, voleli bismo da idemo svaki dan do plave lagune, ali možda smo komfor stavili ispred avanture. Srećom arhiitekte i dizajneri su uvideli to i ponudili su nam sledeće najbolje rešenje, a to su bazeni u napravljenim pećinama. Nemamo problem, jer sve izgleda jako realno i skoro kao usred divljine. A opet, imamo opciju da zovemo konobara sa novom kiblom. Win!

Na 40 stepeni sve što želimo jeste da uskočimo u ove genijalno dizajnirane bazene (фото 8)
Na 40 stepeni sve što želimo jeste da uskočimo u ove genijalno dizajnirane bazene (фото 9)

Udar boja

Na 40 stepeni sve što želimo jeste da uskočimo u ove genijalno dizajnirane bazene (фото 10)

Ovo je realno koncept koji je samo čekao da se dogodi. Da, bazeni su srećna mesta, gde je energija na visokom nivou i bezbrižnost je lajtmotiv. Tako da je uvođenje jarkih boja bilo samo pitanje trenutka. A kad se to desilo, nastala je prava žurka! Ružičasta, tirkiz, žuta. Tufnicee, šare, pruge. Sve! I aposlutno sve izgleda predivno. Ova mesta pune bateriju i energiju vraćaju na najviši nivo.

Na 40 stepeni sve što želimo jeste da uskočimo u ove genijalno dizajnirane bazene (фото 11)
Na 40 stepeni sve što želimo jeste da uskočimo u ove genijalno dizajnirane bazene (фото 12)

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor