Pretraga

Ova kuća na Serifosu je besprekorno uklopljena uz okolinu, želimo na more iz ovih stopa!

Ova kuća na Serifosu je besprekorno uklopljena uz okolinu, želimo na more iz ovih stopa!

Tekst: BURO.

Povremeno naletimo na projekat koji nas ostavi bez teksta, poklopi se tu sve i inovativna rešenja i savremena gradnja i promišljenost do detalja. Upravo je bio takav slučaj sa kućom NCAVED na grčkom ostrvu Serifos, građevina kaskadno „nestaje“ u okolini. Biro iz Atine Mold Architects odlučili su se za neobično rešenje, da kuću delom ukopaju u zemlju kako bi bila u nivou sa nepristupačnim terenom na kome se nalazi. Pored toga što nisu želeli da naruše fantastični panoramski pogled na ovaj način su zaštitili ukućane i njihove goste od jakih vetrova koji duvaju na grčkim Kikladama. Uz modernu, minimalističku estetiku građevina je istovremeno zen sklonište od svakodnevnice i sofisticirana vila za odmor.

Ova kuća na Serifosu je besprekorno uklopljena uz okolinu, želimo na more iz ovih stopa! (фото 1)
Ova kuća na Serifosu je besprekorno uklopljena uz okolinu, želimo na more iz ovih stopa! (фото 2)
Ova kuća na Serifosu je besprekorno uklopljena uz okolinu, želimo na more iz ovih stopa! (фото 3)

Kuća se prostire na tri nivoa, gde su na poslednjem spavaće sobe, u sredini su zajedničke prostorije, a gostinjske sobe su na nižem nivou. Oblik same građevine u potpunosti prati nakrivljenost terena. Kao rezultat terase na svakom spratu pružaju spektakularan pogled bez prepreka sa svakog sprata. Osnivačica biroa Mold, Iliana Kerestetzi projektovala je kuću nalik na šahovsku tablu, odnosno kompoziciju praznih i punih polja. Što je jasno vidljivo na snimcima iz vazduha.

Ova kuća na Serifosu je besprekorno uklopljena uz okolinu, želimo na more iz ovih stopa! (фото 4)
Ova kuća na Serifosu je besprekorno uklopljena uz okolinu, želimo na more iz ovih stopa! (фото 5)
Ova kuća na Serifosu je besprekorno uklopljena uz okolinu, želimo na more iz ovih stopa! (фото 6)

Zidovi su od kamena iste boje kao stene okolo, a na delu krova zasađeno je rastinje što dodatno čini da ova kuća bude u aposlutnoj harmoniji sa prirodom. Kao kontrast tome deo kuće koji gleda na more ima ogromne prozore od sjajnog stakla kako bi što više prirodnog sveta doprlo u unutrašnjost.

Ova kuća na Serifosu je besprekorno uklopljena uz okolinu, želimo na more iz ovih stopa! (фото 7)
Ova kuća na Serifosu je besprekorno uklopljena uz okolinu, želimo na more iz ovih stopa! (фото 8)
Ova kuća na Serifosu je besprekorno uklopljena uz okolinu, želimo na more iz ovih stopa! (фото 9)

I enterijer je inspirisan prirodnom, tu je paleta zemljanih tonova, teksture nalik onima u okolini i kamen, beton i metal kao dominantni materijali. Drvo je ovde korišćeno kao akcenat koji donosi toplinu, a reflektujuće podloge su upotrebljene kako bi se dodatno naglasila igra sunca i senki koja je tu konstanta. Arrhitekte su vodile računa da sve što se nalazi u kući na neki način čini ram koji ne smeta pogledu na pučinu koji je ovde u glavnoj ulozi. Očekivano, u kući gde se toliko računa vodilo da njen izgled ne naruši pejzaž i održivost je bila je jedna od tema koja se morala ispoštovati. Koristi se sistem prirodne ventilacije, a kišnica služi za navodnavanje imanja. Ova fanatastična „kameleon građevina“ inspiriše nas da mislimo na leto i baš na takav način se bezbrižno prepustimo prirodi i svim njenim čarima. Jedva čekamo!

Ova kuća na Serifosu je besprekorno uklopljena uz okolinu, želimo na more iz ovih stopa! (фото 10)
Ova kuća na Serifosu je besprekorno uklopljena uz okolinu, želimo na more iz ovih stopa! (фото 11)
Ova kuća na Serifosu je besprekorno uklopljena uz okolinu, želimo na more iz ovih stopa! (фото 12)

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor