Pretraga

Ova kuća na Formenteri ispunjava sve naše snove o ultimativnom odmoru ovog leta

Ova kuća na Formenteri ispunjava sve naše snove o ultimativnom odmoru ovog leta

Tekst: BURO.

Ova kompaktna kuća za odmor nalazi na ostrvu Formentera koje je najmanje ali i nama najomiljenije Balearsko ostrvo. Smeštena je u unutrašnjosti ostrva, a arhitektura i enterijer su inspirisani laganim vajbom koji odlikuje ovo mesto, seoskom atmosferom i skromnim načinom života u skladu sa prirodom. Lokalni studio koji vodi Marià Castelló je kao polaznu tačku za projekat iskoristio nasleđe ostrva, a zanatlije iz blizine su učestvovali u gradnji kako bi kuća imala autentičan ostrvski karakter.

Ova kuća na Formenteri ispunjava sve naše snove o ultimativnom odmoru ovog leta (фото 1)
Ova kuća na Formenteri ispunjava sve naše snove o ultimativnom odmoru ovog leta (фото 2)
Ova kuća na Formenteri ispunjava sve naše snove o ultimativnom odmoru ovog leta (фото 3)

Kuća je okružena poljima, kao i drvećem badema i smokvi, a iako se u daljini nazire more dovoljno je daleko od svih turističkih sadržaja da može da pruži apsolutni odmor. Arhitekte su iskoristile specifičnu lokaciju kako bi kreirali retreat koji je u harmoniji sa okolinom. Sastavljena je od nekoliko blokova koji formiraju kvadratnu struturu, a blokovi zapravo predstavljaju zone: privatan prostor, zajednički i deo koji izlazi na dvorište. Sve je napravljeno tako da vazduh struji kroz prostor i iako je geometrija stroga, upravo je taj minimalni pristup učinio da se ne naruši prelepa priroda koja okružuje objekat.

Ova kuća na Formenteri ispunjava sve naše snove o ultimativnom odmoru ovog leta (фото 4)
Ova kuća na Formenteri ispunjava sve naše snove o ultimativnom odmoru ovog leta (фото 5)
Ova kuća na Formenteri ispunjava sve naše snove o ultimativnom odmoru ovog leta (фото 6)

O svemu se vodilo računa, pa je tako spavaća soba smeštena u nahladnijem i najzaklonjenijem delu kuće, dok je trem orijentisan ka suncu i nudi najbolji pogled dok se ukućani sunčaju u ligeštulima. U enterijeru dominiraju zemljani tonovi i prirodni materijali koji su izabrani u skladu sa bojama koje se mogu videti u neposrednoj okolini. Pod je prekriven terakot pločicama, a na plafonu su detalji od keramike koji svemu daje toplu notu. Tu je i dosta drveta od koga je izrađen nameštaj po meri. Upliv boje postoji u kupatilu gde su postavljene sjajne zelene pločice u boji lokalne vegetacije.

Ova kuća na Formenteri ispunjava sve naše snove o ultimativnom odmoru ovog leta (фото 7)
Ova kuća na Formenteri ispunjava sve naše snove o ultimativnom odmoru ovog leta (фото 8)

Uz to, postoji sistem prirodne ventilacije, kao i cisterna sa kišnicom, što čini kuću samodrživom i sjajnim primerom moderne arhitekture koja poštuje okolinu i ne narušava je nijednim svojim elementom.

Ova kuća na Formenteri ispunjava sve naše snove o ultimativnom odmoru ovog leta (фото 9)
Ova kuća na Formenteri ispunjava sve naše snove o ultimativnom odmoru ovog leta (фото 10)
Ova kuća na Formenteri ispunjava sve naše snove o ultimativnom odmoru ovog leta (фото 11)

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor