Pretraga

Palma de Majorka krije fantastične kuće čiji je izgled inspirisan letom i suncem: otkrivamo vam najlepše

Palma de Majorka krije fantastične kuće čiji je izgled inspirisan letom i suncem: otkrivamo vam najlepše

Tekst: BURO.

Palma de Majorka je predivno mesto za uživanje na suncu, skoro smo vam ponudili brzi vodič za istinsko uživanje, a sada pogled skrećemo u drugom smeru. Proučavamo kuće čija je arhitektura u potpunom skladu sa okolinom, radi se o građevinama svedenih linija u bojama zalaska sunca. I to nije jedina veza sa prirodom, tu su i materijali koji su uvedeni i kao element u enterijeru (kao što je na primer kamena stena koja je zadržana u unutrašnjosti). Deluju kao prava mala umetnička dela. Hvatajte beleške, možda vas ovi primeri inspirišu da počnete da razmišljate drugačije.

A FLIRTATION WITH MEXICO

Palma de Majorka krije fantastične kuće čiji je izgled inspirisan letom i suncem: otkrivamo vam najlepše (фото 1)

Iako ova kuća deluje da je tu decenijama, gradnja je zapravo završena ove godine. Za projekat je bio zadužen biro Isla Architects & Rabassa, a njihova inspiracija je jasno vidljiva, želeli su da rekreiraju komadić Meksika na Palmi. Radi se o prizemnoj kući koja ima jedan izdvojeni privatni deo u kome se nalaze spavaće sobe i kupatila. Dnevni boravak je centralni deo imanja i kompletno se otvara prema brižljivo uređenom dvorištu, visoki plafoni i stakleni zidovi sa svih strana čine da ova prostorija praktično deluje kao da je napolju. U nastavku je kuhinja u minimalističkom stilu iz koje se lako izlazi do drvenog stola za ručavanje koji je okružen zidovima u boji terakote, odakle se kroz izrez na zidu pruža pogled na bazen nalik slici u ramu. Bazen je takođe obrubljen kamenom u istoj boji kao fasada i pruža se čitavom dužinom kuće, što ga čini idealnim za jutarnje isplivavanje. Zbog promišljene igre sa geometrijom tokom čitavog dana senke menjaju oblike čineći atmosferu još više snenom i skoro nadrealnom.

Palma de Majorka krije fantastične kuće čiji je izgled inspirisan letom i suncem: otkrivamo vam najlepše (фото 2)
Palma de Majorka krije fantastične kuće čiji je izgled inspirisan letom i suncem: otkrivamo vam najlepše (фото 3)
Palma de Majorka krije fantastične kuće čiji je izgled inspirisan letom i suncem: otkrivamo vam najlepše (фото 4)
Palma de Majorka krije fantastične kuće čiji je izgled inspirisan letom i suncem: otkrivamo vam najlepše (фото 5)

OLIVE HOUSES

Palma de Majorka krije fantastične kuće čiji je izgled inspirisan letom i suncem: otkrivamo vam najlepše (фото 6)

Ovaj projekat se sastoji od dve kuće, jedna je ružičasta, a druga ljubičasta i one su fantastičan primer tradicionalne gradnje kakva je na ostrvu prisutna vekovima. Kuće su zapravo „produžetak“ okoline i dopuštaju ukućanima da se istovremeno osećaju bezbezdno i zaštićeno, ali i dubinski povezani sa prirodom koja ih okružuje. Kuće su izgrađene oko kamenog područja, i umesto da sve poravnaju sa zemljom arhitekte iz biroa Mar Plus Ask su odlučile da neke od stena iskoriste kao sastavni element građevina. Hrabra ali i potpuno fantastična odluka! I sam enterijer prati tu organsku priču - kreveti su pozicionirani tako da se iz njih pruža savršen pogled ka maslinjaku kroz velike prozore, zapravo granice između spoljašnosti i unutrašnjosti su na ovom mestu potpuno zamućene. Pored toga, nameštaj je sveden na minimum, tu su samo komadi koji su neophodni za život: krevet, tuš i kamin, dok u ljubičastoj kući postoji kupatilo, peć na gas, sudopera i frižider. Voda se sakuplja iz prirodnog izvora koji se nalazi iza kuće, dok se struja dobija putem solarnih panela. Fantazija u trećoj dimenziji!

Palma de Majorka krije fantastične kuće čiji je izgled inspirisan letom i suncem: otkrivamo vam najlepše (фото 7)
Palma de Majorka krije fantastične kuće čiji je izgled inspirisan letom i suncem: otkrivamo vam najlepše (фото 8)
Palma de Majorka krije fantastične kuće čiji je izgled inspirisan letom i suncem: otkrivamo vam najlepše (фото 9)

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor