Pretraga

Uređenje dvorišta može biti prava umetnost, upoznajte dizajenera Scott Shradera

Uređenje dvorišta može biti prava umetnost, upoznajte dizajenera Scott Shradera

Tekst: BURO.


Juče smo vam prepručili nekoliko Instagram naloga na kojima ćete pronaći inspiraciju za uređenje bašte i dvorišta, a danas vas upoznajamo sa radom pejzažnog arhitekte Scott Shradera koji se specijalizovao za uređenje dvorišta koje okružuju vile u Kaliforniji. Tim poslom se bavi tridesetak godina, a u čast jubileja u saradnji sa izdavačkom kućom Rizzoli izdao je knjigu „The Art of Outdoor Living“ u kojoj je ukoričio priče i slike svojih 13 najboljih projekata.

Uređenje dvorišta može biti prava umetnost, upoznajte dizajenera Scott Shradera (фото 1)

Ono što je posebno u njegovom radu i kako započinje svaki novi zadatak jeste sedenjem u kući, umesto u dvorištu kome treba da udahne novi život. Kako kaže, jedna od najbitnijih stvari pri kreiranju bašte jeste kako ona izgleda kada je ukućani posmatraju iz svojih soba. Kada osmisli viziju, Scott izlazi napolje gde se odvija prava magija, a ono što mu je najbitnije jeste da sve kreacije budu vizuelno privlačne ali i funkcionalne. Među njegove klijente upisali su se i Ellen Degeneres i Patrick Dempsey. Patrick je kupio kuću „Tin House“ koju je dizajnirao Frank Gehry, kuću strogog geometrijskog izgleda Scott je oplemenio zen vrtom u koje je „doselio“ stabla masline.

Uređenje dvorišta može biti prava umetnost, upoznajte dizajenera Scott Shradera (фото 2)
Uređenje dvorišta može biti prava umetnost, upoznajte dizajenera Scott Shradera (фото 3)
Uređenje dvorišta može biti prava umetnost, upoznajte dizajenera Scott Shradera (фото 4)

Njegov stil je inspirisan estetikom šezdesetih, a na mood boardu su obavezne slike evropskih imanja i jer je duh Evrope ono što želi da postigne u svojim projektima. Scott je proputovao Španiju, Italiju i Grčku jer su to zemlje koje imaju sličnu klimu kao Kalifornija. Ono što ističe jeste činjenica da kad pejzažni arhitekta osmisli i postavi elemente u dvorištu on mora da misli dosta unapred, budući da će se sve dramatično promeniti u ciklusu od dvadeset godina.

Uređenje dvorišta može biti prava umetnost, upoznajte dizajenera Scott Shradera (фото 5)

Kada je izbor boja u pitanju Scott veruje da paletu treba ograničiti. I zaista, većina projekata na kojima je radio su vrlo elegantni upravo zbog činjenice da najčešće koristi tek nekoliko boja: zelenu, krem i sivu. Ukoliko razmišljate da se ovog leta posvetite uređenju sopstvene oaze na svežem vazduhu, toplo vam preporučujemo da detaljno proučite rad ovog virtuoza. Držimo vam palčeve.

Ostavite komentar