(Beo)gradski prostori: Ines Atelier x Kolege

03.07.2019.
RECOMMENDED

https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/07/ines_atelier_cover.jpg

Otvaranja novih prostora u našem gradu često umeju da prođu tiho: proseko, prijatelji, malo muzike i to bi bilo to. No, povremeno se desi da se o novootvorenim prostorima priča i mesecima pošto su počeli sa radom. Upravo je to slučaj sa novim butikom brenda Ines Atelier. Kreatorka Ines Janković se odlučila da poverenje pokloni arhitekonskom birou Kolege, a radove je izveo Enterijer Janković.

 

Kolege se ne pojavljuju često u medijima i možda ih nećete prepoznati na ulici, ali smo sasvim sigurni da ste već uveliko na “ti” sa mnogim lokalima koji su upravo oni osmislili. Navešćemo samo neke od njih: Bistro Grad Hometown Food, Remiks, Taman, Troika Bar, D59b… Ukratko, baš oni gde se dešava zabava!

 

Kolege čine arhitekte Marko Basarovski, Sanja Berić i Andrea Brkić i poseduju istančan osećaj šta je to potrebno našoj prestonici onda kada noge same krenu u đuskanje, a kucanje čašama se utrostruči. Prostori sa njihovim potpisom često su otkačeni i bez izuzetka iznenade neočekivanim elementima, paleta boja se vrti oko tamnijih tonova, a rado se poigravaju teksturama kao što su pliš i beton, dodatno ih naglašavajući zanimljivim svetlosnim instalacijama.

 

Možda nas je zato toliko oduševila ta kombinacija Ines i Kolega. Na prvi pogled ne bismo ih spojili u istu rečenicu, ali u praksi su pokazali da je to zapravo genijalan miks!

 

Butik je na dva sprata i vešto je podeljen na nekoliko celina: ne postoje pregrade, a već na prvi pogled jasno je koja je funkcija svakog od njih. U prizemlju su izložene kolekcije, dok je sprat rezervisan za konsultacije. Iako je ovo poslovni prostor, bojama, teksturama i detaljima je postignut utisak udobnosti. Ovo je jedan od onih besprekornih lokala kakve čuvate na Pinterest tablama kao inspiraciju za neku buduću kancelariju. Drvo, staklo, ogledala i geometrijski oblici tu su kao idealna kontrateža ženstvenosti, koja umesto da pređe u „ušećerenost“ što lako ume da se desi (posebno u domaćim ) buticima, je prešla na novi nivo vrhunske elegancije. Uprkos upotrebi dosta različitih elemenata i dalje imate utisak pročišćenog prostora gde je svaki predmet u apsolutom balansu sa ostatkom.

 

 

Razgovarali smo sa Kolegama o ovom projektu:

Ines Atelier projekat jeste malo drugačiji koncept od onoga što ste do sada radili, da li vam je bilo zanimljivo da izađete iz doze komfora?

 

Bilo da radimo enterijer kafane, stana ili modnog studija, polazna tačka svakog projekta je uvek ista. Postavimo sebi pitanja: za koga radimo, kome je namenjeno i šta je prostorno-društveni kontekst. U suštini, trudimo se da što promišljenije odgovaramo sebi na ta pitanja jer zanimljivi odgovori donose i zanimljive rezultate. Tako da da, uvek u nekoj meri operišemo van zone komfora – tu je sva zabava!

Odakle ste krenuli u ovom projektu? Šta je stajalo na vašem moodboardu?

 

Krenuli smo od prve asocijacije na visoku modu koju smo imali – modne piste. Prostor je svojim izduženim oblikom odmah podržao našu ideju, tako da smo povukli liniju – od početka do kraja radnje. S obzirom da se ipak ne nalazimo na reviji već u showroom-u, pista je dobila još neke funkicije: pult sa kasom i prostor za izlaganje, a tri lutke, specijalno selektovane od strane Ines, u ovom treuntku suvereno vladaju njom.

 

 

Da li ste pri skiciranju projekta inspiraciju pronašli i u modelima sa potpisom Ines Atelier?

 

Pre bih rekla da se u njenim modelima oseća snažna arhitektonska impresija, što u ostalom ne čudi s obzirom da je studirala arhitekturu u Italiji. Akcenat na konstrukciji komada – kroju, kao i finoća pri izradi detalja su osobine koje odaju arhitekte među dizajnerima. Pričamo istim jezikom.

Šta je ono što ste po retail pravilima morali da ispoštujete, a gde ste imali slobodu?

 

Sve! Sva sreća da pravila nisu mnogo stroga (smeh). U retailu smo podigli štender na visinu koja nije uobičajena, želeći da damo komadima na značaju, da ih u kombinaciji sa pravim osvetljenjem prezentujemo kao male skulpture, što u ostalom i jesu. A sve ostalo je baš kako pravila propisuju, prema meri dame, da ne kažemo čoveka.

 

Dosta elemenata pravljeno je posebno za ovaj prostor?

 

Ipak je Ines Atelier srpski high end brend. Sve stvari koje se tiču izlaganja garderobe su smišljene i napravljene specijalno za ovaj prostor, jer kako drugačije?!

Da li ste naleteli na neke neočekivane prepreke?

 

Na dnevnom nivou smo naletali na razne prepreke, što je sastavni deo posla. Tako da su neočekivane prepreke u stvari očekivane – stanje redovno.

 

Na koji način ste odvojili celine u kojima su izložene različite kolekcije?

 

Nije bilo teško, samo se nametalo, prostor u lokalu je već prirodno bio podeljen na dva dela. Logično je bilo da prvi deo bude retail, kako je bliže ulazu i ulici, a da u dubini lokala, koja ujedno ima luksuz duple spratne visine, napravimo budoar za buduće mlade.

Kabina ide dužinom sprata, mene je asocirala na modnu pistu?

 

Pista je zapravo u prizemlju, a inspiracija za most koji povezuje kabine i ofis je bio balkon engleske kraljice.

 

Da li ste očekivali da će kupatilo momentalno postati gradsko Insta mesto?

 

Ideja je bila napravimo kupatilo sa funkcionalnim svetlom za šminkanje. A čim je svetlo dobro za šminkanje, mora biti dobro i za slikanje. No, ovaj insta boom popularnosti niko nije očekivao (smeh).

Na čemu sada radite, šta sledeće možemo očekivati iz vašeg biroa?

 

A martini, Shaken, not stirred.

Saznaj više:
Povezani članci: