Dizajn trendovi: Apstraktni tepisi

  17.10.2019.
  RECOMMENDED

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/10/tepisi_cover.jpg

  Za razliku od modnih, trendovi u dizajnu se ne menjaju tako munjevitom brzinom, promene u tom svetu su sporije, ali vrlo temeljne, pa nekad i ne primetimo kuda je sve pošlo dok se ne nađemo pred kompletno drugačijim enterijerima. Često te nove stilove nose pojedini komadi koji daju potpuno novi vajb prostoru. Ako bismo mogli da uperimo prst u jednu stvar koja u ovom trenutku može načiniti najveću promenu to bi bili tepisi. Ako dižete obrvu na ovu izjavu, znači da niste dovoljno pratili na času, već nekoliko godina tepisi su mnogo više od podnih obloga koje bi trebalo da budu dovoljno svedene i da budu samo “tiha pratnja” u enterijeru. Danas su oni upadljivi, šareni, hrabri i skoro “nenormalni”!

  Dizajneri su počeli da upravo na tepisima eksperimentišu do beskraja, čini se da sve svoje nasmelije ideje čuvaju baš za tu kategoriju. Koliko tu ima da se eksperimentiše, pitate se?

   

  Možda smo i mi postavljali to pitanje, ali pošto smo videli poslednje kolekcije nezavisnih kompanija i studija koji diktiraju trendove naglo smo zaćutali. Stvari su otišle toliko daleko da se čak više ne poštuju standardni oblici na kakve smo navikli. Zaboravite na kvadrat i krug! Tepisi sad imaju krakove, sastavljeni su od nekoliko geometrijskih oblika, zapravo neki od njih deluju kao da su ih deca iskekla i to makazama za papir. Plus, sve je više tepiha na kojima je kombinovano nekoliko vrsta materijala i tekstura, o bojama ne bismo ni počinjali pošto je čest slučaj da je na na jednom tepihu često zastupljen ceo spektar. Najluđe od svega? Ove smele kombinacije zapravo izgledaju jako dobro!

   

   

  Röd Studio je dizajn studio iz Kopenhagena koji čine dizajneri tekstila Anne Louise Rasmussen i Maja Marie Halling. Oni su specijalizovani za tepihe izrađene od netradicionalnih materijala u asimetričnim oblicima, a za svaki model postoji šira ideja i koncept koji nosi svoju priču. Primera radi, kolekcija „Assemblage“ ima 3D efekat zbog korišćenja konjske i kozije dlake, a inspirisana je Marakešom, dok kolekcija „Face“ istražuje apstraktne maske.

  Čak je i Ikea uskočila na ovaj trendi voz, pa su u maju ove godine lansirali kolekciju tepiha pod nazivom “Ikea Art Event 2019” u okviru koje je data prilika umetnicima da daju svoje viđenje tepiha. Kao rezultat, tu je kolekcija umetničkih dela koja nisu nemenjana zidovima, tepisi su dostupni i kod nas (samo online) po cenima između 14.999 i 49.999 dinara.

   

   

  Tapis CC je jedna od najinovativnijih kompanija specijalizovanih za izradu tepiha, pa njihova najnovija kolekcija „Doodles“ uopšte ne iznenađuje. Ovoga puta udružili su se sa britanskom umetnicom Faye Toogood koje je kreirala šest različitih dezena. Svaki od njih podseća na kolaž gde skup komadića čine hrabru grafičku igru. Ono što je posebno kod ove kolekcije jeste da su tepisi izrađeni u radionici u Nepalu, a zanatlije su pri radu koristile himalajasku vunu. Na ovih šest tepiha zastupljeno je 40 različitih boja, a svaku nijansu su dobili farbanjem kako bi se istakli kolorni prelazi.

  Alex Proba je primarno grafička dizajnerka, ali poslednjih nekoliko godina postala je prepoznatljiva po nizu saradnji sa liderima u dizajnu kao što su Bower, Aeelfie, Chiaozza i CC Tapis. Tepisi koje je ona dizajnirala zadržali su njen razigran grafički potpis, a iako se radi o igri geometrije ona je uspela da kroz dizajn provuče ženski princip pa i tepisi jarkih boja deluju nežno. Savršena kombinacija!

  Već razmišljamo o novom tepihu.

   

  Saznaj više:
  Povezani članci: