Evo kako da unesete promene u svoj dom sa minimalno truda

  26.06.2020.
  RECOMMENDED

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/06/uredjivanje_stana_cover.jpg

  Ovih dana planove pravimo za maksimum tri dana unapred, pokušavamo da zadržimo okvir života kao da je sve okej, što baš i nije laka misija. Ali, trudimo se da ne klonemo duhom, a jedna od dobrih taktika za skretanje misli jeste da se bavimo onim na šta možemo da utičemo sto procentno i gde rezultate možemo da vidimo vrlo brzo. Naravno, opet smo uposlili mozak za male prepravke u kući (nadamo se da ste ispratili 24/7 serijal), ovoga puta razmišljamo o ambijentu koji će delovati utešno i poznato, ali možda i poslužiti za deo obaveznog godišnjeg. Ne znamo, ali ono što znamo jeste da uz zaista malo truda možete svašta promeniti u enterijeru. Razmišljajte kao stilista i dekorater, a sebe tretirajte kao holivudsku zvezdu koja želi da transformiše svoj dom u svojevrsni ritrit. Samo pratite naše smernice.

  Vreme je za krečenje

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/06/1593258228554784.jpg

  Naneti novi sloj boje je skoro katarzično iskustvo i u sekundi može promeniti vajb vašeg prostora, ali i raspoloženje. Počnite od najmanjih prostorija kao što su hodnik, kupatilo, ili wc. Suzite izbor boja i obavezno isprobajte nekoliko nijansi na zidovima. Tamnije i toplije boje će učiniti da prostorija deluje „ušuškanije“ i intimnije, dok svetlije boje sa hladnim podtonom mogu doneti dašak luksuza – ukoliko ne planirate da nanesete više od jednog sloja boja nemojte dramatično menjati boju. Ako vas je novopristiglo leto inspirisalo da promrdate svoje stanove, predlažemo vam da ofarbate i plafon, za početak neka to bude ista boja kao na zidovima. Ukoliko do sada niste sami krečili, budite pažljivi i papirnom trakom zaštitite sve ivice, lajsne, okvire prozora i vrata.

  Stilizujte svoj krevet

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/06/1593258218548159.jpg

  Nekada i nismo svesni koliko nova posteljina može da transformiše izgled spavaće sobe. Kako je leto, preporučujemo vam da posegnete za lanenom ili pamučnom posteljinom, izbegavajte mešavine materijala. Kako bi dobili onaj feeling hotelske sobe koji svi toliko volimo uložite u fini prekrivač. Ključna reč je u ovom slučaju oversized, on mora biti raskošan i pozivati na odmor, takođe ukoliko ram i nogice vašeg kreveta nisu baš lepi uzmite prekrivač koji pada do poda i tako sve to sakrijte. Vi znate koliko vam je potrebno jastuka za spavanje, ali ukoliko imate prostora dodajte još nekoliko dekorativinih (koje ne morate sklanjati kad krenete na počinak). Et voilà, eto vašeg privatnog hotela.

  Rearanžirajte sto

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/06/1593258182222566.jpg

  Većina ljudi nema prazan sto kod kuće, pa je prvi korak da raspremite sitnice koje ste nagomilali tokom godina. Razdvojte stvari u grupe, one koje su dovoljno dekorativne da mogu i same da budu ukras i one koje jesu praktične, ali izgledaju loše – za njih pronađite ukrasnu tacnu ili kutiju i pokušajte tako da prikrijete krš. Zatim uzmite omiljene predmete koje biste voleli da viđate svaki dan kao što su knjige, svećnjaci, kristali, male lampe, činije i zanimljive vaze. Idealno je da bude neparan broj predmeta različitih visina, iako je na kraju sve stvar ukusa naravno. Na ovu temu možete pogledati praktične savete arhitekte Paula Valčića. Kada stvarate aranžman ne zaboravite da je neohodno da čistite površinu na kojoj su ukrasi, tako da budite razumni.

  Dizajn svetla

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/06/1593258207772378.jpg

  Najvažnija stvar koju morate imati na umu pri biranju svetla za dom jeste da je uvek bolje imati više izvora slabijeg svetla, nego jedan, ili dva lustera koji daju jarko, belo svetlo. I zaista što više, to bolje, okej je imati i sedam različitih lampi u dnevnom boravku, samo vodite računa da imaju sijalice slabijeg napona. U ovom slučaju dimer je vaš najbolji prijatelj i to je sitnica u koju bi trebalo da investirate, na taj način lako možete promeniti atmosferu prostorije od seksi prigušenih svetla, sve do osvetljenosti prikladne za čitanje ili čišćenje. Pored broja, bitno je i koje vrste su izvori svetla, neka neka budu ambijentalna (stone lampe sa abažurima stvoriće difuzni efekat) i usmerena (lampa za čitanje). Najbolji izbor za pozicioniranje jeste da svetla budu u nivou očiju zato birajte podne lampe, a stone smestite na više police. Svetlo na plafonu bi uvek trebalo da bude blago prigušeno. A ako želite da dodate malo drame, biljke ili skupture možete osvetiliti i sa poda i tako ih učiniti tačkom fokusa.

  Saznaj više:
  Povezani članci: