Kako su Matisse printovi postali stylish varijanta postera za odrasle?

  16.10.2019.
  RECOMMENDED

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/10/matis_cover.jpg

  Pre nego što zađemo dublje u temu, da kriva sam, da i ja sam jedna od onih koja ima Matisse print u stanu i to na istaknutom mestu i to u formatu 50x70cm. Da, svesna sam da upravo serija „Aktovi u plavom“ trenutno postoji u većini modernih stanova… Uprkos tome, upravo me ta slika svakodnevno oduševljava, smiruje i najjednostavnije rečeno – raduje. Iako je ostatak umetničkih dela u mojoj mikro kolekciji autorsko delo, ovaj print se lako provukao mimo zamišljenog kriterijuma da ću sakupljati samo domaće umetnike. Pa kako se to desilo?

   

  Prvo, nisam sama, ako posvećeno skrolujete Instagram profile, kako one posvećene modi, tako i one posvećene enterijerima, verovatno ćete videti bar jedan Matisse reprint dnevno. Počelo je stidljivo, nastavilo se svom silom i sada zauzima istaknuto na Instagram profilima devojaka kao što su modna urednica sajta Zoe Report Aemilia Madden i blogerka Olivia Lopez.

   

   

  Nije samo plava serija osvojila stanove modernih devojka, postoji više Matisse dela za kojima svi ludujemo. Najbolje od svega? Njegova umetnost se lako uklapa u svaki stil uređenja enterijera koji su sada popularni, od skandinavskih minimalnih stanova, preko onih gde biljke i gomile stinica vode glavnu reč, do prostora ispunjenih Mid-century i Memphis komadima nameštaja.

   

   

  Popularnost ovih postera ubrzno raste od 2014. godine kad je u njujorškom muzeju MoMA otvorena retrospektivna izložba „Matisse: The Cutouts“, a zatim je svoj život nastavila u muzeju Tate Modern u Londonu, interesovanje publike je bilo toliko da je izložba opisivana kao „blokbaster izložba“. Intenzitet boja i apstraktni oblici neočkivano su se savršeno uklopili u tadašnju pikselizovanu estetiku Instagrama i Twittera.

   

   

  Danas, postoji neverovatno velik broj opcija Matissovih printova koje su dostupne svakom budžetu. Najjeftiniji digitalni fajlovi kreću se od oko 7 evra, obični printovi na Amazonu koštaju dvadesetak evra, dok zvanični posteri sa ramom koji su pratili izložbu koštaju preko 200 evra. Na sajtovima kao što su Etsy, 1stdibs i Chairish moguće je pronaći vintage postere iz šezdesetih čija cena dostiže i 300 evra.

   

   

  Ako ste spremi za sledeći korak Matisse-manije, onda se morate upoznati sa radom novog brenda Matisse Maison. Radi se o inicijalitivi njegovih praunuka da na zanimljiv način obeleže 150 godina od rođenja velikog umernika. Ideja je jednostavna, želeli su da kreiraju jedinstvenu kolekciju u saradnji sa savremenim umetnicima, koja će direktno nastaviti Henrijevu viziju. Među izabranim umetniicima našli su se: Alessandro Mendini, Jaime Hayo i braća Ronan i Erwan Bouroullec. Nasleđe i zaostavština bili su početna tačka, ali svakom od autora je ostavljeno da sam, po osećaju, kreira objekat koji će se izraditi u limitiranom broju primeraka, a sve to na osnovu starih dokumenata i skica iz arhive kojoj su dobili pristup.

   

   

  Svi su se, bez dogovora, odlučili da dizajniraju vazu. Za sada je tek otkrivena ova ograničena serija, a prodaja stalne kolekcije će zvanično početi 2020. godine. Idealan je trenutak da zauzmemo niski start i da ispod svojih printova sledeće godine dodamo i neobične vaze.

   

  Saznaj više:
  Povezani članci: