Nova generacija dizajna: čudno, zabavno i nežno!

  06.06.2019.
  RECOMMENDED

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/06/fotelje_cover_2.jpg

  Ne kažemo da je nameštaj oštrih, ravnih linija stvar prošlosti, ali sudeći po radu malih inovativnih dizajn studija i umetnika možda ulazimo u novu eru. Glavne odrednice tog novog doba jesu: fluidno, predimenzionirano, toliko neobično da bi moglo biti komično – ali nije! Ove kreacije balansiraju na oštroj liniji između estetike i funkcionalnosti, ali uspevaju da ne prevagnu na jednu stranu. Ostali smo hipnotisani radom ovih dizajnera i studija, usuđujemo se da pogledamo u budućnost i tvrdimo da nam je svima potreban bar jedan ovakav objekat u kući!

  Seungjin Yang

  Seungjin Yang je odrastao na samom severu Koreje, a posle diplomiranja na dizajn katedri Hogik univerziteta počeo je da se bavi razvijanjem linije nameštaja koju je nazvao „Blowing Series“. Njegova ideja bila je da istraži neobične oblike koje baloni dobijaju u toku duvanja. Baloni su najlakši za manipulisanje masom, a Yanga je fascinirala i činjenica da uz određene izmene oni mogu postati robusni i čvrsti, nasuprot pretpostavke da su slabi, i skloni pucanju. Seriju je započeo 2013. godine i od tada je nekoliko puta menjao metode kako bi pobošljao otpornost balona. Ti eksperimenti doveli su ga do kreiranja komada nameštaja koji su čvrsti i zapravo su izrađeni od osam slojeva epoksija prelivenog preko balona. Tako nastale fotelje i stočići imaju teksturu nalik na staklo. Trenutno je u toku izložba njegovih radova u prostoru Casa Perfect u Los Anđelesu i biće otvorena čitavog juna.

  ASH

  ASH je jedna sasvim posebna agencija i dizajn studio koja pod jednim krovom spaja različite grane dizajna i sveta nekretnina i nudi mogućnost dizajniranja proizvoda, nameštaja, brendova i iskustava. Poslednji projekat lansiran je pre nedelju dana i odmah je ulovio našu pažnju a radi se o neobičnoj fotelji „Pillow Chair“ koja je inspirisana ležernim glamurom italijanske rivijere šezdesetih godina, i predstavlja fizički prikaz priželjkivanja dugih lenjih letnjih dana.
  Ovalni oblik koji neodoljivo podseća na hrpu naslaganih jastuka jasna je asocijacija na bezbrižno doba, dok široke pruge odmah u misli prizivaju dane provedene ispod suncobrana. Iako je inspiracija nostalgija, dizajn ove fotelje je vrlo svež i donosi dolce vita efekat u svaki prostor. Izrađuje se u Njujorku, a materijal je dizajn ASH studija.

  Eny Lee Parker

  Eny Lee je brazilska dizajnerka korejskog porekla koja se najčešće izražava kroz glinu od koje stvara raznovrsne objekte, nameštaj i rasvetna tela. Ona je zainteresovana da izvuče esenciju iz nekadašnje zanatske tehnike, a to je relativno spora izrada, namera i poštovanje prema prirodnim izvorima i materijalima. Iako je odabrala tradicionalnu tehniku njene kreacije su vrlo savremene i moderne. Ovog proleća je otišla korak dalje. Pošto je kreirala stoličicu „Stitch“ u varijanti od glazirane keramike, koju je predstavila na nedelji dizajna u Njujorku, sada je ponudila i varijantu presvučenu mekanim materijalom. „Stitch“ zapravo deluje delom kao stoličica, a delom kao novi ljubimac u stanu, u svakom slučaju ovo bi bilo zabavno pojačanje u svakom prostoru, ali i genijalni conversation starter.

  POOL studio

  Pariski studio POOL osnovali su Léa Padovani i Sébastien Kieffer, koji dele zajedničku strast prema geometrijskim kompozicijama. Kreću se između radikalnih oblika i paleta pastelnih i osnovnih boja, jasno iskazujući svoju inspiraciju grafičkim dizajnom. Rado svoje snage udružuju sa istomišljenicima, pa tako imaju dugačku listu saradnika kao što su François Pouenat, Petite Friture, Habitat… Rezultat poslednje saradnje prikazali su u Milanu, to je „Achille“ fotelja koju su osmislili kao deo prve kolekcije za francusku kuću Theorme Editions koja okuplja inovativne dizajnerne i uključuje ih u zajedničke kolekcije. „Achelle“ fotelja i sama deluje da „sedi“ na postolju u obliku kocke, presvučena je bukle vunom, a ručno se izrađuje u Francuskoj.

   

  Saznaj više:
  Povezani članci: