Pet aktuelnih trendova u dizajniranju poslovnog prostora: Kancelarije više nisu dosadne, naprotiv!

  21.10.2019.
  RECOMMENDED

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/10/office_cover.jpg

  Moderne kancelarije su postale mnogo više od dosadnog prostora ispunjenog kvadratnim stolovima, crnim kompjuterima i kabastim štampačima (i hvala na tome!). I velike i male kompanije su se osvestile i uvidele značaj dobro dizajniranog prostora kako za produktivnost, tako i za komfor svojih zaposlenih (a te dve stvari su zapravo dve strane istog novčića). Iza promene u dizajnu enterijera ofisa stoji mnoštvo studija i istraživanja i budite sigurni da se velike korporacije ne bi odlučile na sveobuhatan redizajn da se nije pokazalo da su dosadašnja rešenja koja su pokušavala da zaposlene svedu na kockicu prostora potpuno pogrešna. Ovo su trendovi koji danas dominiraju i oduševljeno ih pozdravljamo!

  Fleksibilnost

   

  Ovom trendu “nogu su povukli” coworking prostori. Radi se o jednostavnoj činjenici da sve više savremenih kompanija svojim zaposlenima ostavljaju izbor da se smeste gde god im je najprijatnije (da tog dana) rade. Sve je više kompanija čije zgrade sadrže dobro dizajniran lobi koji je velik i svetao i ispunjen sedećim mestima, kafić i nekoliko prostorija za rad i sastanke. U zavisnosti od dnevnih obaveza i raspoloženja, zaposlenima se ostavlja izbor da se osame i završe zadatke, ili da rade u timovima koji se regrupišu u skladu sa ciljevima. Negde se ide toliko daleko da zaposleni uopšte nemaju sopstvene stolove (hot desking), već da ih svakog dana biraju, a najčešća opcija je manje radikalna, uz lične stolove postoje i zajedničke prostorije koje svako može koristiti po volji i za posao i za opuštanje.

   

  Dnevno svetlo

   

  Ovo spada u osnove: dobro osvetljen prostor ima pozitivan efekat na ljude koji borave u njemu. Ranije se toj činjenici nije pridavao veliki značaj, a danas je ovo više od aktuelnog trenda, to je jednostavno postao must have svakog poslovnog prostora. Prirodno svetlo umnogome poboljšava raspoloženje, tako da je preporuka da se pri projektovanju ostavi što više staklenih površina.

   

   

  Multifunkcionalnost prostora

   

  Osim fleksibilnosti koja se polako uvukla u poslovnih rečnik i tu zauvek ostala, arhitekte danas pri projektovanju poslovnih enterijera vode računa kako maksimalno iskoristiti prostor uz pomoć različitih trikova koji obezbeđuju da se različite zone koriste na više načina. Na primer, police za knjige nisu više samo mesto za čuvanje stručne literature, već funkcionišu i kao pregradni zidovi. Takođe, danas se dosta pažnje obraća na prostorije koje su do sada bile skrajnute, kao što su stepenšta i mezanini, koji se pretvaraju u udobne kutke ispunjene detaljima.

   

  Zeleni život

   

  Trenutno je jako moderno da se zone u kancelarijama razdvajaju biljakama. Često su u pitanju “zeleni zidovi” koji su najprostije rečeno zidovi sa vertikalnim baštama. To rešenje je posebno popularno u gradovima koji nemaju toliko parkova, zelenih površina i sličnih mesta za odmaranje. Žive biljke su takođe od velike pomoći za zdrav i prečišćen vazduh, a utiču opuštajuće na zaposlene. Kompanije koje se odluče da odu u ovom pravcu na taj način pokazuju i interesovanje da zaštite planetu, što bismo voleli da vidimo u što većem broju. Kako će se biljke raspodeliti manje je bitno, ali postoji toliko lakih opcija koje će zasigurno oplemeniti prostor: one mogu stajati raštrkane u saksijama, ili mogu biti grupisane u zonama za odmor, plus i sami zaposleni mogu imati male biljke na stolovima.

   

  Zone opuštanja

   

  Dok su nekada zajedničke prostorije namenjene za pauzu uglavnom bile svedene i lišene bilo koje vrste detalja, danas se arhitekte trude da odu što dalje od tog koncepta. Velike kompanije imaju i sopstvene kafiće, ali i prostorije namenjene relaksaciji i vežbanju. Od izuzetnog je značaja da zaposleni imaju mesto gde mogu na kratko da se odmore, saberu i druže u nefomalnoj atmosferi. To je od izuzetnog značaja za kreiranje balansa između printanog i poslovnog i podstiče njihovu kreativnost. Dok prostori za rad jasno asociraju na svoju namenu, dotle su moderne prostorije za druženje više nalik udobnim dnevnim sobama, a na taj način zaposlenima je lako da brzo napune baterije, a da se pri tome osećaju dobro u prostoru u kome provode veći deo dana.

   

  Saznaj više:
  Povezani članci: