Vila na Siciliji koja će vas uveriti da bajke zaista postoje

  21.06.2019.
  RECOMMENDED

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/06/COVER_DRAGA.jpg

  Postoje ona mesta koja su luksuzna, gde sve pršti od sjaja i glamura, zatim su tu ona old school elegantna gde se ponekad osetite pomalo neadekvatno, a tu su i oni relaksirajući egzotični enterijeri koji kao da vas zagrle i sa vrata poruče “sve će biti u redu”. A šta kada se sve to susretne u jednom prostoru?

  Prava dizajn magija!

  Jedno od takvih mesta je vila na Siciiliji, Dimora delle Balze osvaja svakim svojim ćoškom, tu kao da ne postoji nepromišljeni detalj ili neki nepripadajući element, sve je u apsolutnoj harmoniji.

  Procenjeno je da imanje potiče iz 1800. godine, a pre renoviranja bilo je napušteno preko pola veka. Kuća je okružena sa skoro 25 hektara mediteranske vegetacije. Elena Lops je dobila ovo imanje na poklon za šezdeseti rođendan od svog muža, a restauraciji se posvetila sa dosta pažnje u pomoć pozvavši dizajnere Dragu Obradović i Stefano Guidottija.

   

  Prvobitno je bilo zamišljeno da to bude porodična vikendica, ali se Elena predomislila posle trodnevne proslave rođendana, kad je uvidela koliko su njeni prijatelji i porodica bili oduševljeni što mogu da borave na takvom mestu, pa je odlučila da ova vila u mestu Noto bude dostupna gostima iz celog sveta.

  Glavno dvorište je u obliku kvadrata i okruženo je apartmanima, a svaki od njih ima posebno dizajniranu terasu. Drugo dvorište je ušuškanije i služi kao zimska bašta, a ukrašeno je originalnom sicilijanskom Caltagirone keramikom. U trećem delu dvorišta sačuvani su i restaurirani originalni klasični stubovi.

  Kuća je praktično bila ruševina kad su je Lopsovi kupili, a okolina je zarasla u korov. Teško je zamisliti kako je to izgledalo, kad je danas tu predivan bazen okružen ležaljkama i sofama, dok u pozadini rastu stabla limuna i jasmin. Bazen je delo kompanije Piscine Castiglione, a prefinjeni nameštaj nosi potpis brendova kao što su: Kettal, Vincent Sheppard, Paola Lenti i Dedar.

  Iako je paleta boja u eksterijeru svedena, a rustičan stil prati originalnu arhitekturu, tu su vintage detalji koji daju utisak eklektičnosti, kao i marokanske lanterne, veliki jastuci u jarkim bojama i sukulenti.

  Što se enterijera tiče, svih 14 smeštajnih jedinica su dizajnirane kao posebne celine i svaka nosi ime velikih umetnika sa Sicilije i njihovih najznačajnijih dela. Između ostalog u enterijeru su korišćen vintage nameštaj, ali i komadi koje je Draga Obradović posebno dizajnirala za ovu mesto. Svoj rad ona je opisala kao “odu prirodi, ruševinama i drevnom sjaju”, a pri uklapanju elemenata je bila inspirisana svojevrsnim miksom stilova i kultura, od Vizantije do modernog doba. Obradovićeva i Guidotti putovali su u Maroko odakle su poručili ručno rađene cementne pločice u paleti nežnih nijansi plave, sive i zelene boje.

  I glavna kuća je uređena u sličnom stilu, a tu su i posebno dizajnirani nameštaj brenda Caravane, uz marokansku keramiku i ručno oslikane portugalske tacne na zidovima. Zadržani su originalni gipsani radovi, drvena vrata, kao i freske koje su restaurirane i sada žive novi život.

  Rekonstrukcija je trajala pune dve godine uz razmišljanje o svakom, pa i najmanjem detalju, ali koliko se to uloženo vreme i pažnja isplatilo! Ova kuća predstavlja pravi ugostiteljski biser i zaista sa pravom može da se upiše na one liste iz mašte “nekada obavezno otići”. Toliko je autentična, da ju je i poznata italijanska blogerka Chiarra Ferragni odabrala za svoje venčanje prošle godine, kada je vila uz pomoć dekoratera zaista izgledala kao mesto iz bajke.

  Zaljubljeni smo!

  Saznaj više:
  Povezani članci: