Dizajn svet okreće se organskim materijalima – krenite ka budućnosti već danas

  24.01.2020.
  RECOMMENDED

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/01/organskienterijer_cover.jpg

  Pečurke. Kurkuma. Kukuruzne opne. Ne, ne morate da proveravate, nismo u gastro sekciji i dalje pričamo o dizajnu. O novom pravcu koji su neki već krstili kao “organski luksuz”. Radi se o stremljenjima najboljih i najinovativnijih svetskih dizajnera da za izradu nameštaja, tekstila i raznih predmeta koriste materijale koji su prirodni i pri čemu vode računa da i njihovi procesi obrade ne ostavljaju negativne posledice po okolinu. Ovaj pokret je usko povezan sa renesansom koja se desila sa ponovnim vraćanjem zanatskoj proizvodnji, kao i našim sve većim interesovanjem o poreklu i uticaju svega što svakodnevno komuniciramo od hrane, do nameštaja.

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/01/1579865030006158-scaled.jpg
  The Exploring Eden kolekcija

   

  Inovatori industrije tom temom bave se već neko vreme, Jasper Morrison je još 2004. godine kreirao stolice od plute za brend Vitra. Koliko je taj potez u skladu sa aktuelnim trenutkom govori činjenica da je on proširenu limitiranu seriju tih „Cork“ prošle godine izložio u Kasmin galeriji u Njujorku. Bethan Gray je skoro prikazala liniju nameštaja “The Exploring Eden” koja je odličan dokaz da komadi nameštaja koji su održivi ne moraju nužno da izgledaju tako da se na prvi pogled primeti njihova ekološka strana. Ta kolekcija sastoji se od elegantnih stočića, polica, stolova, koji su proizvedeni u saradnji sa kompanijom Nature Squared koja se od 2001. godine bavi pronalažanjem novih namena otpada od materijala.

  U Londonu se sledeće nedelje završava izložba “Crop” u Sarah Myerscough galeriji koja je bila otvorena od novembra prošle godine gde je devet umetnika i dizajnera prokazalo svoje viđenje dekor objekata i nameštaja izrađenih od materijala kao što su pšenica, kukuruz, sisal, vrba i juta. Svoje radove su u okviru te izložbe pokazali i zvezde novog organskog pokreta Sebastian Cox i Fernando Laposse.

   

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/01/1579874923339685.jpg
  Luke Irwin Botanical Collection

   

  Sve veći broj kreativaca okrenuo se istraživanju kako da iskoriste resurse koje Zemlja nudi, ali na način koji je ekološki i ostavlja minimalan trag


  Mycelium + Timber lusteri dizajnera Sebastian Coxa

   

  Neki dizajneri se jednostavno vraćaju starim metodama koje su nežne prema našoj planeti. Organske boje postoje već vekovima, ali u poslednje vreme doživaljavaju svoju renesansu. Nove moderne kompanije kao što su njujorški Thompson Street Studio, Botanical Inks iz Bristola i Stemwell Workshop iz Londona (svi nastali u poslednjih pet godina) fokusirani su na proizvodnju i korišćenje biljnih boja. Britanski dizajner tepiha Luke Irwin prikazao je skoro kolekciju u kojoj su uzorci na tepisima kreirani samo koristeći ekstrakte iz povrća, umesto hemikalija baziranih na hromu, koje su do sada bile u upotrebi. Kajanska papira koristi se za crvenu boju, indigo za plavu, kurkuma za žutu i tako dalje. Sastojci korišćeni u izradi ovih tepiha više zvuče kao recept za neki gurmanski specijalitet.