Pretraga

Da li znate šta je Japandi? Mala pomoć - radi se o enterijeru

Da li znate šta je Japandi? Mala pomoć - radi se o enterijeru

Tekst: BURO.

Možda deluje kao da je čitav svet odjednom postao opsednut maksimalizmom u enterijeru i tchotchke pokretom, ali poštovaoci Marie Kondo mogu da odahnu. Minializam je i dalje tu, ali u novoj verziji koja se udaljila od svedenih skandinavskih enterijera u beloj boji kakve smo poslednjih 10 godina viđali na svim dizajn blogovima. Ono što je sada novo jeste što su ta dizajn rešenja “utopljena” tu je više neobrađenog drveta, zapravo radi se o kombinaciji skandi uticaja i japanskog wabi-sabi koncepta koji sada ima i svoje ime - Japandi!

Da li znate šta je Japandi? Mala pomoć - radi se o enterijeru (фото 1)

Kako piše u Pinterest trend izveštaju za 2021. godinu Japandi odlikuju umirujuće boje, čiste linije, zemljani tonovi, nameštaj od drveta i minimalistički dizajn. Jednostavno rečeno, Japandi je hibridni trend. Modernizam Skandinavije kombinovan sa svedenom tradicionalnom japanskom estetikom. Iako uticaji dolaze sa dva kraja planete nije teško videti kako je došlo do tog spoja. Minimalizam i funkcionalnost su u središtu oba stila. Ono što je u ovom spoju zanimljivo su njihove razlike. Dašak Japana dao je ovom stilu suptilniju notu u odnosu na severni, ponekad malo hladni stil uređenja.

Da li znate šta je Japandi? Mala pomoć - radi se o enterijeru (фото 2)
Da li znate šta je Japandi? Mala pomoć - radi se o enterijeru (фото 3)

Kada je paleta boja u pitanju ona se ne vrti oko bele boje, već oko prigušenih tonova kao što su braon, bež, ili tamno zelena. Crna boja se u ovom stilu koristi kako bi se neki komad ili kutak enterijera dodatno istakao, ali nikako ne bi trebalo da dominira u uređenju.

Da li znate šta je Japandi? Mala pomoć - radi se o enterijeru (фото 4)

Japandi stil nalaže upotrebu prirodnih materijala što je u skladu sa globanom tendecijom povezivanja sa prirodom. Drvo, glina, karamika, trska, papir samo su neki od materijala po kojima možete prepoznati ovu fuziju koja je obuzela svet. Izbegavanje modernih i veštačkih materijala stvara se utisak bezvremene elegancije koja može pripadati različitim erama.


Povezani članci

Buro 24/7 Izbor