Pretraga

Šta je Tchotchke?! Pa, radi se o dizajn trendu koji kaže da je naš kreativni haos zapravo kul

Šta je Tchotchke?! Pa, radi se o dizajn trendu koji kaže da je naš kreativni haos zapravo kul

Tekst: Jelena Karakaš

Tchotchke? Tchotch...šta?! Znamo, i mi već danima ne možemo da dođemo od smeha kada se na poslednjem redakcijskom sastanku povela tema o ovom trendu koji je toliko nenametljivo ali suvereno zavladao dizajn svetom da se pitamo gde smo gledali u međuvremenu. Ukratko, rečnik modernih pojmova ovaj termin definiše kao dekorativne sitnice koje nemaju ni neku vrednost, a ni preveliku svrhu. Pa šta to ove detalje čini tako posebnim? Magija leži u činjenici da se radi tricama koje za nas imaju sentimentalnu vrednost ili su nam jednostavno slatke i samo povremeno korisne. Da, haos je zapravo sada in

Put je bio spor i dugačak, od Marie Kondo škole strogosti i suvog minimalizma, prešli smo ka old school uređenim enterijerima, brendovi za maksimaliste beleže rast prodaje, a sada smo u fazi kada u već ispunjene prostore dodajemo još i još! I nekako to sve zajedno funkcioniše vrlo fino. Trend dekorativnih vaza je zamenio trend sušenog cveća, zatim su stigle sveće u boji, a sada je tu sve to na gomili, pomalo od svega, mix and match nikada nije bio u slobodnojoj formi.

Pre nekoliko godina Instagram estetika u domenu enterijera je označavala čiste prostore oslobođene doslovno svega osim nekoliko komada nameštaja neutralnih boja i zapravo su ti stanovi podsećali na neki Jil Sander showroom na primer (svedeno, monohromo i odmereno). A sada smo u kompletno drugačijoj formi, boje su nam se silovito vratile i kao da smo odjednom odlučili da vratimo i sve što nam je nedostajalo tokom tih godina života u hladnim prostorima maksimalno oslobođenih ličnog karaktera.

Prikazati lični stil i ukus, kao i sopstvenu autentičnost je sada postalo sve! Samo se setite nekoliko enterijera koje smo skoro podelili sa vama, od kolorne fantazije Céline Hallas, preko otkačene kuće koju je uredila Whinnie Williams, sve do dizajna sa potpisom Beate Heuman. Iako je ovaj trend počeo pre nego što nas je pandemija prikovala za sopstvene sofe, korona je zacementirala njegovu popularnost. Jer posle maničnih epizoda čišćenja po kući, odjednom smo se preorijentisali na rearanžiranje detalja koji pričaju samo našu priču. Haos? Ma neka ga. Zapravo izgleda baš super!

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor