Pretraga

Francuska dizajnerka pravi magiju od malih prostora. Prepišite njene trikove

Francuska dizajnerka pravi magiju od malih prostora. Prepišite njene trikove

Tekst: BURO.

Ako povežete reči prostor i Pariz u istu rečenicu, verovatno ćete kao sastavni element morati da dodate i mnogo novca. Kvadrat stana u francuskoj prestonici dostigao je vrtoglave cene, tako da su Parižani već apsolvirali kako da najbolje iskoriste ono što imaju. Stepenice su istovremeno i prostor za odlaganje, dnevna i spavaća soba su isto, polica u sebi krije ploču radnog stola, a šank je trpezarijski sto. Arhitetkinja Marianne Evennou masterirala je dizajniranje enterijera koji su minijaturni, ali bi trebalo da ponude optimalne uslove za život porodice

Francuska dizajnerka pravi magiju od malih prostora. Prepišite njene trikove (фото 1)
Francuska dizajnerka pravi magiju od malih prostora. Prepišite njene trikove (фото 2)
Francuska dizajnerka pravi magiju od malih prostora. Prepišite njene trikove (фото 3)

Sa karijerom u dizajnu je počela relativno kasno, tek se od svoje pedesete godine ozbiljnije posvetila tom poslu i vrlo brzo se čulo za nju, budući da poseduje neverovatan talenat da od svakog prostora napravi nešto posebno. Tako je Marianne dobila zadatak da od nekadašnje kancelarije od samo 25 kvadrata napravi stan u kome će povremeno boraviti četvoročlana porodica. Srećom stan ima vrlo visoke plafone, što je ona iskoristila da napravi galeriju u koju je smestila deo za spavanje (do kojih vode stepenice koje su istovremeno i prostor za odlaganje). Ono što je specifično za njen rad jeste da enterijeri koje ona uredi su vrlo funkcionalni, ali su istovremeno i jako lepi, odnosno ne dopušta da puka funkcija oduzme mesto estetici, već znalački kombinuje ta dva aspekta. Ukoliko želite da izvučete maksimum iz minimalnog broja kvadrata pratite njene odlične savete.

Francuska dizajnerka pravi magiju od malih prostora. Prepišite njene trikove (фото 4)
Francuska dizajnerka pravi magiju od malih prostora. Prepišite njene trikove (фото 5)
Francuska dizajnerka pravi magiju od malih prostora. Prepišite njene trikove (фото 6)

Koristite boje da razdvojite zone

U vrlo malim stanovima ključno je korišćenje boja strategijski. Budući da najčešće se radi o prostorijama bez pregradnih zidova Marianne koristi različite nijanse kako bi “obeležila” sobe: hodnik je, na primer, sive boje, u zeleno je okrečena zona za spavanje, dok je kuhinja u nežnim tonovima plave boje.

Nemojte se držati samo jednog stila

Ono što dom čini interesantnim jeste miks različitih kulturnih uticaja, tekstura i istorijskih perioda. Tako ona hrabro meša starinske pločice od terakote na podu, sa nameštajem modernih linija, boho lusterima od slame, stočićima od mermera i policama od neobrađenog drveta. Pravilno upotrebljeni akcenti učiniće da vizuelno prostor deluje bogatije i veće.

Francuska dizajnerka pravi magiju od malih prostora. Prepišite njene trikove (фото 7)
Francuska dizajnerka pravi magiju od malih prostora. Prepišite njene trikove (фото 8)
Francuska dizajnerka pravi magiju od malih prostora. Prepišite njene trikove (фото 9)

Ne štedite na materijalima

Budući da se radi o malim površinama finansijski je pristupačno da se odlučite za neke skuplje materijale. Jer zbog male kvadrature oni će biti vidljiviji. To posebno važi u slučaju da imate vrlo malo mesta za kuhinju, slobodno se odlučite za elegatne frontove i kuhinju rađenu po meri (i iskoristite svaki centimetar), ali i za radnu ploču od prirodnog kamena.

Iskoristite zidove

I to ne samo za umetnost! Instalirajte panele na zidove na koje ćete po želji moći da okačite stvari koje koristite svakog dana. Ovo je posebno dobar savet za kuhinju, zbog čega će vam sva kuhinjska pomagala biti na oku u svakom trenutku. A kada ih ne koristite delovaće kao interesantni ukrasi.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor