Pretraga

Funkcionalni dizajn: Ovaj stan smešten je na najvećem brodu na svetu i izgleda apsolutno fantastično

Funkcionalni dizajn: Ovaj stan smešten je na najvećem brodu na svetu i izgleda apsolutno fantastično

Tekst: BURO.

Zamislite život na brodu cele godine... Svi ti spektakularni zalasci iznad vode, pejsaži koji se smenjuju, pa stvarno se ne bismo bunili! Postoji grupa srećnika koja je uspela da kupi stan na najvećem rezidencijalnom brodu MS The World i svako je svoj apartman uredio u skladu sa sopstvenim potrebama. Danas vas vodimo u jedan fantastičan stan na tom brodu gde je biro arhitekte iz Njujorka Michaela K. Chena odradio odličan posao sa enterijerom koji je vrlo funkcionalan i vizuelno povezan sa mestom gde se nalazi.

Funkcionalni dizajn: Ovaj stan smešten je na najvećem brodu na svetu i izgleda apsolutno fantastično (фото 1)

Brodovi i jahte su uvek zanimljivi za promatranje dizajn trikova jer je na tim mestima svaki kvadratni metar važan i neophodno je da bude dobro iskorišćen i skoro sve je multifunkcionalno. Od toga su arhitekte krenule i u ovom slučaju. Kreveti su skriveni u zidovima, ploča stola se takođe može podići i jednostavno zakačiti, rasvetna tela su skrivena, a svi kućni aparati su integrisani kako bi sve izgledalo besprekorno i uredno. Projekat je prigodno nazvan „Pied-à-Mer“.

Funkcionalni dizajn: Ovaj stan smešten je na najvećem brodu na svetu i izgleda apsolutno fantastično (фото 2)
Funkcionalni dizajn: Ovaj stan smešten je na najvećem brodu na svetu i izgleda apsolutno fantastično (фото 3)
Funkcionalni dizajn: Ovaj stan smešten je na najvećem brodu na svetu i izgleda apsolutno fantastično (фото 4)

Naravno, najbolji deo ovog stana jeste zid u staklu koji vodi na balkon odakle ukućani mogu uživati u pogledu na more. Ipak, sada jednako dobro izgledaju i ostali delovi. U srcu ovog projekta je fascinacija nautičkim dizajnom, modularna organizacija prostora, kao i maksimalna iskorišćenost. Pri projektovanju Chen se vodio Le Corbusierovom izjavom da je dom treba tretirati kao „mašinu za život“. Takođe se inspirisao radom Gio Pontija na kruzerima kao i ikoničnom vilom E-1027 na jugu Fracuske gde je Eleen Gray kombinovala prirodne materijale i uglačane površine.

Funkcionalni dizajn: Ovaj stan smešten je na najvećem brodu na svetu i izgleda apsolutno fantastično (фото 5)
Funkcionalni dizajn: Ovaj stan smešten je na najvećem brodu na svetu i izgleda apsolutno fantastično (фото 6)
Funkcionalni dizajn: Ovaj stan smešten je na najvećem brodu na svetu i izgleda apsolutno fantastično (фото 7)

Što se nameštaja tiče, nema ga puno, a radi se o savremenim i vintage komadima kao što su Wittmann sofa presvučena plišom kompanije Holland & Sherry, Pierre Thielen stolice u kombinaciji kože i nerđajućeg ćelika. Svi elementi su pravljeni po meri, a oba kreveta su Ladenstein. Aluminijumski sto je izradio Rush Design, pored toga sitni komadi nose potpise dizajnera kao što su Faye Toogood, Michael Anastassiades i Konstantin Grcic. „Pied-à-Mer“ je zaista savršen primer koliko se toga može postići promišljanjem, i kako i minimalizam izveden u toplim i jakim nijansama može delovati udobno i privlačno. Sjajno!

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor