Pretraga

Gde stvaraju dizajneri? Vodimo vas u novi studio Cristine Celestino u Milanu

Gde stvaraju dizajneri? Vodimo vas u novi studio Cristine Celestino u Milanu

Tekst: BURO.

Od kad je osnovala svoj studio 2013. godine u maloj kućnoj kancelariji u Milanu Cristina Celestino kombinuje privatni život i posao na takav način da su granice gde počinje jedno, a nastavlja se drugo ozbiljno zamućene. Ona žonglira obavezama koje uključuju poziciju art direktora za nameštaj Billiani, dizajniranje pločica za Fornace Brioni i osmišljavanje enterijera u okviru sopstvenog studija. Što u praksi znači da je ona zauvek zauzeta, posebno kad na sve dodamo dizajniranje originalnih komada za njen brend nameštaja Attico, ali i za brendove kao što su CC-Tapis, Sergio Rossi, Casa Fendi i mnogi drugi.

Gde stvaraju dizajneri? Vodimo vas u novi studio Cristine Celestino u Milanu (фото 1)
Gde stvaraju dizajneri? Vodimo vas u novi studio Cristine Celestino u Milanu (фото 2)

„Ne postoji šansa da se stvarno isključim“, priznaje Cristina. Ali ona je odlučila da to štto bi većina ljudi videlo kao manu pretvori u svoju prednost. Zato kad je u septembru 2019. godine počela sa potragom za prostorom za svoj studio i od starta je tražila mesto gde će obavljati posao, ali na kom će na neki način osećati kao u drugom domu.

Gde stvaraju dizajneri? Vodimo vas u novi studio Cristine Celestino u Milanu (фото 3)

Pronašla je stan u zgradi iz ranih godina XX veka, i to u februaru tik pred proglašenje pandemije. Ironija je bila kompletna, dok je ona radila na pretvaranju studija u neku vrstu doma, ceo svet je u okviru svog doma osposobljavao radne sobe. Nepovoljna situacija je nije pokolebala u vezi sa njenim odlukama, naprotiv upravo ju je to uverilo da je donela pravu.

„Za kreativce rad na daljinu nije trajno rešenje, mi želimo da vidimo i dodirnemo matrijale u prostoru gde nam je udobno“, objasnila je. I to je upravo ono što je ona kreirala u ovom prostoru koji se prostire na dva nivoa. Na prvom spratu je deo za sastanke koji se održavaju za „Caryllon“ stolom koji je Cristina dizajnirala za brend Gebrüder Thonet Vienna. Sto okružuju „PS 142“ stolice koje je Eugenio Gerli osmislio za Tecno, a sve je to postavljeno na tepih „Back Home“ koji je Cristina dizajnirala u okviru kolekcije koje je radila za Fendi Casa.

Gde stvaraju dizajneri? Vodimo vas u novi studio Cristine Celestino u Milanu (фото 4)
Gde stvaraju dizajneri? Vodimo vas u novi studio Cristine Celestino u Milanu (фото 5)

Ceo prostor nema zidove, a za privatnost su tu zavese, odnosno jedini prostor koji je zaštićen vratima i zidovima jeste Cristinina kancelarija u kojoj ona ne provodi previše vremena. Jer više voli da radi u zajedničkim prostorijama oslobođena stega kancelarije, jer često ume da radi u fotelji, ili čak na tepihu.

Na drugom nivou je zona koja je još intimnije uređena, tu je trpezarijski sto koji služi kao „zona za razgovor“, a u blizini je lounge deo gde zaposleni mogu da se opuštaju, posebno na „Wave“ sofi koju je dizajnirao Giovanni Offredi za Saporiti Italia. Na mnogo mesta smestila je sopstvene kreacije, koje je lako prepoznati po bojama i printovima. Uzorci materijala i primeri su pametno skriveni u custom made ormariće koji čine da ceo ofis ima vajb pravog stana, sve uz vintage komade koje je dizajnerka lično odabrala u njenim, kako ona kaže, napadima kompulsivne kupovine.

Kako kaže inspiraciju je pronašla u sedamdesetim godinama, posebno u donjem nivou Ville Neechi, kao i u dizajnu Osvaldo Borsani kuće u Varedu. Ideja joj je bila da dizajnira prostor koji će izgledati moderno, a istovremeno će pružiti šansu za fleksibilnost i biti funkcionalan za rad. Deluje da je aposlutno uspela u toj misiji!

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor