Pretraga

Kako najbolje ukombinovati Prostoria nameštaj? Četiri lokalna biroa dele svoje ideje

Kako najbolje ukombinovati Prostoria nameštaj? Četiri lokalna biroa dele svoje ideje

Tekst: Jelena Karakaš

Foto: Monika Pavlović,
Relja Ivanić,
Ana Kostić i Miloš Martinović

Predstavljamo vam projekte enterijera koje krasi savremeni dizajnerski nameštaj iz Prostorije (o kom smo vam već pisali). Ono što svakog od njih krasi jesu maštovitost, inovativnost i preciznost. Radi se o enterijerima koje su izveli lokalni biroi i to oni koje godinama pratimo i sa radošću promatramo svaki njihov sledeći projekat, a svaki je hrabriji, razigraniji i originalniji od prethodnog. Našli smo se u novootvorenom salonu Prostoria kako bi nam otkrili malo više o svom radu inspiraciji i kreativnom procesu.

Izbor salona Prostoria kao mesta gde ćemo se videti nije slučajan, budući da svi oni rado i često koriste upravo taj nameštaj u svojim projektima. Upravo u sva četiri ovde prikazana enterijera nalazi se prepoznatljivi Prostoria komadi koji svakom prostoru daju savremeni vajb i enterijer čine privlačnim i elegantnim. Pričali smo o inspiraciji i drajvu koji ih vodi kroz život, a na fotografijama ćete videti na koliko različitih načina Prostoria kreacije mogu da se upotrebe u raznovrsnim enterijerima, bilo da se radi o poslovnom prostoru, ili o privatnim stanovima. 

STUDIO MILOŠ MILIVOJEVIĆ

Kako najbolje ukombinovati Prostoria nameštaj? Četiri lokalna biroa dele svoje ideje (фото 1)
MILOŠ MILIVOJEVIĆ

PROJEKAT 12/10

 

Opišite estetiku vašeg dizajna u pet reči (ukoliko je to moguće)?

 

 

Sveden, precizan, harmoničan, sugestivan, decentan.

 

 

Često u okviru svojih projekata koristite Prostoria nameštaj, koji su vam omiljeni komadi koje lako uklapate u svaki enterijer?

 

 

Volim da kombinujem pune, vizuelno ‘’teške’’ komade nameštaja sa ‘’lakim’’ gotovo fragilnim formama. Tako imam omiljenu Prostoria kombinaciju, a to je Match ili Cloud sofa u kombinaciji sa tananim Strain foteljama. Sa druge strane oko mi svaki put zaigra kad vidim Seam garnituru i Simetria čiviluk. To su komadi nameštaja koji zadovoljavaju sve bitne parametre od dizajna, preko kvaliteta izrade do udobnosti.

 

Kako najbolje ukombinovati Prostoria nameštaj? Četiri lokalna biroa dele svoje ideje (фото 2)
Kako najbolje ukombinovati Prostoria nameštaj? Četiri lokalna biroa dele svoje ideje (фото 3)

 

U svom radu težiš da budeš hirurški precizan u uklapanju oblika i tekstura, da li zaista đavo leži u detaljima?

 

 

Uvek težim ka tome da svaki projekat razradim do najsitnijeg detalja, iako sam vrlo svestan da to vodi ka đavolskoj stazi potpuno neekonomičnog trošenja vremena. Detalji i njihova rešenja nas u krajnjoj liniji diferenciraju jedne od drugih, a sa druge strane upravo nas oni čine ispunjenima kada se projekat realizuje. Za nas koji se detaljima temeljno bavimo i sa druge strane klijente koji ih prepoznaju đavo je svakako tu negde.

 

Kako najbolje ukombinovati Prostoria nameštaj? Četiri lokalna biroa dele svoje ideje (фото 4)

 

Kakav je bio brief za projekat „Apartment 12/10“ i koliko je bilo izazovno sve to realizovati?

Mogu slobodno reći da sam na tom projektu imao potpunu slobodu sobzirom da su investitori imali neizmerno poverenje. Izvođenje predmetnog projekta satkanog od niza prefinjenih detalja naizgled deluje jednostavno usled predefinisanosti projekta, međutim njihova kompleksnost, zavarana spoljašnjom jednostavnošću formi, za izvođače je predstavljala pravi izazov.

 

Kako najbolje ukombinovati Prostoria nameštaj? Četiri lokalna biroa dele svoje ideje (фото 5)

ANTIPOD

Kako najbolje ukombinovati Prostoria nameštaj? Četiri lokalna biroa dele svoje ideje (фото 6)
SONJA TONEV, KSENIJA JOSIFOVIĆ, MILAN STEFANOVIĆ, PETAR SAVIĆ, ANA SPASOJEVIĆ I BRANKO NIKOLIĆ

PROJEKAT seven bridges

 

Opišite estetiku vašeg dizajna u pet reči (ukoliko je to moguće)?

 

 

Adekvatno. Kontekstualno. Konceptualno. Primalno. Human-centered. Duhovito. Kritički. Referentno. Anti(pod). Custom. Dovoljno. Logično. Funkcionalno Skladno. Fleksibilno. Grafički. Sofisticirano. Maštovito.

 

 

Često u okviru svojih projekata koristite Prostoria nameštaj, koji su vam omiljeni komadi koje možete uklopiti u svaki enterijer?

 

 

Layout sofa, osim savršene ergonomije, modularnost je glavni adut ove sofe u našim projektima. Zatim Seam sofa koja je naglašeno atraktivan komad, idealan za akcentovanje. Izbor boja i štofova je izuzetno širok. I Match sofa koja je jedan od temelja ponude Prostorie, pravi klasik koji se uvek dopadne svima

 

Kako najbolje ukombinovati Prostoria nameštaj? Četiri lokalna biroa dele svoje ideje (фото 7)
Kako najbolje ukombinovati Prostoria nameštaj? Četiri lokalna biroa dele svoje ideje (фото 8)

 

Dosta se fokusirani na projektovanje poslovnih prostora? Čime se tu vodite? Radite custom rešenja za svaku kompaniju?

 

 

Custom je prava reč, ali je fokus na custom uslugu, procese, servise, istraživanja, što organski proizilazi u custom prostor. Trudimo se da autorski pečat ne bude u prvom planu, već realne potrebe i perspektive klijenta. Za svakog klijenta krećemo od nule, praznog papira i kao da prvi put radimo takav projekat, ali naravno koristimo svo dotadašnje iskustvo i reference. Veoma se oslanjamo na istraživačko-analitički proces koji prethodi projektovanju i koji nam je postao neizostavni deo procesa. Koristimo sve savremene alate i metode, podatke, istraživanja, statistike, koje su dostupne danas. Kombinujemo ih sa informacijama i podacima klijenta i generišemo dokument, koji nam služi kao osnova za postavljanje brifa i projektovanje, ali i za mnogo širi spektar usluga koje nudimo. Osim dizajna prostora, kreiramo i iskustva, procese, servise, osećaje, putanje.

 

Kako najbolje ukombinovati Prostoria nameštaj? Četiri lokalna biroa dele svoje ideje (фото 9)

 

Možete nam nešto više reći o projektu „Seven Bridges“? Na kakav brief ste u tu morali da odgovorite i kako ste to učinili?

Bili su to počeci, danas uobičajenih praksi kancelarija orijentisanih prema potrebama zaposlenih. Ali ne u onom modernističkom smislu, po meri čoveka. Izbori, kao što su Etiopijska Arabika ili Robusta sa Kosta Rike sa mlekom od bundeve ili badema, danas je praktično postao standard u IT sektoru. Sada već davne 2016/2017. (ili samo nama tako deluje), Seven Bridges su, sa veoma jednostavnim zahtevima, tada daleko iznad standardnih praksi kod nas, a danas veoma skromnim, inspirisali nas, da zajedno napravimo projekat koji će u to vreme pomeriti lokalne standarde.  Jedan od zahteva investitora je bio da pokušamo da koncept dizajn uklopimo u standardni “Fit-Out” budžet koji je dogovoren sa zakupodavcem. Osim što smo uz intenzivne pregovore sa izvođačima i dobavljačima uspeli da uklopimo projekat u odredjen budžet, dobili smo te godine nagradu “Fit-Out of the Year CIJ Awards 2016”, a nešto kasnije i nagradu za najbolji enterijer na 39. salonu arhitekture.  Takođe je to bio početak intenzivnijeg istraživačkog procesa koji predhodi ovakvim projektima. 

 

 

Koje Prostoria komade ste odabrali za ovaj projekat? Kako ste ih uklopili u enterijer koji ste osmislili?

 

 

Za potrebe enterijera koristili smo Seam sofu u lounge zoni, 3angle fotelje smo koristili za break out spot-ove, 3angle dvosed kao deo prostorija za kreativne procese dok smo Match modularnu sofu sa Frame low stočićima koristili u otvorenoj zoni za javne manje formalne sastanke. Kroz spomenute komade nameštaja uspeli smo da obezbedimo adekvatan nivo udobnosti i kvaliteta specifično zamišljen za svaki od pomenutih delova prostora.

 

Kako najbolje ukombinovati Prostoria nameštaj? Četiri lokalna biroa dele svoje ideje (фото 10)

FLUID STUDIO

Kako najbolje ukombinovati Prostoria nameštaj? Četiri lokalna biroa dele svoje ideje (фото 11)
TIJANA VITOMIR, ZORANA VASIĆ, VANJA OTAŠEVIĆ I NEVENA PIVIĆ

PROJEKAT APARTMENT DC

 

Opišite estetiku vašeg dizajna u pet reči (ukoliko je to moguće)?

 

 

Kontekstualnost, funkcionalnost, svedenost, dugotrajnost i promišljenost do detalja.

 

 

Vi ste jedan od retkih ženskih timova u industriji, da li mislite da to ima ikakvog uticaja na vaš radi i dinamiku poslovanja?

 

 

Možda malo više pričamo (smeh). Često nas percipiraju kao ženski tim, ipak volimo da verujemo da smo tekovina vremena rodne ravnopravnosti i ne pridajemo značaj tok polarizaciji. Možda i zbog činjenice da smo proistekle iz tima koji je predvodio muškarac.

 

Kako najbolje ukombinovati Prostoria nameštaj? Četiri lokalna biroa dele svoje ideje (фото 12)

 

Često u okviru svojih projekata koristite Prostoria nameštaj, koji su vam omiljeni komadi koje lako uklapate u svaki enterijer?

 

 

Definitivno Polygon stolica!

 

 

Vaš studio stoji iza mnogih enterijera kul beogradskih restorana i klubova, da li vam je draže da radite na projektu za javnu namenu, ili jednako uživate u osmišljavanju privatnih stanova i kuća?

 

 

Najlepše je kada se teme smenjuju i prepliću. Svakako nam je najdraže da imamo lepu komunikaciju sa klijentom i međusobno poverenje. Takođe, “prostor za iskorak” bio u stanu, ili u javnom prostoru je nešto što nas ispunjava.

 

Kako najbolje ukombinovati Prostoria nameštaj? Četiri lokalna biroa dele svoje ideje (фото 13)
Kako najbolje ukombinovati Prostoria nameštaj? Četiri lokalna biroa dele svoje ideje (фото 14)

 

Kakav je bio brief za projekat „Apartment DC“?

Akcenat je bio na objedinjavanju i prožimanju dnevnih prostora bez jasnih podela na celine: dnevna soba, trpezarija, kuhinja. Centralno mesto okupljanja je veliki trpezarijski sto. Na njemu se priprema hrana, okuplja društvo, večera, radi na kompjuteru… U materijalizaciji je trebalo da dominiraju prirodni materijali.

U tom stanu dominira drvo kao materijal i prostor uprkos minimalizmu odiše toplotom, da li je to idealna dizajn formula za domove u kojima će ukućani uživati?

Naš princip rada se zasniva na osluškivanju korisnika prostora i pravljenju ambijenta u kome će baš ti korisnici uživati. Ono što želimo da kažemo jeste da naša idealna dizajn forumula ima dve promenljive - korisnika prostora i prostor, a samo jednu konstantu - naš tim.

 

Kako najbolje ukombinovati Prostoria nameštaj? Četiri lokalna biroa dele svoje ideje (фото 15)

OBE

Kako najbolje ukombinovati Prostoria nameštaj? Četiri lokalna biroa dele svoje ideje (фото 16)
JASNA KAVRAN I KSENIJA PANTOVIĆ

K HOUSE

 

Opišite estetiku vašeg dizajna u pet reči (ukoliko je to moguće)?

 

 

Nemoguće.

 

 

Rado se u enterijerima igrate bojama i printovima dajući im i dimenziju fotogeničnosti, koliko vam je bitan taj aspekt?

 

 

Dimenzija „fotogeničnosti“ izuzetno je bitna u doba društvenih mreža. Svakako da nam je prioritet dizajn prostora koji je inovativan i interesantan korisniku, bilo da se radi o porodičnim prostorima, kućama i stanovima, ili se radi o ugosititeljskim objektima. Uklapanje printova, boja, različitih materijala na prvi pogled nespojivih, predstavlja izazov na koji je naš studio uvek spreman da odgovori, tako kreiramo i na oko interesantne prostore, koji lako privuku i pažnju fotoaparata.

 

Kako najbolje ukombinovati Prostoria nameštaj? Četiri lokalna biroa dele svoje ideje (фото 17)

 

Da li vam je draže da osmišljavate izgled lokala, ili privatnih stanova i kuća?

 

 

Trudimo se da svakom projektu pristupimo na potpuno drugačiji način, tako da nikada ne dođe do prezasićenosti jednom tipologijom objekta.

 

 

Često u okviru svojih projekata koristite Prostoria nameštaj, koji su vam omiljeni komadi?

 

 

Polygon easy chair definitivno spada u favorite. Tu je od samog starta i koliko god da se pojavljuju novi, takodje veoma lepi i zanimljivi modeli ovog brenda čini nam se da Polygon ostaje na samom vrhu lestvice najbolje dizajniranih proizvoda. Tu su i Tinker easy chair, Monk chair i Monk bar stool… Od skoro omiljeni i Umomoku sunlounger outdoor.

 

Kako najbolje ukombinovati Prostoria nameštaj? Četiri lokalna biroa dele svoje ideje (фото 18)
Kako najbolje ukombinovati Prostoria nameštaj? Četiri lokalna biroa dele svoje ideje (фото 19)

 

Možete nam nešto više reći o projektu „K House“? Na kakav brief ste u tu morali da odgovorite i kako ste to učinili?

 

 

Projektni zadatak koji je zadao investitor je odgovarao tipologiji jednoporodične vile sa pratećim sadržajima. Uz standardni primarni zahtev za maksimalan komfor funkcionalnih zona i fluidnost prostora, bitan zahtev odnosio se i na formiranje što većeg dvorišta i otvorenog prostora ispunjenog zelenilom. Veliki izazov bio je formiranje zona koje se nadovezuju jedna na drugu, uz jasno definisani projektni zadatak definisanih kvadratura svake od zona. Formiranjem što fluidnijeg prostora došli smo na ideju o formiranju duple visine iznad prostora trpezarije i puštanju osvetljenja u centralni deo objekta. Zona prizemlja u potpunosti je otvorena ka bašti, stvarajući princip preplitanja spoljnog i unutrašnjeg prostora, kao odgovora na želju klijenta.

 

 

Koje Prostoria komade ste koristili u tom projektu i kako su se uklopili u viziju koju ste imali za ovu kuću?

 

 

U projektu K House koristili smo Polygon easy chair, Monk barstool, Umomoku sunlouger outdoor i Umomoku outdoor set koji čine sofa, fotelje i niski sto. Estetika i dizajn ovih komada nameštaja savršeno se uklopila u enterijer i eksterijer objekta, svojim jednostavnim linijama i materijalima dala je finalni pečat kako estetici tako i komforu i relaksaciji kao bitne stavke zadatog projekta

 

Kako najbolje ukombinovati Prostoria nameštaj? Četiri lokalna biroa dele svoje ideje (фото 20)

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor