Pretraga

Mediteranski šik: Ovaj stan od 40 kvadrata u Rovinju zove na odmor

Mediteranski šik: Ovaj stan od 40 kvadrata u Rovinju zove na odmor

Tekst: BURO.

Prošle godine predstavili smo vam maleni stan u Rovinju koji je uredio Matteo Cetinski, a on je vreme pandemije i karantina iskoristio da dovrši još jedan projekat. Radi se o stanu na dva nivoa takođe u Rovinju, koji iako ima samo 40 kvadrata ima sve što vam je potrebno za savršeno uživanje u Istri.

Mediteranski šik: Ovaj stan od 40 kvadrata u Rovinju zove na odmor (фото 1)

Apartman nosi naziv „Salt“ i upravo je morska so osnovna nit inspiracije, pre svega to se ogleda u izbleđenim bojama i teksturama, baš onako kako nekada morska so ume da nagrize prirodne materijale. Zbog tog trika i igre sa rustičnim elementima prostor koji je pretežno ispunjen belom ne deluje hladno, naprotiv. Matteo je uspeo da stvori enterijer koji odiše smirenom energijom i deluje vrlo privlačno da se sklupčate na beloj udobnoj sofi, na primer.

Mediteranski šik: Ovaj stan od 40 kvadrata u Rovinju zove na odmor (фото 2)
Mediteranski šik: Ovaj stan od 40 kvadrata u Rovinju zove na odmor (фото 3)
Mediteranski šik: Ovaj stan od 40 kvadrata u Rovinju zove na odmor (фото 4)

Ono što ovde pleni pažnju jesu detalji koji su pažljivo izabrani, tu je mnoštvo boho sitnica kao što su drveni ukrasi, ogrlice, starinske vaze i kamenje. U dnevnoj sobi tik pored okruglog tepiha od jute naslonjene su stare šalukatre koje su nekada bile zaštita za prozore, a sada predstavljaju savršen ukras koji u nama budi nostalgiju. Stočići u dnevnoj sobi su zapravo prefarbani panjevi koje je sam dizajner uredeio. U nastavku dnevnog boravka nalazi se malena kuhinja rađena po meri i zgodan vintage trpezarijski sto, sasvim dovoljan za brzi doručak pre nego što se sjurimo do plaže i uživamo u prvim zracima sunca.

Mediteranski šik: Ovaj stan od 40 kvadrata u Rovinju zove na odmor (фото 5)
Mediteranski šik: Ovaj stan od 40 kvadrata u Rovinju zove na odmor (фото 6)
Mediteranski šik: Ovaj stan od 40 kvadrata u Rovinju zove na odmor (фото 7)
Mediteranski šik: Ovaj stan od 40 kvadrata u Rovinju zove na odmor (фото 8)

Minimalističke stepenice vode na gornji nivo gde dominira veliki krevet, prekriven pokrivačem u marokanskom stilu, a kako bi sve začinio egzotikom Matteo je iznad uzglavlja kreveta postavio veliki metalni ukras koji podseća na gong. Dijagonalno od kreveta je kolaž Kate Moss koji je enterijerista sam napravio tokom dugih sati u karantinu. Ako se zagledate možete pronaći još refereneci iz pop kulture, na primer u kupatilu ćete videti crno-belu sliku nasmejane Sophia Loren.

Mediteranski šik: Ovaj stan od 40 kvadrata u Rovinju zove na odmor (фото 9)

I u kupatilu su, očekivano, bele pločice, ali je sve razigrano izborom geometrijskih pločica za tuš kabinu. One koji su skloni da zagledaju detalje oduševiće i lavabo koji ima ivice obojene u crnu boju u kojoj je i česma. Drvo u svojoj prirodnoj teksturi tu je da smiri igru kontrasta i doda malo topline. Nekako, dok samo proučavamo slike ovog prostora već u glavi pakujemo kofere i zamišljamo da pijemo kafu u rovinjskim kafićima na samim stenama dok slušamo talase...

Mediteranski šik: Ovaj stan od 40 kvadrata u Rovinju zove na odmor (фото 10)
Mediteranski šik: Ovaj stan od 40 kvadrata u Rovinju zove na odmor (фото 11)
Mediteranski šik: Ovaj stan od 40 kvadrata u Rovinju zove na odmor (фото 12)

Više o radu dizajnera možete videeti na Instagram profilu

@matteo.cetinski.design

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor