Pretraga

Nedostaje nam klabing do bola, u to ime prisetili smo se legendarnih klubova širom sveta

Nedostaje nam klabing do bola, u to ime prisetili smo se legendarnih klubova širom sveta

Tekst: BURO.

Sećate se onog „davno prošlog vremena“ kada su reči „subota“ i „veče“ u kombinaciji imale ozbiljnu težinu, skriveno značenje i viziju noći koja ide svojim smerom, da bi se na najneočekivani način napokon raspršila tik pred zoru ostavivši nas za stolom dok tamanimo pljeskavicu i sklapamo događaje. Iz ove vizure je sve to počelo da nam deluje neverovatno, sva ta sloboda, nesputana energija i spontanost kao lajtmotiv izgledaju kao nešto što sada može da se vidi samo na filmu. Posebno u svetlu novih mera, danas se pitamo kad ćemo se ponovo naštimati na tu frekvenciju? A dok to ne shvatimo, prisećamo se legendarnih klubova širom sveta koji su postali simbol za lude žurke i provod do sitnih sati. Sledećeg dana.

LA HAÇIENDA, MANČESTER

Nedostaje nam klabing do bola, u to ime prisetili smo se legendarnih klubova širom sveta (фото 1)
Nedostaje nam klabing do bola, u to ime prisetili smo se legendarnih klubova širom sveta (фото 2)
Nedostaje nam klabing do bola, u to ime prisetili smo se legendarnih klubova širom sveta (фото 3)

Klub La Haçienda je bio epicentar mančesterske muzičke scene, a posebno rejv kulture. Klub je radio 15 ludih godina pre nego što je 1997. godine zatvoren, kako zbog problema sa zakonom, tako i zbog finansijskih nedaća. Ipak, i dan danas je ovaj klub legenda noćnog živta. Na tom mestu je Laurent Garnier imao svoj prvi nastup, a tu je house muzika doživela svoju demokratizaciju u Evropi. Klub je srušen, a na tom mestu izgrađena je stambena zgrada, ali i dalje živi u sećanju istinskih klabera i ljubitelja progresivne muzike.

LES BAINS, PARIZ

Nedostaje nam klabing do bola, u to ime prisetili smo se legendarnih klubova širom sveta (фото 4)
Nedostaje nam klabing do bola, u to ime prisetili smo se legendarnih klubova širom sveta (фото 5)
Nedostaje nam klabing do bola, u to ime prisetili smo se legendarnih klubova širom sveta (фото 6)

Adresa rue du Bourg-l’Abbé u pariskom trećem arondismanu bila je upisana zlatnim slovima u adresar svakog ko je želeo da bude neko. Čuveni klub Les Bains koji se nalazio na broju sedam postao je slavan po bazenu u sred kluba. Vrlo brzo tu su počele da se okupljaju najveće face muzičkog i modnog sveta, između ostalog tu su izlazili: Jean-Paul Gaultier, Karl Lagerfeld, Mick Jagger, Grace Jones, Naomi Campbell, Kate Moss i Andy Warhol. Ta vremena su gotova, klub je zatvoren, ipak čuveni bazen postoji i dan danas. Sada je deo istoimenog boutique hotela koji je na tom mestu otvoren 2015. godine.

STUDIO 54, NJUJORK

Nedostaje nam klabing do bola, u to ime prisetili smo se legendarnih klubova širom sveta (фото 7)
Nedostaje nam klabing do bola, u to ime prisetili smo se legendarnih klubova širom sveta (фото 8)

Ovaj klub je možda i najpoznatiji noćni klub – ikada. Sedamdesete i lude osamdesete nikada se ne opisuju bez osvrta na ovo mega-popularno mesto. Dobar tajming, lokacija na Brodveju, Cher, Diana Ross, Dolly Parton, seks i droga bili su dobitni recept da ovaj klub munjevito uzleti. Danas živi samo u kolektivnom sećanju kao simbol disko ere slobode koja se naglo završila pošto je virus AIDS počeo da odnosi svoje prve žrtve.

ALTRO MONDO, RIMINI

Nedostaje nam klabing do bola, u to ime prisetili smo se legendarnih klubova širom sveta (фото 9)
Nedostaje nam klabing do bola, u to ime prisetili smo se legendarnih klubova širom sveta (фото 10)

Legendarni klub Altro Mondo su šezdesetih godina dizajnirali Giorgio Ceretti, Pietro Derossi i Riccardo Rosso. U to vreme, diskotele su služile kao eksperimentalna mesta gde su dizajneri dobijali priliku da izvedu inovativna rešenja koja nisu imala uporište u komercijalnoj konstrukciji. Kad bi radikalni dizajn bio klub, bio bi upravo ovaj.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor