Pretraga

Nekadašnji erotski bioskop u Madridu sada je predivan multifunkcionalni prostor – upišite ga na svoju listu

Nekadašnji erotski bioskop u Madridu sada je predivan multifunkcionalni prostor – upišite ga na svoju listu

Tekst: BURO.

Dizajn studio Plantea odgovoran je za transformaciju nekadašnjeg bioskopa za odrasle u Madridu u savreveni art-nouveau teatar. Nekadašnja mračna atmosfera obeležena sa tri slova x zamenjena je kul elegantnim vajbom u kome je zadržano ono najbolje iz prošlosti. Pliš u tamnim bojama, LED ispisi na zidu i pastelne ružičaste nijanse spojene su kako bi se kreirao multifunkcionalni prostor u koji smo se zaljubili na prvi pogled. Sada nosi naziv Sala Equis, a istorija ovog mesta je dugačka i interesantna. Vrata je bioskop Duque de Alba u kvartu El Rastro otvorio davne 1941. godine, a posle decenija prikazivanja holivudskih blokbastera tokom osamdesetih je pretvoren u erotski bioskop koji je radio skoro tri decenije, pre nego što je finalno zatvoren 2015. godine.

Nekadašnji erotski bioskop u Madridu sada je predivan multifunkcionalni prostor – upišite ga na svoju listu (фото 1)
Nekadašnji erotski bioskop u Madridu sada je predivan multifunkcionalni prostor – upišite ga na svoju listu (фото 2)

Zahvaljujući naporu pet kreativaca bioskop je ponovo otvorio svoja vrata za publiku. Projekat su pokrenuli novinar Daniel Fernández Cañadas, politikološkinja Laura Suárez i ugostitelji Cristina Rodríguez, Marie Jennings Camissa i Nacho de Padrón. Oni prostor pretvorili u bioskop, restoran, dizajn radnju i umetničku galeriju.

Nekadašnji erotski bioskop u Madridu sada je predivan multifunkcionalni prostor – upišite ga na svoju listu (фото 3)

Sada je 700 kvadratnih metara kompletno preuređeno kako bi sve odgovaralo novoj nameni. Deo plafona je od stakla zahvaljujući čemu postoji izvor prirodne svetosti koje su arhitekte odulučile da iskoriste tako što su u saradnji sa studijom za pejzažnu arhitekturu Rentagarden kreirali unutrašnju baštu, sve sa puzavicama koje osvajaju napukle zidove koji su ostavljeni u orginalnom stanju. Sala Equis pored bioskopskog programa svakog meseca organizuje i različite gastronomske događaje, predstave i koncerte.

Nekadašnji erotski bioskop u Madridu sada je predivan multifunkcionalni prostor – upišite ga na svoju listu (фото 4)
Nekadašnji erotski bioskop u Madridu sada je predivan multifunkcionalni prostor – upišite ga na svoju listu (фото 5)

Najbolji deo je zapravo u sredini prostora na prizemlju, ispunjen je ležernim outdoor nameštajem. Ligeštuli za plažu i baštenske sofe odabrane su zbog svoje fleksibilnosti, tako da se prostor brzo može transformisati u zavisnosti od zakazanih programa. Bioskopska sala je obnovljena i sada je to intimni prostor gde može maksimalno stati 64 gledalaca. U Sali dominira crveni pliš što dopirnosi atmosferi misterije i udobnosti.

Nekadašnji erotski bioskop u Madridu sada je predivan multifunkcionalni prostor – upišite ga na svoju listu (фото 6)
Nekadašnji erotski bioskop u Madridu sada je predivan multifunkcionalni prostor – upišite ga na svoju listu (фото 7)
Nekadašnji erotski bioskop u Madridu sada je predivan multifunkcionalni prostor – upišite ga na svoju listu (фото 8)

Iste nijanse korišćene su i u koktel baru koji se nalazi ispred sale, pa sve deluje kao scenografija nekog romantičnog vintage filma. Uz to na podu su zadržane art deko pločice koje dodatno doprinose dramatičnosti enterijera. Equis na španskom označava slovo „X“ što je omaž prošlosti ovog mesta, ali takođe u matematici se koristi kao oznaka za nepoznatu vrednost. I baš je takva ova lokacija, tu se kriju brojna iznenađenja za sve one voljne da se prepuste putovanju kroz sjajnu kinematografiu, ukuse i mirise.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor