Pretraga

Nemate veliki budžet ni puno kvadrata? Ovaj enterijer pokazuje da to nije presudno

Nemate veliki budžet ni puno kvadrata? Ovaj enterijer pokazuje da to nije presudno

Tekst: BURO.

Iako sjajan dizajn obično vezujemo uz velik budžet, to ne mora biti tako, baš kao što ni stanovi namenjeni iznajmljivanju ne moraju da budu dosadni i monotoni. Dokaz je ovaj stan koji se nalazi u zgradi iz sedamdesetih i koji je poljski biro Mistovia transformisao bojama, teksturama i kreativonm upotrebom vintage nameštaja. Maleni stan je namenjen za kratkoročno iznajmljivanje preko Airbnb-a i nalazi se na 11. spratu nebodera u širem centru grada Katovice.

Nemate veliki budžet ni puno kvadrata? Ovaj enterijer pokazuje da to nije presudno (фото 1)
Nemate veliki budžet ni puno kvadrata? Ovaj enterijer pokazuje da to nije presudno (фото 2)
Nemate veliki budžet ni puno kvadrata? Ovaj enterijer pokazuje da to nije presudno (фото 3)

Dizajneri su morali da odgovore na nekoliko izazova, to je svakako morao da bude enterijer koji je vizuelno privlačan kako bi što veći broj ljudi kliknuli na stan u ponudi. A sve to su morali da izvedu u okviru skromnog budžeta vlasnika. Kad su proučili konkurentne nekretnine arhitekte su došli do zaključka da dominiraju stanovi u svivim i neutralnim bojama i odlučili su se da naprave nešto maksimalno drugačije od toga. Kako se radi o stanu za kratkoročan smeštaj odrekli su se većine zidova u ovom stanu od 35 kvadrata i tako vizuelno povećali prostor. Zone za odmaranje, spavanje, ručavanje i pripremu hrane umesto zidovima odvojili su različitim materijalima i teksturama. Pokušali su da iskoriste što više originalnih elemenata, pa su tako betonski zidovi ostavljeni u izvornom obliku.

Nemate veliki budžet ni puno kvadrata? Ovaj enterijer pokazuje da to nije presudno (фото 4)
Nemate veliki budžet ni puno kvadrata? Ovaj enterijer pokazuje da to nije presudno (фото 5)

Iskoristili su i stari nameštaj koji su reparirali i uglačali do visokog sjaja, kako bi sve izgledalo baš kao u vreme kada je izgrađen taj betonski blok. Nekadašnji fiokar iz dnevne sobe postao je ormarić u kuhinji, a stara komoda je iskorišćena kao „ram“ za televizor. Možda i najefektniji element jeste zakrivljeni zid od staklenih cigli, on je tu kao omaž modernoj arhitekturi, dok istovremeno ne prekida dotok prirodnog svetla. Takođe, ono što osvaja jesu terrazzo pločice koje pokrivaju pod u trpezariji i kuhinjici, dok su u kupatilu pločice istog uzorka, ali u drugoj boji.

Nemate veliki budžet ni puno kvadrata? Ovaj enterijer pokazuje da to nije presudno (фото 6)
Nemate veliki budžet ni puno kvadrata? Ovaj enterijer pokazuje da to nije presudno (фото 7)
Nemate veliki budžet ni puno kvadrata? Ovaj enterijer pokazuje da to nije presudno (фото 8)

Stan je vrlo pametno projektovan pa su sve prostorije za odlaganje skrivene što odaje utisak pročipćenosti. Na primer, iza intenzivno plavih vrata je kupatilo, ostava i orman su skriveni iza ogledala, dok jarko crvena odvaja zonu za spavanje od ostatka prostora. Aposlutno sjajno, ako ikada nas put bude naneo u Katovice, ovo bi bio naš izbor za smeštaj.

Nemate veliki budžet ni puno kvadrata? Ovaj enterijer pokazuje da to nije presudno (фото 9)

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor