Pretraga

Od Osijeka do Njujorka: Vedran Jakšić je umetnik koji izrađuje fantastične skulpture od drveta

Od Osijeka do Njujorka: Vedran Jakšić je umetnik koji izrađuje fantastične skulpture od drveta

Tekst: BURO.


Roman & Williams Guild u Njujorku je mesto koje je obavezno na mapi svih istinskih zaljubljenika u dizajn, to je radnja sa nameštajem, francuski restoran, ali i cvećara jedne od naših omiljenih umetnica koja se izražava cvećem Emily Thompson. Svoja vrata otvorili su u decembru 2017. godine i za veoma kratko vreme su se etablirali kao nezaobilazna njujorška tačka. Iza koncepta stoje osnivači Robin Standefer i Stephen Alesch čija je vizija da svima ponude način života koji nije samo lep i luksuzan, već je duboko povezan sa prirodom, kulturom i zajednicom. U radnji možete pronaći nameštaj, rasvetu, kao i detalje za kuću za Roman & Willamson potpisom, ali i brižljivo sklopljenu kolekciju umetnika i zanatlija iz čitavog sveta. Baš u toj sekciji pronašli smo rad Vedrana Jakšića iz Osijeka i ostali smo očarani lampama i skulpturama koje on izrađuje od drveta.

Od Osijeka do Njujorka: Vedran Jakšić je umetnik koji izrađuje fantastične skulpture od drveta (фото 1)
Od Osijeka do Njujorka: Vedran Jakšić je umetnik koji izrađuje fantastične skulpture od drveta (фото 2)

Vedran je mislio da će postati električar, ali u trenutku kada je kupio svoj prvi set dleta za duborez sve se promenilo. Već sa 14 godina počeo je da stvara male, apstraktne skulpture od cepanica koje je nosio baki za ogrev. Uskoro je postao najmlađi drvodelja u Hrvatskoj i počeo je da putuje širom zemlje kako bi izrađivao velike skulpture i spomenike od drveta.

Od Osijeka do Njujorka: Vedran Jakšić je umetnik koji izrađuje fantastične skulpture od drveta (фото 3)
Od Osijeka do Njujorka: Vedran Jakšić je umetnik koji izrađuje fantastične skulpture od drveta (фото 4)

U saradnji sa suosnivačem Guild-a Stephen Aleschom Vedran je izradio fantastični kredenac od drveta. Stephen mu je poslao svoje skice palme „Chambeyronia macrocarpa“, a on ju je oživeo u reljefu. Vrata su transportovana u Njujork, gde je kredenac spojen. Ova kreacija je zbilja nešto posebno i sa cenom od preko 20 hiljada dolara namenjena je istinskim ljubiteljima drugačijeg dizajna i prirode.

Od Osijeka do Njujorka: Vedran Jakšić je umetnik koji izrađuje fantastične skulpture od drveta (фото 5)
Od Osijeka do Njujorka: Vedran Jakšić je umetnik koji izrađuje fantastične skulpture od drveta (фото 6)

Pored ove fantastične tvorevine Roman and Williams Guild u ponudi (kako u radnji, tako i online) ima i skulpture koje je sam Vedran osmislio. Nominalno one se vode pod kategorijom stolice, ali zapravo su nadrealne, čudne i vrlo drugačije. Takođe u ponudi se nalazi i mala kolekcija stonih lampi od drveta, od prirodne boje drveta, sve do moćnih kreacija u crnoj boji, dok su abažuri od prirodnog kanapa Roman & Williams dizajn. Svaki komad je ručno izrađen što praktično znači da je sve u ponudi unikat. Proučite celu kolekciju, shvatićete da poezija može da se piše i kroz neočekivane forme i materijale.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor

Ostavite komentar