Pretraga

Otkrivamo vam 5 keramičara čije kreacije će vas ostaviti bez daha (mi smo opsednuti!)

Otkrivamo vam 5 keramičara čije kreacije će vas ostaviti bez daha (mi smo opsednuti!)

Tekst: BURO.

Dizajn trendovi su takvi da su nam vaze i detalje od keramike vratili u središte pažnje. Naravno, možete odabrati neki komad komercijalnih brendova, ali još veće uživanje predstavlja pretraga malih ateljea i otkrivanje kreativaca koji stvaraju prava mala funkcionalna remek-dela. Predložili smo vam nekoliko domaćih keramičara, a danas vam otkrivamo petoro iz celog sveta čiji rad svakodnevno pratimo.

ANNA BEAM

Otkrivamo vam 5 keramičara čije kreacije će vas ostaviti bez daha (mi smo opsednuti!) (фото 1)
Otkrivamo vam 5 keramičara čije kreacije će vas ostaviti bez daha (mi smo opsednuti!) (фото 2)

Budući da se pre bavila vezom rad Anna Beam je fokusirana na kolaže i izradu paterna. Ona je multidisicplinarna umetnica koja se bavi keramikom, izradom printova i tekstilom. Često svoja promišljanje kreće od iseckanog papira ili poteza četke, a zatim to uspešno prevede u 3D objekat. Kao rezultat tu su komadi koji skoro da deluju da su ispali iz nekog crtanog filma, forme su nepravilne, a šare gotovo uvek razigrane. Optimizam u obliku keramike.

EMMELI HULTQVIST

Otkrivamo vam 5 keramičara čije kreacije će vas ostaviti bez daha (mi smo opsednuti!) (фото 3)
Otkrivamo vam 5 keramičara čije kreacije će vas ostaviti bez daha (mi smo opsednuti!) (фото 4)

Emmeli je keramičarka iz Geteborga i prepoznatljiva je po izradi otkačnih nepravilnih svećnjaka koji imaju izdužene „noge“. Ono što karakteriše njen rad jeste gomila detalja u samoj teksturi predmeta. Izbočine, tufnice, zaseci, sve to koristi kako bi predmeti koje izrađuje delovali još životnije. To i postiže, jer njeni svećnjaci deluju kao da će svakog momenta zakoračiti i krenuti nešto da obave u gradu.

COVA DEL CAMPO

Otkrivamo vam 5 keramičara čije kreacije će vas ostaviti bez daha (mi smo opsednuti!) (фото 5)
Otkrivamo vam 5 keramičara čije kreacije će vas ostaviti bez daha (mi smo opsednuti!) (фото 6)

Španska umetnica Cova del Campo je zapravo publicista i grafička dizajnerka koja je osnovala studio La Cueva Studio kao mesto za lične eksperimente gde se još na samom početku opredelila da se poigra keramikom. Inspirisana je formom, dimenzijama i arhitekturom. A kada to spoji, nastaju neobični setovi koje primera radi čine vaza klasičnog oblika i keramički obruč kontrastne boje koji se može postaviti u odnosu na vazu, po želji.

RACHEL SAUNDERS

Otkrivamo vam 5 keramičara čije kreacije će vas ostaviti bez daha (mi smo opsednuti!) (фото 7)
Otkrivamo vam 5 keramičara čije kreacije će vas ostaviti bez daha (mi smo opsednuti!) (фото 8)

Rachel Saunders je umetnica i dizajnerka iz Kanade. Trenutno ona koristi glinu kao primarni način da se izrazi i kroz svoj rad istražuje jednostavnost, funkcionalnost, održivost i razigranost. Svaki komad ručno izrađuje u svom studiju u Vankuveru. Našu pažnju privukle su vaze direktno inspirisane grčkim amforama, kao i one u obliku ženskog tela (od skoro Rachel izrađuje i sveće istog oblika).

SOPHIE ALDA

Otkrivamo vam 5 keramičara čije kreacije će vas ostaviti bez daha (mi smo opsednuti!) (фото 9)
Otkrivamo vam 5 keramičara čije kreacije će vas ostaviti bez daha (mi smo opsednuti!) (фото 10)

Umetnica Sophie Alda je jedna od osnivačica londonske organizacije Clay Collective koja okuplja talentovane keramičare. Njen stil odlikuje zabavan dizajn, ali ono što će vas osvojiti kada pogledate gotove komade jesu hipnotišuće šare i jarke boje. Kad proučite njene kreacije biće vam jasno da je opsednuta Yves Klein plavom bojom i obožavamo je zbog toga!

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor