Pretraga

Ovaj enterijer donosi retro glamur u svom najboljem izdanju!

Ovaj enterijer donosi retro glamur u svom najboljem izdanju!

Tekst: BURO.

U nekoliko navrata pričali smo o dizajn sceni Ukrajine koja cveta, a sada ostajemo u toj oblasti, ali fokus prebacujemo na Letoniju gde nas je očarala jedna predivna old school vila u gradu Jurmala koji se nalazi na obali (Jurmala je Rigi slično što i Hemptons Njujorku). Danas je ova kuća kompletno renovirana, a sadašnjim vlasnicima je bilo potrebno oko šest godina da je kupe, zbog komplikovane procedure jer kuća ima status arhitektonskog spomenika.

Ovaj enterijer donosi retro glamur u svom najboljem izdanju! (фото 1)
Ovaj enterijer donosi retro glamur u svom najboljem izdanju! (фото 2)
Ovaj enterijer donosi retro glamur u svom najboljem izdanju! (фото 3)

Zadatak da vodi renoviranje poveren je dizajnerki enterijera iz Rige, Agnes Rudzite. Kuća na dva sprata koja se prostire na 250 kvadratnih metara zahtevala je kompletno renoviranje, budući da je bila u dosta lošem stanju. Agnes je morala da smisli kako da enterijer prebaci u XXI vek i da u prostor ukalkuliše dodatne sobe koje su trebale vlasnicima kao što su spa, walk in ormani, vešernica i kotlarnica.

Ovaj enterijer donosi retro glamur u svom najboljem izdanju! (фото 4)
Ovaj enterijer donosi retro glamur u svom najboljem izdanju! (фото 5)

Agnes je maksimalno proširila centralni deo namenjen dnevnom boravku, veliku trpezariju smestila je na mesto nekadašnje verande, tu su još četiri spavaće sobe i biblioteka. U renoviranju je iskorišćen i treći nivo ispod krova, koji sada služi kao uređeni tavan do koga se stiže liftom direktno iz ulaznog hodnika.

Ovaj enterijer donosi retro glamur u svom najboljem izdanju! (фото 6)
Ovaj enterijer donosi retro glamur u svom najboljem izdanju! (фото 7)
Ovaj enterijer donosi retro glamur u svom najboljem izdanju! (фото 8)
Ovaj enterijer donosi retro glamur u svom najboljem izdanju! (фото 9)
Ovaj enterijer donosi retro glamur u svom najboljem izdanju! (фото 10)

Kada je u pitanju stil: istorija kuće i njena arhitektura diktirali su pravac uređenja. Čak su neki postojeći komadi koji su zatečeni u kući su restaurirani i dobili su novi život. Pri određivanju atmosfere prostora Agnes se vodila referencama kao što su palate Veneciji, a od ovog italijanskog grada posudila je i paletu, pa dominiraju nijanse zelene boje i terakota. Zapravo enterijer predstavlja omaž raskošnim italijanskim vilama kakve su građene između tridesetih i četrdesetih godina XX veka. Vintage lustere su vlasnica nekretnine i dizajnerka kupile na buvljaku Milanu, a terrazzo podovi nose jasnu asocijaciju. Kombinacija zelenog mermera i drveta trešnje i hrasta takođe „vuče“ na prohujala vremena. Tako je biran i nameštaj, pa se u dnevnoj sobi nalaze Gubi sofe, Thonet sto i fotelja sa potpisom Ceccotti Collezioni, a dobijeni efekat je vanvremenski. Dominira kružna forma koju dizajnerka obožava da koristi u svojim projektima, a lukove visokog sjaja izrađene od trešnje u kombinaciji sa zelenom bojom zidova izradile su lokalne zanatlije. I umetnička dela inspirisana su lokalnom scenom, pa je baš ispred lukova postavljena skuptura umetnice iz Letonije Olge Shilove.

Ovaj enterijer donosi retro glamur u svom najboljem izdanju! (фото 11)
Ovaj enterijer donosi retro glamur u svom najboljem izdanju! (фото 12)

Enterijer podseća na izgled neke od rezidencija ambasadora i upravo je taj dostojanstveni, ozbiljan feeling ono što nas je osvojilo kod ove kuće. Agnes je na praktičnom primeru pokazala da se aktuelni trendovi mogu uklopiti sa istorijskim referencama, stvorivši mesto gde su prošlost i sadašnjost u savršenoj harmoniji. 

Ovaj enterijer donosi retro glamur u svom najboljem izdanju! (фото 13)
Ovaj enterijer donosi retro glamur u svom najboljem izdanju! (фото 14)
Ovaj enterijer donosi retro glamur u svom najboljem izdanju! (фото 15)

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor