Pretraga

Ove hotele je dizajnirao Philippe Starck i jedva čekamo da ih posetimo!

Ove hotele je dizajnirao Philippe Starck i jedva čekamo da ih posetimo!

Tekst: BURO.

Philippe Starck je dizajner čije ime garantuje da se radi o fantastično uređnom prostoru čak i kad ga sami nismo videli. On jednostavno zna kako da stvori ambijentalne celine u kojima je užitak boraviti, pa ne čudi da je ostvario toliko uspešnu karijeru kada je u pitanju dizajn hotela. To je industrija koju on dobro poznaje i uvek znalački dodaje nešto novo i drugačije što će svaki sledeći hotel sa njegovim potpisom učiniti zanimljivijim i boljim. Tajna verovatno leži u činjenici da on dizajnu pristupa na način kao da je režiser, pre nego što se baci na konkretna rešenja on zamišlja ljude koji tu cirkulišu, šta bi oni tu trebalo da iskuse, kako će se osećati... Zatim stvara priče koje u sebi sadrže ljubav, poeziju humor, nežnost, nadrealizam i umetnost. I svaki put njegova formula je dobitna! Strack potpis garantuje eleganciju i sofisticiranost kakvim teže moderni putnici. Prošla godina nas je sprečila da se uverimo koliko su dobri hoteli koje je uredio, ali ne damo se tako lako i dodajemo najboljle u Evropi na svoju listu.

La Réserve Eden, Cirih

Ove hotele je dizajnirao Philippe Starck i jedva čekamo da ih posetimo! (фото 1)

Za uređenje hotela La Réserve Eden u Cirihu Starck je želeo da stvori atmosferu prefinjenog i modernog yacht club-a pored jezera. Zgrada potiče iz 1909. godine i nudi otvoren pogled na jezero, u prelepom okruženju. Već spolja je jasno da se radi o posebnom mestu, fasada u neobarok stilu sa skulpturama ukrašena je prugastim belo-plavim tendama na balkonima.

Ove hotele je dizajnirao Philippe Starck i jedva čekamo da ih posetimo! (фото 2)

Taj elegantni i klasični stil dizajner je hteo da prizove i u enterijeru, pa je sve uređeno u vrlo svedenom maniru u kom se dodatno ističe činjenica da je sve izrađeno od najkvalitetnijih materijala. Radi se o onom nenematljivom luksuzu, koji je itekako prisutan iako ne sija pred očima gostiju. Sve je uređeno sa puno ukusa i priziva neka prohujala, malo romantičnija vremena.

Ove hotele je dizajnirao Philippe Starck i jedva čekamo da ih posetimo! (фото 3)

9 Confidentiel, Pariz

Ove hotele je dizajnirao Philippe Starck i jedva čekamo da ih posetimo! (фото 4)

Ovaj maleni hotel nalazi se u pariskom kvartu Marej i zamišljen je kao intimni prostor za goste koji cene privatnost i komoditet. Smešten je u art deko zgradi i broji 29 soba koje su unspirisane nežnom poezijom iz dvadesetih godina XX veka. Pastelne nijanse pomešane su sa bojom svetlog drveta, a nerđajući čelik, bakar donose dašak nadrealzima.

Ove hotele je dizajnirao Philippe Starck i jedva čekamo da ih posetimo! (фото 5)

Ovo predstavlja savršen kontrast vibrantnom komšiluku, barovi i graja su na korak, ali kada se gosti zasite buke velegrada mogu da se povuku u svoj elegantan smeštaj gde se luksuz ogleda kroz maksimalnu udobnost i diskreciju.

Ove hotele je dizajnirao Philippe Starck i jedva čekamo da ih posetimo! (фото 6)
Ove hotele je dizajnirao Philippe Starck i jedva čekamo da ih posetimo! (фото 7)
Ove hotele je dizajnirao Philippe Starck i jedva čekamo da ih posetimo! (фото 8)

The Brach, Pariz

Ove hotele je dizajnirao Philippe Starck i jedva čekamo da ih posetimo! (фото 9)

Hotel The Brach se nalazi u 16. arondismanu i osmišljen je tako da nudi mnogo više od mesta za prespavati. Ima 59 soba, ali pored toga ima i popularni restoran koji služi zdrave specijalitete, poslastičarnicu, koktel bar, kao i impresivnu baštu na krovu sa koje se pruža pogled na francusku prestonicu.

Ove hotele je dizajnirao Philippe Starck i jedva čekamo da ih posetimo! (фото 10)

Enterijer predstavlja tipičnu Starck estetiku, kombinovao je drvo sa akcentima od metala i sa apstraktnim motivima na tekstilu. Pored toga tu je mnoštvo detalja koji čine prostor još toplijim, tu su police ispunjene dobrim knjigama, čak su i sobe ispunjene knjigama i slikama, na takav način da stvaraju iluziju da smo zapravo odselli kod prijatelja. Starck je u ovom slučaju bio art dirketor i tvorac koncepta, tako da je njegov uticaj na ovom mestu mnogo širi od samog uređenja. The Brach je postao omiljeno mesto za okupljanje Parižana, a tu je i concept radnja na prizemlju, a do sredine januara u lobiju je „gostovala“ pop-up Louis Vuitton prodavnica. Čak i da ne bukirate sobu, poseta ovom mestu je neizostavna kada se napokon dokopamo Pariza.

Ove hotele je dizajnirao Philippe Starck i jedva čekamo da ih posetimo! (фото 11)

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor