Pretraga

Ovo su najlepši bioskopi na svetu!

Ovo su najlepši bioskopi na svetu!

Tekst: BURO.

Bioskopske sale su daleko od sivih redova i hladnih zidova, a dokaz za to su ovi enterijeri u kojima se smenjuju različiti stilovi i igre boja i oblika. Zadremati tokom filma u ovim bioskopima dobija drugu dimenziju, jer bismo najradije da nas niko ne budi i ostavi da u ovim zemljama čudama boravimo dugo nakon projekcije. 

Teatro Vivo, São Paulo

Ovo su najlepši bioskopi na svetu! (фото 1)

Bioskop po definiciji podrazumeva uranjanje u paralelne svetove. Putovanje u druge stvarnosti kroz projekcije dodatno potpomaže enterijer Teatra Viva na čijem čelu stoji arhitekta Greg Bousquet koji je uradio sjajan posao pretvoriviši komercijalnu zgradu u prelepi bioskop kroz boje, teksture i osvetljenje. Svet kroz ružičaste naočare ovde doživljava svoj pun potencijal. 

Passage cinema, Berlin

Ovo su najlepši bioskopi na svetu! (фото 2)

Istorijski nemački bioskop obnovio je studio za dizajn enterijera i arhitekturu, Batek Architekten, koji je udahnuo novi život u sto godina staru zgradu u Neuköllnu, gde se sada nalazi Passage. Neoklasični dizajn bioskopa karakterističan je po lučnim prozorima i prigušenoj paleti boja - skroz berlinski. 

Beta, Ho Chi Minh City

Ovo su najlepši bioskopi na svetu! (фото 3)

Beta, vijetnamski bioskop sa 1000 sedišta koji se nalazi u prizemlju tržnog centra u Ho Chi Minhu, oslanja se na smelu arhitekturu i Art Deco stil. Namera redizajna je bila da se novoj generaciji filmskih fanova u Vijetnamu vrati osećaj glamuroznog iskustva odlaska u bioskop. Šareni kolaži i pastelne boje udišu radost u ovaj autentični prostor koji je mnogo više od tradicionalnog bioskopa.

Metrograph, New York

Ovo su najlepši bioskopi na svetu! (фото 4)

Ovaj njujorški bioskop sa luksuznim američkim restoranom i dva bara podseća na staro holivudsko utočište. Upravo studijski restorani iz zlatnog doba Holivuda su poslužili kao inspiracija, a prostor je dizajniran tako da bude mesto tople dobrodošlice za filmske stvaraoce i obožavaoce. 

Catford Mews, London

Ovo su najlepši bioskopi na svetu! (фото 5)

Catford Mews je nekonvencionalni prostor koji se može pohvaliti ćudljivo-plavim bioskopom, kafićem, barom, kao i prostorima za rad i izložbe. Goli zidovi i izloženi ventilacioni sistemi unose nostalgičnu i industrial notu u prostor smešten ispod šape čuvene statue gigantske crne mačke koja se nalazi na vrhu Catford centra.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor