Pretraga

Pastelni san: Restoran Cinnamon u Dablinu je mesto gde bismo rado bili stalni gosti

Pastelni san: Restoran Cinnamon u Dablinu je mesto gde bismo rado bili stalni gosti

Tekst: BURO.

Foto: Ruth Maria Murphy

Dobro, priznajemo ponekad smo zaista razmaženi kada je u pitanju izbor kafića ili restorana u kome ćemo provoditi dane, ali kada vidite šta sve postoji nekako je teško zadovoljiti se prostorima koji su prosečni, ili još gore, ispodprosečni. Ugostiteljski objekti jesu šansa za arhitekte i enterijeriste da pokažu od čega su sačinjeni, tu mogu ostvariti svoje nasmelije ideje, a pametnom organizacijom mobilijara imaju šansu da kreiraju i atmosferu. Zato uvek oduševljeno navijamo kada se pojavi novo mesto koje ima taj magični je ne sais quoi sastojak.

Pastelni san: Restoran Cinnamon u Dablinu je mesto gde bismo rado bili stalni gosti (фото 1)

Restoran Cinnamon se lako upisao u tu kategoriju lokala koji izgledaju drugačije, konkretno ovaj enterijer izgleda kao da je ispao iz predivnog sna! Dizajn biro Kingston Lafferty Design (KLD) pretvorio je prazan lokal u prizemlju moderne zgrade u pastelni raj sa sredine veka. Uspeli su da održe savršeni balans između sofisticiranog dizajna i funkcionalnosti koja je neophodna za svakodnevni rad restorana. Kompletan enterijer predstavlja manifest radosti, boja, oblika i tekstura i to je sve ukombinovano na takav način da goste inspiriše da se slobodno pomeraju kroz prostor kako bi otkrili šta sve tu ima, dok doživljavaju nove vizualne senzacije. Arhitekte su u startu imale sreću da sređuju lokal koji ima plafon visok četiri metara i izlog kompletno u staklu zbog koga prostor deluje blistavo i prozračno.

Pastelni san: Restoran Cinnamon u Dablinu je mesto gde bismo rado bili stalni gosti (фото 2)
Pastelni san: Restoran Cinnamon u Dablinu je mesto gde bismo rado bili stalni gosti (фото 3)

Paletu boja izveli su iz postojeće kolorne šeme prvog Cinnnamon restorana, to su nežne ružičaste nijanse i mint i plava boja sa mrvicom crne u sebi. Pažljivim miksovanjem pastela stvoren je enterijer koji je ženstven, razigran i deluje prilično moćno. Kako bi postigli sve što su zamislili neke od elemenata su i sami morali da osmisle i naprave, tako su posebno izrađivane okrugle lampe koje podsećaju na predimenzionirane lizalice, stolovi (čije nogare izgledaju kao uvrnute penaste bombone) i separei za sedenje. Namerno su išli na izgled koji asocira na bezbrižnost i detinjstvo, kako bi gostima lokala ponudili i dimenziju eksapizma.

Pastelni san: Restoran Cinnamon u Dablinu je mesto gde bismo rado bili stalni gosti (фото 4)

Kako bi naglasili boje, one su upotrebljene repetativno, ali kroz različite teksture i finiš, kožni separei su zato od mat kože, ali su pločice na stubovima i na šanku sa visokim sjajem. Posebna pažnja posvećena je pozicioniranju ogledala kojima su dodatno naglasali visinu prostora i dodali malo dramatičnosti kao i mogućnost da se pojača prirodno svetlo koje dopire spolja. Projekat je završen tik pred pandemiju i tek se čeka otvaranje novog lokala, ali svakako smo ga zapisali na mapu mesta zbog kojih se isplati i otputovati. Svaki dobar razlog, zlata vredi.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor