Pretraga

Pet ekstravagantnih dizajn komada nameštaja i detalja za dom koje možete kupiti i u Beogradu

Pet ekstravagantnih dizajn komada nameštaja i detalja za dom koje možete kupiti i u Beogradu

Tekst: Jelena Karakaš


Postoje neki predmeti koji su beskrajno zavodljivi, zabavni i nadasve drugačiji! Nažalost i njihova cena prati pomeren i inovativan dizajn, ali sa druge strane vodite se mišlju da su nameštaj i dekoracija za dom kategorije koje traju godinama. Posebno se isplati investirati onda kada ti predmeti polože test vremena i prolaznih trendova, tada znate da je to pravi izbor. I znate šta je najbolje od svega? Neke od njih možete pazariti u Beogradu! Prošli smo kroz gradske salone nameštaja i izdvojili smo svoje favorite. Priznajemo, malo smo ludovali, na listi nam je sve od perja, do kaktusa! I baš u tome i leži šarm uklapanja i uređivanja enterijera: imate svu slobodu da sebi date oduška i prostor oplemenite i prilagodite ga sebi. A sada idemo u imaginaran šoping, pratite nas.

Pet ekstravagantnih dizajn komada nameštaja i detalja za dom koje možete kupiti i u Beogradu (фото 1)

5321 LAMP, GUBI

 

Ako ste posvećen BURO. čitalac, onda znate da smo već skrenuli pažnju na ovu lepoticu u obliku školjke. Nazovite nas opsednutima, ali stona lampa je istovremeno krajnje elegantna i vrlo ekstravagantna, a to je kombinacija koju je izuzetno teško postići. Finski dizajner Paavo Tynell je kreirao lampu još 1938. godine, njegova vizija bila je da spoji razigranu prirodu i romantizam sa pojednostavljenom verzijom mid-century modernizma. Uspeo je da stvori večni komad. Najbolje od svega jeste da se lampa uklapa u sve stilove i prostorije: od hodnika, preko dnevne sobe, sve do kancelarije.

Gde kupiti: Žorža Klemansoa 24, IDC

 

Pet ekstravagantnih dizajn komada nameštaja i detalja za dom koje možete kupiti i u Beogradu (фото 2)
Pet ekstravagantnih dizajn komada nameštaja i detalja za dom koje možete kupiti i u Beogradu (фото 3)

CACTUS, GUFRAM

 

Još jedan ikonični predmet dizajniran u XX veku koji je doživeo veliki i nagli povratak jeste kreacija italijanskih dizajnera Guida Drocca i Franca Mella iz 1972. Njihov kaktus je zapravo ironični totem koji je proizvod humor dizajna sedamdesetih. Originalni dizajn bio je smaragdne nijanse, a od toga se svake godine reimpretira prema boji i stilu trenutka (u ograničenim serijama), kaktus je bio bele, crvene, pa crne boje. Povodom četrdesete godišnjice od nastanka, 2012. godine, lansirana je edicija "Metacactus" u kojoj je zelena boja limete prelazila u narandžastu pri vrhu kaktusa. Danas je on i deo stalnih postavki u muzejima kao što su MUDE u Lisabonu, ADAM u Briselu i Fondacija Beieler u Bazelu.

Gde kupiti: Đušina 8, Nitea Home

 

Pet ekstravagantnih dizajn komada nameštaja i detalja za dom koje možete kupiti i u Beogradu (фото 4)
Pet ekstravagantnih dizajn komada nameštaja i detalja za dom koje možete kupiti i u Beogradu (фото 5)
Pet ekstravagantnih dizajn komada nameštaja i detalja za dom koje možete kupiti i u Beogradu (фото 6)
Pet ekstravagantnih dizajn komada nameštaja i detalja za dom koje možete kupiti i u Beogradu (фото 7)

TOGA, LIGNE ROSET

 

Ovu niskoprofilnu udobnu sofu osmislio je Francuz Michel Ducaroy 1973. godine. On je radio u kompaniji Ligne Roset na odeljku posvećenom inovacijama, usmeravao je kompaniju u korišćenju nove proizvodne tehnike i novih materijala što je rezultiralo nekim od najluksuznijih i najinovativnijih komada nameštaja na svetu. Togo je već na prvom predstavljanju na Salonu kućnih umetnina u Palati odbrane u Parizu nagrađena René-Gabriel nagradom i do današnjih dana je jedna od najomiljenijih garnitura za sedenje koje su ikada dizajnirane. Ako se pitate koliko omiljena? Dovoljno je da vam kažemo da je do sada prodata u preko 1.2 miliona komada u 72 zemlje širom sveta.

Gde kupiti: Trešnjinog cveta 5, Gir

 

Pet ekstravagantnih dizajn komada nameštaja i detalja za dom koje možete kupiti i u Beogradu (фото 8)
Pet ekstravagantnih dizajn komada nameštaja i detalja za dom koje možete kupiti i u Beogradu (фото 9)

THE FEATHER LAMP, A MODERN GRAND TOUR

 

Fantastični abažur od nojevog perja zaista je teško ne primetiti i ostati ravnodušan, iskreno? Mislimo da je to nemoguće! Ručno bojeno perje dolazi u 15 nijansi, a lampa može biti podna i stona, kao i raskošni luster. Postolje i male i velike lampe jeste stilizovano stablo koje je “presvučeno” zlatnim listićima. Ako ste u potrazi za ultimativnom ekstravagancijom za životni prostor ovo je pravi bingo! Modni dizajner Matthew Williamson ima ove lampe i u kući i u atelju, no nije vam neophodna tako razigrana scenografija, pravi efekat možete dobiti i u svedenijem enterijeru (primera radi pogledajte kako je svoju stilizovala Ivana Mrđa).

Gde kupiti: Topličin venac 9, Midori&Maison

 

Pet ekstravagantnih dizajn komada nameštaja i detalja za dom koje možete kupiti i u Beogradu (фото 10)
Pet ekstravagantnih dizajn komada nameštaja i detalja za dom koje možete kupiti i u Beogradu (фото 11)
Pet ekstravagantnih dizajn komada nameštaja i detalja za dom koje možete kupiti i u Beogradu (фото 12)
Pet ekstravagantnih dizajn komada nameštaja i detalja za dom koje možete kupiti i u Beogradu (фото 13)

PANTON CHAIR, VITRA

 

Verner Panton, jedan od najuticajnijh industrijskih dizajnera, je osmislio ovaj dizajn plastične stolice napravljene iz jednog komada. Stupio je u kontakt sa kompanijom Vitra i zajedničkim snagama radili su na izradi prototipa. Eksperimentisali su od 1963. godine, da bi konačnu verziju predstavili i pustili u serijsku proizvodnju 1967. godine. Istog momenta stolica je zbog inovativnog pristupa i dizajna postala senzacija, osvojivši sijaset nagrada. Koliko je dizajn bio on point dokazuje činjenica da je originalni dizajn i dalje u prodaji u sjajnoj lakiranoj završnici pod imenom Panton Chair Classic. Stolica u obliku slova S jedan je od najpoznatijih dizajn klasika današnjice.

Gde kupiti: Đušina 8, Nitea Home

 

Pet ekstravagantnih dizajn komada nameštaja i detalja za dom koje možete kupiti i u Beogradu (фото 14)
Pet ekstravagantnih dizajn komada nameštaja i detalja za dom koje možete kupiti i u Beogradu (фото 15)

 

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor

Ostavite komentar