Pretraga

Plašite se boja? Evo kako da ih iskoristite u prostoru poput dizajnera enterijera

Plašite se boja? Evo kako da ih iskoristite u prostoru poput dizajnera enterijera

Tekst: BURO.

Ako se ne usuđujete da eskperimentišete sa bojama u enterijeru, imamo odličnu preporuku za vas, dizajn knjigu belgijskih autorki Irene Schampeart i Iris De Feijter. U knjizi "Who's Affraid of Pink, Orange and Green" na praktičnim primerima pokazale su kako možete prigrliti boje i adekvatno ih upotrebiti u prostoru. U knjizi je prikazano više od 20 domova širom sveta, različitih stilova, a sve ih spaja to što su prave kolor bombe! Čak i ako niste blizu renoviranja samo listanje ove knjige predstavlja zadovoljstvo, ali ako ste u aktivnoj potrazi za inspiracijom poslužiće vam kao korisan priručnik. Videćete neke smele ideje o kojima do sada možda niste razmišljali, na primer, plafon trešnja crvene boje u kompletno beloj kuhinji, ili neočekivane kombinacije kao što su pistaći zelena i intenzivna ljubičasta. Autorke su želele da nam dokažu da je obilato korišćenje boja pravo rešenje u enterijeru. Prenosimo vam koje smo mi pouke izveli.  

 

Minimalizam nije u svađi sa bojama

Boje enterijer dizajn

Enterijer amateri često veruju da se pročišćena estetika postiže isključivo posvećenim ponavljanjem crne i bele boje. Ali vi znate bo(l)je! Uz svedene komade nameštaja i minimalan broj detalja čak i velike površine u jarkim bojama mogu da budu deo skladne celine koja odiše spokojem.

 

Kolor blok sa namerom

Boje enterijer dizajn

Kada birate boje za zidove koje biste voleli da okrečite, razmišljajte šire, šta se nalazi iza toga, da li biste možda još neki zid u drugom planu mogli da okrečite u neku sličnu, ili pak komplementarnu boju... Unapred odredite kolor paletu za ceo prostor i kombinujte po potrebi.

 

Cherry on top!

Boje enterijer dizajn

Zašto ne biste okrečili plafon u neku od primarnih boja?! Znamo, zvuči hrabro, ali to je jednostavnije rešenje od dodavanja kolornih akcenata kroz detalje i tekstil. Odvažite se!

 

Ponavljanje je majka znanja

Boje enterijer dizajn

Umesto da zidove okrečite u jednu boju možete se poigrati sa paternima. Započnite sa neutralnom bojom, a onda možete otići u pravcu Memphis Design pokreta i sve začiniti širokim linijama. Na primer, osvežite unutrašnja vrata prugama u veselim, letnjim bojama (oh da, mislimo na paletu tradicionalno rezervisanu za suncobrane i ligeštule).

 

Čas geometrije

Boje enterijer dizajn

Da li ste pomno pratili na času kada se učila geometrija? Sada će vam biti potrebno to znanje, boje se sjajno slažu sa jednostavnim oblicima i to je jedan od najlakših načina da briljirate kada je dizajn enterijera u pitanju. Slobodno strogim kockastim predmetima suprostavite fluidne forme, a sve to izvedite u sličnoj paleti, da li ćete ići na pastelne, tamnije, ili jarke boje izbor ostaje na vama.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor