Pretraga

Savršena nesavršenost: Casa Jumanji je primer dizajna koji poštuje tradiciju

Savršena nesavršenost: Casa Jumanji je primer dizajna koji poštuje tradiciju

Tekst: BURO.

Ako do se do sada niste upoznali sa radom španskog biroa Quintana Partners vreme je da ispravimo tu nepravdu. Kompaniju su osnovali Pol Castells i Benito Escat u Barseloni i pre svega su fokusirani na stvaranje enterijera gde će se boriti da zadrže što više od originalnih elemenata. Oni majstorski umeju da udahnu novi život u oronule prostore i učine ih neverovatno privlačnim. Svaka soba posle njihovih intervencija priča interesantnu priču, jednostavno ti enterijeri plene hipnotičkom privlačnošću zbog koje želite da pogledate i dodirnete svaki detalj koji se tu nalazi. Prošle godine završili su rad na projektu hotela La Bionda na koji smo vam već skrenuli pažnju jer se radi o mestu koje će se pozicionirati kao jedan od omijenih letnjih hotela. Iako fantastični kada se bave dizajnom ugostiteljskih mesta, Pol i Benito briljiraju pri uređenju privatnih kuća.

Savršena nesavršenost: Casa Jumanji je primer dizajna koji poštuje tradiciju (фото 1)
Savršena nesavršenost: Casa Jumanji je primer dizajna koji poštuje tradiciju (фото 2)
Savršena nesavršenost: Casa Jumanji je primer dizajna koji poštuje tradiciju (фото 3)

Casa Jumanji na Majorci je kuća koja je do pre par godina bila oronula i zarasla u rastinje, praktično sve je izgledalo kao džungla (otuda i naziv), arhitekte su videle veliki potencijal uprkos lošem stanju imanja. Toliko lošem da su morali dodatno da nagovaraju klijenta da kupi tu kuću i ostalo prepusti njima. I sada kad su fotografije finalnog prostora pred nama ispostavilo se da se poverenje u njihov rad višestruko isplatilo! Osnovna nit inspiracije bio im je Bauhaus stil. Odnosno ideja im je bila da enterijer deluje kao da se radi o staroj porodičnoj kući koja izgleda kao da su je klijenti nasledili od bake i deke.

Savršena nesavršenost: Casa Jumanji je primer dizajna koji poštuje tradiciju (фото 4)
Savršena nesavršenost: Casa Jumanji je primer dizajna koji poštuje tradiciju (фото 5)
Savršena nesavršenost: Casa Jumanji je primer dizajna koji poštuje tradiciju (фото 6)

Kao rezultat tu je prostor koji je neobičan, životan i savršeno stilizovan. Kako su oni veliki pobornici održivosti u arhitekturi najveći deo elemenata je restauriran i ostavljen u originalnom stanju, a pri renoviranju su koristili prirodne materijale koji mogu da podnesu protok vremena. I sam nameštaj je većim delom stigao iz vintage radnji, tako su tu i vrlo specifične Missoni stolice, kao i Mackintosh stolice koje su jasna asocijacija na Bauhaus. A deo stvari je pravljen posebno za ovu kuću, kao što je na primer ogromno uzglavlje iznad kreveta u glavnoj spavaćoj sobi koje je presvučeno Deder Milano tkaninom. Ovo je savršen primer dizajna koji poštuje okolinu umesto prikrivanja mana i tragova vremena, Pol i Benito su odlučili da slave prošlost tako što će dopustiti autentičnim elementima da budu u prvom planu. Maestralno!

Savršena nesavršenost: Casa Jumanji je primer dizajna koji poštuje tradiciju (фото 7)
Savršena nesavršenost: Casa Jumanji je primer dizajna koji poštuje tradiciju (фото 8)
Savršena nesavršenost: Casa Jumanji je primer dizajna koji poštuje tradiciju (фото 9)

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor