Pretraga

Stančić kao bombona: Prepišite trikove kako da najbolje iskoristite mali prostor

Stančić kao bombona: Prepišite trikove kako da najbolje iskoristite mali prostor

Tekst: BURO.

Mali stan nikako ne sme biti izgovor za dosadan enterijer! Ono sa čim se svi vlasnici manjih prostora neizbežno susreću jeste manjak prostora za odlaganje stvari, i tako se orman po orman, često stanovi pretvore u skladište. Ukoliko ste ponosni vlasnik svog stančića razmislite kako da se izvučete sa klizavog puta u hordovanje. Marie Kondo može biti saveznik, ali ne morate ni biti toliko ekstremni, dovoljno je da sagledate prostor ponovo i razmisite šta bi sve moglo da ima i više funkcija i posluži i kao skriveno mesto za čuvanje viška stvari. Ovaj stan u Vašingtonu koji je uredila Zoe Feldman je odličan primer za to.

Stančić kao bombona: Prepišite trikove kako da najbolje iskoristite mali prostor (фото 1)
Stančić kao bombona: Prepišite trikove kako da najbolje iskoristite mali prostor (фото 2)
Stančić kao bombona: Prepišite trikove kako da najbolje iskoristite mali prostor (фото 3)

Radi se o stanu sa jednom spavaćom sobom, a vlasnica Karine Shebaclo nije želela da se odrekne nijednog elementa koji joj je potreban za svakodnevicu. Takođe je želela da enterijer jasno očitava njen optimističan pogled na život. Pre renoviranja stan je bio u vrlo lošem stanju, plafoni su bili spušteni, kuhinja nije promenjena od osamdesetih godina, a mali prozori su činili prostor mračnim. Zoe i Karine odlučile su se za šok terapiju i sobu po sobu su „presvukle“ vibrantnim bojama i paternima koji su sve samo ne diskretni.

Stančić kao bombona: Prepišite trikove kako da najbolje iskoristite mali prostor (фото 4)

Čim se uđe u stan tu je „zid“ prekriven otkačenim grafičkim tapetama „City Plan“ dizajnerke Kate Zarembe koje su inspirisane mapom Vašingtona, ali kada se zgledate tu su i zlatne ručke, to je zapravo orman koji se proteže celom dužinom nevelikog hodnika. Orman je podeljen na dve celine, u jednom delu je mikrotalasna i pribor za kuhinju, a u drugom krilu se čuvaju kaputi. Kako u kuhinji nema prozora Zoe se odlučila za pastelno ružičastu nijansu nalik onoj u Quirk hotelu u Ričmondu i uparila ju je sa Carrara mermernom pločom koja prekriva sve donje elemente.

Stančić kao bombona: Prepišite trikove kako da najbolje iskoristite mali prostor (фото 5)
Stančić kao bombona: Prepišite trikove kako da najbolje iskoristite mali prostor (фото 6)

Kuhinja je imala šank i „prozor“ u zidu u stilu osamdesetih ka dnevnom boravku, dizajnerka je odlučila da to iskoristi tako što ga je sa jedne strane zatvorila kako bi dobila dodatni prostor za gornje kuhinjske elemente. Dok je sa druge strane napravila malu nišu sa policama koja se nalazi iznad trpezarijskog stola. Nišu je obložila Zaremba tapetama sa printom očiju, što je inspirisano time da je Karine oftamolog. Deo za ručavanje ima mali ugrađen dreveni separe koji se otvara i u sebi krije dodatni prostor za odlaganje.

Stančić kao bombona: Prepišite trikove kako da najbolje iskoristite mali prostor (фото 7)
Stančić kao bombona: Prepišite trikove kako da najbolje iskoristite mali prostor (фото 8)
Stančić kao bombona: Prepišite trikove kako da najbolje iskoristite mali prostor (фото 9)

Čak su i iznad šanka dodale nekoliko polica za omiljene zbrike recepata i biljke. Pametnom prostornom organizacijom uspele su da od ovog nekada tamnog i turobnog stana naprave oazu u svetlim bojama. Dnevna soba je ispunjena bojama, printovima i detaljima, dizajnerka je hrabro išla na „više je više“ igricu i moramo priznati da ju je uspešno prešla!

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor