Pretraga

Terrazzo 2.0: nove, trendi varijacije ovog materijala izrađene su od otpada

Terrazzo 2.0: nove, trendi varijacije ovog materijala izrađene su od otpada

Tekst: Jelena Karakaš

Terrazzo je svoju slavu stekao još sredinom XX veka kada je bio uobičajen prizor u javnim ustanovama kao što su bolnice, pošte i škole. Ovaj materijal je originalno pravljen od kamena i komadića stakla i svoj vrhunac doživeo je pedesetih godina. Apdejt za dvehiljadite doneo je remiks ovog materijala i njegovo ponovno obilato korišćenje u enterijerima. Ne možemo da zamerimo, ovaj print se sjajno slaže uz moderni dizajn, a dodatne poene savremeni proizvođači dobijaju zbog činjenice da sve više eksperimentišu pri njegovoj izradi i trude se da iskoriste već postojeći otpad i tako mu nađu novu svrhu. Ako ste u procesu renoviranja, razmislite o sledećim opcijama:

Plasticiet

Terrazzo 2.0: nove, trendi varijacije ovog materijala izrađene su od otpada (фото 1)
Terrazzo 2.0: nove, trendi varijacije ovog materijala izrađene su od otpada (фото 2)

Start-up kompanija iz Holandije Plasticiet postoji od 2018. godine i proizvodi materijal koji izgleda kao nekadašnji terrazzo i prirodni kamen, ali se kompletno pravi od reciklirane plastike. Oni blisko sarađuju sa kompanijama specijalizovanim za recikliranje širom Holandije i starom plastičnom nameštaju daju novi život. U ponudi se nalazi četiri različite vrste materijala, koji se osim po uzorku razlikuju i po izvoru sirovina, pa tako Blizzard i Nova nastaju kroz prenamenu starih kofa i otpada sa svinjskih farmi. Chocolate Factory šareni materijal se pravi, pa skoro od čokolade - da bi se dobile ploče ovog materijala kompanija koristi stare fabričke modle za proizvodnju čokolade.

Terrazzo 2.0: nove, trendi varijacije ovog materijala izrađene su od otpada (фото 3)

 


 

Smile Plastics

Terrazzo 2.0: nove, trendi varijacije ovog materijala izrađene su od otpada (фото 4)
Terrazzo 2.0: nove, trendi varijacije ovog materijala izrađene su od otpada (фото 5)

Za ovu kompaniju moguće da ste čuli istražujući Ganni brend, naime upravo njihov materijal korišćen je pri dizajnu novih radnji u Americi. Smile Plastics postali su poznati po svojim nastojanjima da plastični otpad posle obrade vrate u upotrebu, oni za materijale koje nude u 7 različitih printova koriste iskorišćena pakovanja od jogurta, plastične čaše i poslužavnike. Takođe, sarađuju sa klijentima kako bi kreirali posebne materijale baš za njihove potrebe, a tada novi život daju plastici koja se sakuplja iz mora, WEE otpadu, plastičnim saksijama i upotrebljenim patronama kafe. Paneli materijala koje izrade obično su dimenzija 2x1 metar, a preporučuju ih za upotrebu u dizajnu enterijera komercijalnih prostora, izradi nameštaja i u industrijskom dizajnu.

Terrazzo 2.0: nove, trendi varijacije ovog materijala izrađene su od otpada (фото 6)

 


 

Urban Terazzo

Terrazzo 2.0: nove, trendi varijacije ovog materijala izrađene su od otpada (фото 7)
Terrazzo 2.0: nove, trendi varijacije ovog materijala izrađene su od otpada (фото 8)

Nemačka dizajn inicijativa They Feed Off Buldings (skraćeno TFOB) razvila je Urban Terrazzo. Novi materijal dobija se kombinovanjem građevinskog otpada. Kako ga oni nazivaju „urbani otpad“ skupljaju u različitim gradovima kao što su Berlin i Prag (i kolekcije dobijaju nazive po gradu gde je otpad pokupljen). Biraju beton, cigle i metal koji će biti transfomormisani. Beton obezbeđuje stabilnost, dok boja stiže od starih cigli koje tako na neki način zadržavaju karakter nekadašnje arhitekture. Veoma poetičan način za recikliranje i izgradnju nečeg novog, ovako napravljen Urban Terrazzo može se koristiti za podove, oblaganje unutrašnjih zidova, ili za fasade.

Terrazzo 2.0: nove, trendi varijacije ovog materijala izrađene su od otpada (фото 9)

 


 

Katie Gillies

Terrazzo 2.0: nove, trendi varijacije ovog materijala izrađene su od otpada (фото 10)
Terrazzo 2.0: nove, trendi varijacije ovog materijala izrađene su od otpada (фото 11)

Katie je dizajnerka iz Engleske koja je svoj studio osnovala 2015. godine, a danas je specijalizovana za izradu proizvoda od jasmonita (inovativan materijal koji je nastao mešanjem gipsa i akrilne smole). Ona sama izrađuje male predmete od tog materijala kao što su tacne, činije i različiti dekorativni predmeti, a takođe drži radionice dizajna širom Evrope, od Berlina do Londona. Budući da se materijal i svaki predmet izrađuju ručno, zapravo je svaki unikat i varira u boji i šari.

Terrazzo 2.0: nove, trendi varijacije ovog materijala izrađene su od otpada (фото 12)

 


 

Corcrete

Terrazzo 2.0: nove, trendi varijacije ovog materijala izrađene su od otpada (фото 13)
Terrazzo 2.0: nove, trendi varijacije ovog materijala izrađene su od otpada (фото 14)

Kao što ste možda i pretpostavili pošto se pročitali naziv ovog materijala, da, on se zaista izrađuje od kombinacije betona i prirodne plute. Nemački dizajn studio Niruk stoji iza ovog materijala i dodali su plutu kako bi hladnom materijalu dali topao dodir prirode. Tako je stvoren Corcrete koji je idealan za nameštaje, podove i razne druge vrste površina. Izrađuje se u beloj, sivoj i crnoj boji.

Terrazzo 2.0: nove, trendi varijacije ovog materijala izrađene su od otpada (фото 15)

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor