Pretraga

Upoznajte brend Nature Squared: Oni izrađuju pločice od ljuski od jajeta i to izgleda fantastično!

Upoznajte brend Nature Squared: Oni izrađuju pločice od ljuski od jajeta i to izgleda fantastično!

Tekst: BURO.

Pre nekog vremena zapitali smo se šta nam stiže posle terrazza? Pronašli smo materijale nalik njemu koji se izrađuju od recikliranih elemenata, ali nismo mogli ni da zamislimo da će se u toj priči pojaviti i ljuske od jajeta kao alternativni materijal. I toj inovaciji možemo da zahvalimo kompaniji Nature Squared.

Upoznajte brend Nature Squared: Oni izrađuju pločice od ljuski od jajeta i to izgleda fantastično! (фото 1)

Britansko-kineska tekstilna dizajnerka Elaine Yan Ling Ng nalazi se na poziciji direktora inovacija ove švajcarske kompanije i zajedničkim naporima uspeli su da otkriju kako da odbačene ljuske kokošijih jaja iskoriste za proizvodnju materijala nalik na terrazzo. Ono što mnogi ne znaju o ljuskama jeste da su one veoma čvrste i da su otporne na UV zračenje, iako ih najčešeće percipiramo kao nešto lomljivo i fragilno.

Upoznajte brend Nature Squared: Oni izrađuju pločice od ljuski od jajeta i to izgleda fantastično! (фото 2)

Sve se pravi ručno na Filipinima, koriste se ljuske iz lokalnih pekara i pekara. Ljuske se najpre čiste, a zatim se lome na parčiće različitih veličina, sve dok ne postanu čestice od prosečno 3 milimetara dužine. Tada se dodaju prirodni pigmenti, pre nego što će sve sve napokon spojiti u jednistven materijal.

Upoznajte brend Nature Squared: Oni izrađuju pločice od ljuski od jajeta i to izgleda fantastično! (фото 3)

Inovativni materijal se zove Carrelé i proizvode ga u obliku kvadrata, pravougaonika i trougla i to u 4 nijanse. Te pločice mogu se koristiti za oblaganje zidova, uključujući i one zone koje se mogu pokvasti kao što su to kupatila i kuhinje. U planu je razvijanje i posebnim podnih pločica. A najbolje od svega jeste što se ove pločice mogu reciklirati. Pa ako se za deceniju, dve odlučite na potpuno renoviranje, to možete uraditi bez ikakve griže savesti.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor