Pretraga

Vodimo vas u jedan jako kul uređen stan u Beogradu

Vodimo vas u jedan jako kul uređen stan u Beogradu

Tekst: Jelena Karakaš

Foto: Ana Kostić

Pomalo retro uz dozu minimalizma, pa onda sve zaokruženo „šumom“ kućnih biljaka! Ovo je prostor u kome bismo i mi rado pustili korenje, u ovom fantastičnom stanu na Novom Beogradu je sa malo elemenata rečeno zaista mnogo. Iza dizajna stoji studio 11K, čiji je osnivač Dušan Nenadović nekadašnji član (i jedan od osnivača) poznatog domaćeg biroa Autori. Dušan gaji prepoznatljivu promišljenu estetiku gde nema mesta suvišnim detaljima, a upravo je on radio na projektima kao što su novootvoreni hotel Pavilion u Beogradu, nekoliko privatnih apartmana i vinarija u Sremskim Karlovcima.

Vodimo vas u jedan jako kul uređen stan u Beogradu (фото 1)
Vodimo vas u jedan jako kul uređen stan u Beogradu (фото 2)
Vodimo vas u jedan jako kul uređen stan u Beogradu (фото 3)

Ono što je u ovom projektu uzeto kao početna tačka jeste njegova pozicija u jednom od novobeogradskih blokova. Vlasnici stana su i sami ljubitelji modernističkog koncepta tog dela grada i od svog doma želeli su nešto što jasno komunicira mesto gde se nalazi. Puno betona i zelenila, svetla i otvorenih površina, svedenost u formi i materijalizaciji, bili su osnovni parametri za uređenje prostora.

Vodimo vas u jedan jako kul uređen stan u Beogradu (фото 4)
Vodimo vas u jedan jako kul uređen stan u Beogradu (фото 5)
Vodimo vas u jedan jako kul uređen stan u Beogradu (фото 6)

Kako bi se postigle smernice iz brifa od materijala dominiraju beton, kamen, čelik i drvo u svom izvornom obliku uz minimalnu obradu. Velika ljubav vlasnika stana prema baštovanstvu odredila je potrebu da se obezbedi dovoljno adekvatnog prostora za zelenilo koje je zahtevalo različite uslove i pozicije u odnosu na karakteristike svake pojedinačne vrste. Arhitekta je dobio zahtevan zadatak da u prostoru obezbedi niže i više pozicije za biljke, izloženost svetlu, polusenku i senku, kombinovanje vrsta (čak i akvarijum u donjem delu ima žardinjeru za biljke). Jedan od simbola ovog prostora postao je komad nameštaja koji je proistekao upravo iz zadovoljenja ove potrebe, a to je posebno projektovan vertikalan držač na kome se biljke rasporedjuju po vertikali i rotiraju u odnosu na količinu svetla koja je svakoj biljci potrebna.

Vodimo vas u jedan jako kul uređen stan u Beogradu (фото 7)
Vodimo vas u jedan jako kul uređen stan u Beogradu (фото 8)
Vodimo vas u jedan jako kul uređen stan u Beogradu (фото 9)

Kako je ovde raskošno zelenilo u prvom planu odabrani su komadi nameštaja koji su funkcionalni i jednostavni u svojoj formi, pa je u dnevnoj sobi smeštena siva „Match“ sofa brenda Prostoria, pored koje je kožni Promenada tabure, dok se u nastavku nalazi trepezarijski sto brenda Etnicraft koga okružuju stolice Billiani, a iznad koga je pozicioniran beli luster „Funel“ brenda Vertigo Bird. Ostala rasveta tela su posebno dizajnirana, a svojom retro formom prizivaju vremena od pre nekoliko decenija kada su stanovi na Novom Beogradu dobili svoje prve stanare. Dodatno, retro vajb je pojačan velikim kružnim ogledalom koje je smešteno u kvadratni ram koje se nalazi iza sofe, a u kome se ostatak stana.

Vodimo vas u jedan jako kul uređen stan u Beogradu (фото 10)

U delu namenjenom za rad, smešten je sto masilinasto zelene boje koji je posebno projektovan za ovaj prostor, iza koga se nalazi udobna fotelja „Marshall“ brenda Woak koju je dizajnirao Zoran Jedrejčić. U toj prostoriji pažnju krade rad grafičke dizajnerke i ilustratorke Ive Spasojević. I u spavaćoj sobi preovladava slična paleta boja sivih i maslinastih nijansi, a nasuprot kreveta je polica izrađena u kombinaciji čelika i mermera na kojoj je ilustracija sikara Nemanje Mate Đorđevića.

Vodimo vas u jedan jako kul uređen stan u Beogradu (фото 11)
Vodimo vas u jedan jako kul uređen stan u Beogradu (фото 12)

Radi se o prostoru u kom je postignuta harmonija kako kroz kombinaciju boja, tako i kroz pažljivo odabrane teksture. Svedenost enterijera je scena gde svu pažnju preuzimaju biljke koje predstavljaju savršen kontrast i element koji je van kontrole i u sve unosi šarm i živost.

Vodimo vas u jedan jako kul uređen stan u Beogradu (фото 13)

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor