Pretraga

Zaljubljeni smo u ovu mediteransku vilu sa India Mahdavi potpisom

Zaljubljeni smo u ovu mediteransku vilu sa India Mahdavi potpisom

Tekst: BURO.

Priznajemo slabi smo na rad Indie Mahdavi, njen stil nas bez izuzetka obuzme i momentalno „prenese“ u neka lepša vremena, srećnije dane i svet u kome vlada optimizam. Nepogrešivo spaja boje, stvarajući enterijere koji su na prvi pogled ljupki, dok se već na sledeći otkrivaju pametne dizajnerske igre koje su je dovele u sam vrh savremene dizajn i arhitekonske scene. Ni ova kuća nije izuzetak! Kako je Mediteran uvek inspiracija za sve njene projekte, kuća u Provansi je predstavljala savršenu podlogu da pokaže šta sve ume.

Zaljubljeni smo u ovu mediteransku vilu sa India Mahdavi potpisom (фото 1)
Zaljubljeni smo u ovu mediteransku vilu sa India Mahdavi potpisom (фото 2)
Zaljubljeni smo u ovu mediteransku vilu sa India Mahdavi potpisom (фото 3)

Radi se o građevini iz osamdesetih godina koja je Indiu odmah podsetila na scenografiju filmova Claudea Sauteta. Novi vlasnici su želeli da osveže enterijer, ideja im je bila da prostor deluje veselije, ali da i dalje sve ostane udobono i ležerno u skladu sa okolinom. Zato je redizajnirala postavku prostorija, povećala je dnevnu sobu i učinila je da sve delujuje fluidnije. Poigrala se grafičkim elementima kako bi dodatno naglasila prelamanje prirodnog svetla kojeg ovde ima u izobilju. Na primer, na podu je kombinacija sjajnih i mat pločica, pruge je koristila na foteljama u dnevnoj sobi, u kupatilu su kvadratne pločice u marokanskom stilu koje su ređane kao pruge… Na zidovima i panelima su posebno birana dela umetnika kao što su Caroline Deervaud, Daniel Buren i Les Crafties.

Zaljubljeni smo u ovu mediteransku vilu sa India Mahdavi potpisom (фото 4)
Zaljubljeni smo u ovu mediteransku vilu sa India Mahdavi potpisom (фото 5)

Kad je reč o izboru materijala, koristila je većinom lokalne kako bi rekreirala atmosferu karakterističnu za jug, a ideja vodilja bila joj je atmosfera kakva vlada na slikama Matissea. Ratan, rafija, terakota, keramika, samo su neki od njenih izbora u ovom slučaju. Pažnju pleni keramički kamin kreacija Giuseppea Ducrota. Kako sama kaže uživala je u kombinaciji stilova i kultura, a ponajviše u uklapanju boja. I ovog puta ostala je verna svojoj sunčanoj paleti, koristila je oker, nežnu žutu i narandžastu boju, koje je na nekim mestima razbila uplivom plave i zelene boje.

Zaljubljeni smo u ovu mediteransku vilu sa India Mahdavi potpisom (фото 6)
Zaljubljeni smo u ovu mediteransku vilu sa India Mahdavi potpisom (фото 7)
Zaljubljeni smo u ovu mediteransku vilu sa India Mahdavi potpisom (фото 8)

Što se tiče nameštaja India je kombinovala vintage komade sa sopstvenim kreacijama. U dnevnoj sobi se nalaze dve foteljice iz pedesetih sa Zanine Caldas potpisom koje je kombinovala sa dve “Jetlag” sofe iz Mahdavi kolekcije. Kako bi svemu dodala i art momenat, tu je skulptura koja je delo umetnika Mary-Lynn Massoud i Rashe Nawama, aluminijmska skuptura umetnika “Shrimp D1” Jean-Marie Apprioua, kao i neobična vinatge keramička lampa. Kako bi svemu dala opušteniji, ležerniji duh u nekoliko prostorija uselila je svoje “Cap Martin” stolice od ratana i “Week-end” stočiće. Još jednom je na praktičnom primeru pokazala da je umetnica stvaranja naizgled jednostavnih enterijera koji u sebi kriju mnoštvo slojeva i različitih značenja.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor