Pretraga

5 fantastičnih restorana i hotela iza kojih stoji dizajnerka India Mahdavi

5 fantastičnih restorana i hotela iza kojih stoji dizajnerka India Mahdavi

Tekst: BURO.

Dizajnerka i arhitektkinja India Mahdavi ima taj čaroban talenat da nepogrešivo spoji boje i oblike, na oko sve se to čini logičnim i laganim, kao ona jedna dobra ideja koja je mogla i nama da padne na pamet... Samo što nije! Alhemija koju India stvara već decenijama (sopstveni studio otvorila je 2000. godine) je teško opisiva, ona pušta da umesto nje govori njen rad. Fotografije koje otkrivaju savršenu meru u svemu što stvori, kao i nepogrešiv osećaj za trenutak - što se pokazalo kada je osmislila enterijer londonskog restorana Sketch koji i dan - danas suvereno vlada Instagram svetom – tamo jednostavno ne možete da napravite loš kadar. Mahdavi je kroz svoju karijeru često radila na dizajnu enterijera ugostiteljskih objekata, a još češće je rezultat bio kompletno maestralan. Izdvojili smo danas nama omiljenih pet projekata „virtuoza boja“ kako ju je nazvao magazin The Newyorker.

5 fantastičnih restorana i hotela iza kojih stoji dizajnerka India Mahdavi (фото 1)

Germain

25 rue Buci, Pariz

Deo čuvene hotelske grupe Costes restoran Germain u Parizu postoji od 2009. godine i dalje je jednako privlačan i interesantan kao po otvaranju. Prostorom dominira ogromna žuta skupltura francuskog umetnika Xavier Vielhana koja se proteže na dva nivoa i tako spaja prizemlje i prvi sprat. Da li je ostatak prostora sveden u odnosu na to? Apsolutno ne! U prizemlju je pod hiptonotički crno-beo, a separei su u vrištećim nijansama žute i narandžaste, dok se na prvom spratu pojavljuju i printovi i to pepita, cveće i zebra. Godinu dana kasnije, India je osmislila i enterijer za podrum gde je smešten klub Paradisio.

5 fantastičnih restorana i hotela iza kojih stoji dizajnerka India Mahdavi (фото 2)
5 fantastičnih restorana i hotela iza kojih stoji dizajnerka India Mahdavi (фото 3)


The Gallery Sketch

9 Conduit St, London

Da li je potrebno još pričati o ovom restoranu? Vlasnik restorana Mourad Mazouz pozvao je umetnika Davida Shrigleya da da svoju umetničku viziju tog mesta, a David je osmislio 239 crteža koji se nalaze na zidovima svuda po restoranu, kao i keramiku, a što se enterijera tiče obratio se Mahdavijevoj za pomoć. India je zadržala cik-cak pod, dodala je loptaste lampe sa bakarnom osnovom i prostor je ispunila zakrivljenim ružičastim foteljama koje su njen dizajn. Kako bi se odlučila koju tačno nijansu roze želi, potrošila je mesec dana u potrazi za onom pravom i kakav je to bingo bio! Dve godine kasnije Pantone je upravo tu boju „Rose Quartz 13-520“ proglasio bojom godine, a dalje svi znamo šta smo preživeli sa konceptom „millenial pink“.

5 fantastičnih restorana i hotela iza kojih stoji dizajnerka India Mahdavi (фото 4)
5 fantastičnih restorana i hotela iza kojih stoji dizajnerka India Mahdavi (фото 5)
5 fantastičnih restorana i hotela iza kojih stoji dizajnerka India Mahdavi (фото 6)


5 fantastičnih restorana i hotela iza kojih stoji dizajnerka India Mahdavi (фото 7)

Ladurée

Rue du Mont-Blanc 1, Ženeva

India je u nekoliko navrata sarađivala sa čuvenom poslatičarnicom Ladurée, a sa svakim sledećim izvedenim enterijerom čini se da je to kombinacija veka. Njene bravure u formi i bojama toliko dobro idu uz mesta od kojih očekujemo radost, šećer i dekadenciju, da skoro ostanemo bez teksta kada otkriju izgled svake sledeće poslastičarnice. U slučaju ove u Ženevi, India je krenula od boje koja će dominirati u prostoru i odlučila se za najtamniju tamno zelenu nijansu, kojoj je zatim suprostavila nijansu zelene kakvu možemo videti na proleće u prirodi tako stvorivši posebno mesto koje skoro izgleda kao da je ispalo iz neke bajke.

5 fantastičnih restorana i hotela iza kojih stoji dizajnerka India Mahdavi (фото 8)


Ladurée

311 N Beverly DR, Los Anđeles

I šta se desi kada spojite LA estetiku i stilski India Mahdavi potpis? Vatromet! India je sjajno obavila zadatak koji joj je poveren pri dizajnu Ladurée poslastičarnice na Beverli Hilsu. Očekivano, sve je nežno i sneno, ali u odnosu na lokaciju tu su i elementi koji vršte sveže, kul i oh, tako filmski!

5 fantastičnih restorana i hotela iza kojih stoji dizajnerka India Mahdavi (фото 9)
5 fantastičnih restorana i hotela iza kojih stoji dizajnerka India Mahdavi (фото 10)


5 fantastičnih restorana i hotela iza kojih stoji dizajnerka India Mahdavi (фото 11)

Hôtel du Cloître

16-22 Rue du Cloître, Arle

Samo odsedanje u ovom malenom hotelu je avantura za sebe. Zgrada koje je pretvorena u boutique hotel od 19 soba je stara nekoliko vekova i India je uspela da zadrži sve originalne elemente koji su joj bili potrebni za dekor igru (obratite pažnju na pod). Uobičajna fasada u francuskom stilu neće vam odati ništa o koloritnoj žurci koja se odvija unutra. Tirkzina, žuta, crvena, pa sve to uz mozaičke pločice, još jednom je India dokazala da je kraljica preterivanja, i to onog skoro utopijskog, kada baš svi raznorodni elementi funkcionišu kao skladna celina. U sobama koje variraju u veličini koristila je nameštaj iz sopstvene kolekcije kao što su Cap Martin stolice i sofa, rasvetna tela su Serge Mouille, a tu su i vintage detalji kao što su „Peacock“ stolice iz sedamdesetih.

5 fantastičnih restorana i hotela iza kojih stoji dizajnerka India Mahdavi (фото 12)
5 fantastičnih restorana i hotela iza kojih stoji dizajnerka India Mahdavi (фото 13)

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor