Pretraga

Donosimo vam pet super trikova ako želite da započnete sa vlogovanjem ovog proleća!

Tekst: BURO.

Foto: Maja Mijatović

Ukoliko obožavate da gledate vlogove (a ko ne voli?) i uživate u tim malim režiranim epizodama života sigurno vam je palo na pamet da ponekad i sami dokumentujete svoju svakodnevnicu. Jer, samo zamislite da možete da kliknete na video i ponovo proživite neki lep dan i momentalno se vratite u emociju koju ste tada osećali. Većina uspešnih vlogera je sa snimanjem počela iz ljubavi i zabave, a kasnije je nekima od njih za rukom pošlo da od toga stvore pravi biznis. Bilo koji da vam je motiv, mi smo tu da vas brzinski sprovedemo kroz zamršeni svet snimanja. Najpre za tu misiju treba da nabavite adekvatan uređaj. I mi znamo koji! Naša preporuka za ovu misiju jeste Huawei nova 9 SE, telefon zahvaljujući kome ćete lako i kvaitetno moći da snimite sve što vam padne na pamet, a nećete morati da ulažete u preskupu opremu.

Donosimo vam pet super trikova ako želite da započnete sa vlogovanjem ovog proleća! (фото 1)

Huawei nova 9 SE je prepoznatljiv po futurističkom dizajnu koji se lako uklapa u sve outfite od casual do elegantnih i stiže u tri prelepe boje: kristalno plavoj, biserno beloj i ponoćno crnoj. Ipak, telefon je jednako moćan koliko dobro izgleda. Ono što oduševi svakog korisnika jeste Al Quad sistem kamera zahvaljujući kojem se lako hvataju široki pejsaži, više ljudi na slici, a pri tome se i dalje dobija potrebna oštrina i fokus. Telefon je kao stvoren za mlade, odnosno za sve one koji žude da uhvate svaki detalj i momenat. Osim toga, Huawei nova 9 SE podržava kontinuirano snimanje s prednje/zadnje strane, što korisnicima omogućava neprimetno snimanje iz različitih perspektiva i čuvanje snimaka kao jednu datoteku. Bilo da se radi o kratkom videu za TikTok ili vlogu za YouTube, on pojednostavljuje proces proizvodnje videa, štedeći korisnicima vreme od složenog uređivanja. Nova 9 SE takođe nudi funkciju Dual-View Video zahvaljujući kojoj korisnik može istovremeno da snima sa prednje i zadnje kamere kako bi kreirao neverovatne klipove pune emocija. Sa Petal Clip-om svi video zapisi se mogu lako uređivati. Neka ovo proleće bude i početak vaše nove “režiserske” karijere, evo kako da zablistate u toj ulozi.

Definišite svoju nišu

Donosimo vam pet super trikova ako želite da započnete sa vlogovanjem ovog proleća! (фото 2)
Donosimo vam pet super trikova ako želite da započnete sa vlogovanjem ovog proleća! (фото 3)

Prvi korak u vlogovanju jeste da unapred osmislite šta želite da kažete, koja će biti vaša tema i kome želite da se obraćate. Najbolje bi bilo da startujete sa temama sa kojima ste već dobro upoznati i u kojima dobro plivate. Ne morate biti eskpert, dovoljno je da osećate strast i ljubav i to će publika prepoznati. Kako ste na samom početku trudite se da birate srodne teme koje će se nadovezivati, a kako budete napredovali sa snimanjem širite polje svog delovanja.

Budite dosledni

Donosimo vam pet super trikova ako želite da započnete sa vlogovanjem ovog proleća! (фото 4)

Ne, zaista nema potrebe da sve što objavite bude viralno, neka vam cilj ne bude internet slava, jer je ona obično (vrlo) kratkog veka. Zato neka vas ne plaše brojke koje će biti niske na početku. Ukoliko to što govorite ima publiku ona će pronaći put do vas. Ono što je dobro jeste da utvrdite neka osnovna pravila, na primer objavljujte jedan video nedeljno u slično vreme. Naravno, možete biti fleksibilni s tim, ali pokušajte da preživite kad se posle prvobitnog elana javi zamor i razočarenje što uspeh nije instant stigao. Zapamtite, radite to zbog sebe, sve ostalo može biti trešnjica na torti.

Razmislite o svetlu i pozadini

Donosimo vam pet super trikova ako želite da započnete sa vlogovanjem ovog proleća! (фото 5)

Niko ne očekuje od vas da ste profesionalni videografer, ali postoje osnovni kriterijumi koje svaki dobar video mora zadovoljiti. Pre svega tu je osvetljenje, prođite sve prostorije u stanu sve dok ne utvrdite gde je najbolje svetlo. Dobra ideja jeste da uložite u ring light, tako će vam svaki snimak biti sličnog kvaliteta. Ukoliko ste protiv veštačkog svetla, koristite sunce kada pada horizontalno, najbolje u vreme “zlatnog sata”. Telefon postavite paralelno sa licem. I naravno dobro proučite šta je iza vas dok se snimate, ukoliko je tu previše detalja, uložite u jednu pozadinu i improvizujte mali studio.

Naučite osnove editovanja

Donosimo vam pet super trikova ako želite da započnete sa vlogovanjem ovog proleća! (фото 6)

Svako ko želi da se bavi stavarnjem sadržaja na internetu mora znati osnove editovanja snimaka. Vrlo je teško zadržati publiku ukoliko vlog ne prođe barem jednostavno editovanje. Editovanjem ćete ukloniti sve eventualne greške, možete iseći sve loše delove i ponavljanja, napraviti dinamičniji ritam, dodati vizuelne efekte… Na početku nema potrebe da plaćate profesionalnog montažera, postoji gomila besplatnih aplikacija i programa koji vam u tome mogu pomoći. Odvojte malo vremena i proučite sve opcije.

Ne zaboravite na zvuk

Donosimo vam pet super trikova ako želite da započnete sa vlogovanjem ovog proleća! (фото 7)

Lako je koncentrisati se samo na video i zaboraviti na komponentnu zvuka koja je ključna u vlogovima. Ukoliko koristite samo telefon vodite računa da govorite samo u situacijama kad nema buke, u suprotnom će vam biti potreban mali mikrofon. Ponekad će vam za neke snimke biti potreban i audio editor kako biste pojačali zvuk glasa. Sledeća bitna tema jeste muzika i vrlo brzo ćete naučiti da nije moguće koristiti pesme po nahođenju, zbog autorskih prava bitno je da za vlog koristite muziku koja je copyright-free. I naravno uskladite jačinu zvuka kad u vlogu govorite i kada ide muzika, ne želite da iznenadite gledaoce naglim promenama.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor