Šta je ChatGPT? Sve što treba da znate o chatbotu veštačke inteligencije

  12.04.2023.
  RECOMMENDED

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2023/04/cover_chatgpt.jpg

  Svi smo čuli za veštačku inteligenciju (AI). U današnje vreme, ogromna većina ljudi je donekle svesna šta je i da je moguće da će promeniti putanju naših života u napredovanju. Uz to, skoro svi se pitamo kako će tačno AI uticati na nas? Hoće li nas to osloboditi naših rutinskih obaveza? I u kojoj meri? Od pojave ChatGPT-a, konačno imamo definitivnije odgovore na ta goruća pitanja.

  Obrazovne institucije, korporativne konferencijske sale i društveni mediji vrve od čavrljanja o ChatGPT-u u poslednjih nekoliko meseci. Oni koji imaju hvalospeve o njemu tvrde da ovaj neverovatan alat snažno usmerava različite aspekte njihovih poslova, dok, na drugom kraju spektra, neki zagovornici osećaju pretnju koju ChatGPT može imati po sigurnost njihovog posla.

  Da bi se istakao uticaj ovog alata, poslovni magnat Elon Musk, koji je suosnivač kompanije ChatGPT OpenAI pre nego što je napustio kompaniju, je rekao: „ChatGPT je zastrašujuće dobar. Nismo daleko od opasno jake veštačke inteligencije.“ Na nedavnoj konferenciji, on je takođe tvrdio da je to „jedan od najvećih rizika za budućnost civilizacije“ i da dolazi sa „velikim obećanjima“ i „velikom opasnošću.“ Dakle, o čemu se radi u ovom romanu ChatGPT-ja i zašto je važan? Obrazložili smo sve stavke za vas.

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2023/04/1681300836485022.jpg

  ŠTA JE CHATGPT?

  Čak i ako niste bili ni izbliza zainteresovani za AI, vreme je da počnete da obraćate pažnju na ChatGPT. Jednostavnije rečeno, ovaj viralni alat je chat-bot veštačke inteligencije koji je besplatan za javnost i funkcioniše na principu dijaloga kakve ostvaruju ljudi. To znači da koristi model obrade prirodnog jezika kako bi odgovorio na pitanja i unose korisnika, sa odgovorima u obliku pisanog teksta.

  Zaista nije važno šta unosite; uvek ćete dobiti odgovor. Na primer, unos „objasni šta je metaverse“ će proizvesti neke prilično detaljne paragrafe koji pojašnjavaju popularnu reč i o čemu se radi. Možete čak i da odete korak dalje tako što ćete prilagoditi i suziti svoj upit da biste dobili ciljaniji odgovor, poput ovog: „objasnite šta je metaverse na način koji bi i tinejdžeri shvatili.“

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2023/04/1681300837798557.jpghttps://buro247.rs/wp-content/uploads/2023/04/1681300837730016.jpghttps://buro247.rs/wp-content/uploads/2023/04/1681300836461772.jpg

  Iako se slažemo da chatbot efektivno skraćuje radne sate potrebne za obavljanje određenih zadataka, on zahteva visok nivo diskrecije kada se svodi na korišćenje odgovora koje ChatGPT proizvodi onakvima kakvi jesu. Ne samo da se pristrasnosti mogu nenamerno ubaciti, već će uvek postojati rizik od plagijata i zastarelih informacija, s obzirom na to da se izvori odgovora chatbota ne otkrivaju. Pored mogućih gramatičkih i sintaksičkih grešaka, kao i ograničenja u znanju, sadržaju koji proizvodi ChatGPT možda nedostaje i odgovarajući ton glasa i ljudski dodir koji je neophodan da se poveže sa ciljnom publikom da bi se ostvario željeni uticaj, pod pretpostavkom da se ovaj sadržaj koristi u marketinške svrhe za promociju proizvoda i rešenja.

  Ne može se poreći uticaj ChatGPT-a i razumemo zašto je svet i dalje opsednut chatbotom, koji je imao milion korisnika u samo nekoliko dana nakon pokretanja. Međutim, korisnici bi svakako trebali dvaput da razmisle kada direktno primjenjuju sadržaj koji proizvodi ChatGPT, a ne da se u potpunosti oslanjaju na generisane informacije. Možemo samo da zamislimo da će tehnologija postajati sve prefinjenija i inteligentnija kako vreme prolazi, ali za sada, provera i provera činjenica istinitosti odgovora koje je proizveo ChatGPT čini se veoma neophodnim, u zavisnosti od vašeg konkretnog slučaja upotrebe. Iako je nesavršen, ChatGPT svakako jača predstavu o tome kako bi naša tehnološka budućnost mogla izgledati i šta budućnost može doneti.

  Ovaj članak je originalno objavljen na BURO. Malezija sajtu.

  Saznaj više:
  Povezani članci: