Pretraga

Tried&Tested: Opel Grandland X Hybrid4 - Ovaj moćni SUV osim što je sjajno dizajniran, čuva i životnu sredinu

Tekst: BURO.


Foto: Jelena Karakaš i Vanja Milićević

Opelov SUV Grandland X je već dobro poznat model, koji se dokazao kao savršen izbor za vožnju po gradu, kao i za road trip. Kada nam je stigao poziv da se na vikend uputimo u nemačke planine i u tim uslovima isprobamo performanse ovog moćnog vozila istog trenutka smo uzbuđeno kliknuli “attend”. Osim radosti zbog vožnje u drugačijim uslovima, tu je bila i doza radoznalosti budući da se radi o novom, unapređenom Hybrid modelu. Što u praksi znači da ovaj superioran SUV u kombinaciji sa plug-in hibridnom energijom podiže efikasnost na viši nivo. Puni se kao vozilo koje je u celosti električno i može preći ozbiljnu razdaljinu (do 59 kilometara zahvaljujući litijumskoj bateriji kapaciteta 13,2 kWh) samo sa električnim motorom. Ono što je još bolja vest jeste da je Opel započeo elektrifikaciju koja će obuhvatiti njihovu kompletnu gamu do 2024. godine.

Tried&Tested: Opel Grandland X Hybrid4 - Ovaj moćni SUV osim što je sjajno dizajniran, čuva i životnu sredinu (фото 1)
Tried&Tested: Opel Grandland X Hybrid4 - Ovaj moćni SUV osim što je sjajno dizajniran, čuva i životnu sredinu (фото 2)

Naša vožnja počela je na aerodromu u Bazelu na tromeđi Švajcarske, Francuske i Nemačke, i vodila je 100 kilometara duboko u oblast Švarcvald, na momente je putanja vodila autoputem, zatim kroz vijugave planinske puteve, da bismo konačno stigli do old school brvnare u snegu. Preuzeli smo ključeve našeg novog crvenog ljubimca sa crnom haubom i krovom i lagano smo krenuli. Dok smo pretresali razne teme, u sred razgovora smo shvatili koliko je zadovoljstvo voziti automobil na električni pogon. Jednostavno - on je aposlutno nečujan, tako da osim genijalne činjenice da je emisija izduvnih gasova svedena na nulu, uživanje u samoj vožnji je podignuto na maksimum.

Tried&Tested: Opel Grandland X Hybrid4 - Ovaj moćni SUV osim što je sjajno dizajniran, čuva i životnu sredinu (фото 3)
Tried&Tested: Opel Grandland X Hybrid4 - Ovaj moćni SUV osim što je sjajno dizajniran, čuva i životnu sredinu (фото 4)
Tried&Tested: Opel Grandland X Hybrid4 - Ovaj moćni SUV osim što je sjajno dizajniran, čuva i životnu sredinu (фото 5)

Putanja nije bila slučajno odabrana, budući da smo brzo menjali okolinu mogli smo da proverimo svaki od četiri režima vožnje koji ovaj automobil nudi. Možete birati između 4WD (samo za pogon na sve točkove), sportskog, hibridnog i električnog režima. Konkretno izborom “hybrid” opcije automobil može automatski odabrati koji je najefikasniji način pokretanja, sa mogućnošću prelaska na “electric” za vožnju sa nultom emisijom kada se stigne u centar grada. “E-save” mod štednje omogućava uštedu električne energije za kasniju upotrebu, dok “sport” nudi uživanje u dinamičnoj vožnji tako što kombinuje snagu motora i elektromotora.

Tried&Tested: Opel Grandland X Hybrid4 - Ovaj moćni SUV osim što je sjajno dizajniran, čuva i životnu sredinu (фото 6)
Tried&Tested: Opel Grandland X Hybrid4 - Ovaj moćni SUV osim što je sjajno dizajniran, čuva i životnu sredinu (фото 7)

Tried&Tested: Opel Grandland X Hybrid4 - Ovaj moćni SUV osim što je sjajno dizajniran, čuva i životnu sredinu (фото 8)

Ipak, ovo su sve informacije koje ćete kasnije proučiti, sama vožnja i “šaltanje” između režima je toliko lako i prirodno, da smo zaista oduševljeni gde je krenula budućnost automobilske industrije i koliko su nova vozila prilagođena našim željama i potrebama. Sam dizajn Grandland X Hybrid4 ruši predrasude o električnim modelima kao malim i slabijim automobilima. Danas je moguće voziti moćan, robustan automobil i istovremeno čuvati okolinu. Dodatan poen odnose i činjenicom da su inženjeri vodili računa o potrebama korisnika, na primer, baterija je ugrađena ispod zadnjih sedišta kako bi se optimizovao prostor u unutrašnjosti i gepeku. Što se punjenja tiče, uz pomoć 7.4 kW zidnog punjača, baterija se može do kraja napuniti za dva sata. Aplikacija “myOpel” omogućava proveru stanja baterije, a putem aplikacije možete uključiti grejanje ili hlađenje, po potrebi, pre nego što uđete u automobil. Priznajte da ste oduvek želeli ovu opciju!

Tried&Tested: Opel Grandland X Hybrid4 - Ovaj moćni SUV osim što je sjajno dizajniran, čuva i životnu sredinu (фото 9)

Tried&Tested: Opel Grandland X Hybrid4 - Ovaj moćni SUV osim što je sjajno dizajniran, čuva i životnu sredinu (фото 10)
Tried&Tested: Opel Grandland X Hybrid4 - Ovaj moćni SUV osim što je sjajno dizajniran, čuva i životnu sredinu (фото 11)

Očekivali smo uživanje u vožnji na kakvo smo se od kompanije Opel navikli, ali zapravo su nas kupili razmišljanjem o detaljima i predviđanjem naših potreba. Kao što su otvaranje gepeka na senzor i OpelConnect usluga na putu.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor

Ostavite komentar