Pretraga

Predstavljamo vam The Serif, prelep televizor koji je promenio svet dizajna!

Predstavljamo vam The Serif, prelep televizor koji je promenio svet dizajna!

Tekst: BURO.

Sećate se televizora od pre samo nekoliko godina? Radilo se o neprivlačnim crnim kutijama, koje smo pokušavali da sakrijemo u razne regale i police. Fast foward na 2020. godinu i sada zapravo želimo da svi vide naš TV! On je sastavni deo enterijera i ne narušava ga, naprotiv tu je u ulozi dodatnog ukrasa ili neobičnog komada nameštaja. Kako smo došli do toga?

Predstavljamo vam The Serif, prelep televizor koji je promenio svet dizajna! (фото 1)

Priča je zapravo počela 2015. godine kada se kompanija Samsung usudila da ode korak dalje i angažovali su superstarove dizajn sveta, braću Bouroullec, da daju svoje viđenje tada problematičnog kućnog uređaja. Te godine oni su javnosti predstavili model The Serif. Ono što je bila totalna novost u odnosu na modele kakvi su u tom periodu bili u modi, jeste da se radilo o uređaju koji može samostalno da stoji u prostoru i umesto klupka kablova, ima jedan jedini. Zaista, desila se revolucija!

Predstavljamo vam The Serif, prelep televizor koji je promenio svet dizajna! (фото 2)

Ronan (1971) i Erwan (1976) rođeni su u malom mestu Kuimper u Bretanji u Francuskoj. Pojava braće Bouroullec donela je pravo osveženje, a njihov uspeh je još značajniji u kontekstu preporoda u francuskoj modi, arhitekturi i dizajnu. Osim nekoliko projekata koji su individualno potpisani, sve što su braća stvarala posle 1998. plasirano je pod zajedničkim imenom. Erwan opisuje njihov stil kao "promišljeno jednostavan sa dozom humora". Pored humora, koji se igra sa percepcijom, njihov dizajn je osvežavajuć u svojoj jednostavnosti i funkcionalnosti. Objekti ostaju ono što izvorno jesu dok u isto vreme nude sasvim novo vizuelno iskustvo. I pored svetske slave braća odaju utisak nepretencioznih osoba koji žive povučeno u predgrađu Pariza marljivo radeći u svom studiju.

Predstavljamo vam The Serif, prelep televizor koji je promenio svet dizajna! (фото 3)

Zanimljivo je istaći da, u trenutku kada su se bacili na projektovanje sasvim novog televizora, braća nisu znala skoro ništa o elektronici i svemu što se dešava u unutrašnjosti samog uređaja. Sve tehničke greške koje su putem pravili su uredno zapisivali i to su pretvorili u svoju snagu i deo procesa ka finalnom proizvodu. Uz pomoć inovativnog Samsung tima uspeli su ono što nikom drugom do tada nije pošlo za rukom. Zamutili su granicu između dizajniranog komada nameštaja i komada tehnike.

Predstavljamo vam The Serif, prelep televizor koji je promenio svet dizajna! (фото 4)

The Serif je svoj naziv dobio zbog rama koji kada se gleda sa strane izgleda kao stilizovano veliko slovo „I“ napisano lepim serifnim fontom. Baš zbog toga najbolje izgleda kada se postavi na nogice kako bi svi mogli da maksimalno uživaju u njegovoj lepoti. Ako se pitate kako izgleda sa zadnje strane i da li je okej to pokazati baš celom svetu, odgovor je - o da, apsolutno! Ronan i Erwan su razmišljali i o tome, ta strana je prekrivena elegantnim sivim pletenim panelom koji prikriva sve žice i omogućava da se uživa u izgledu ovog aparata u tri dimenzije, bez ikakve potrebe za skrivanjem.

Predstavljamo vam The Serif, prelep televizor koji je promenio svet dizajna! (фото 5)
Predstavljamo vam The Serif, prelep televizor koji je promenio svet dizajna! (фото 6)

Bouroullec x Flos

Braća Bouroullec su 2010. godine dizajnirali „Aim“ visilicu za kompaniju Flos i veoma brzo se nametnula kao klasik kada je savremeni dizajn u pitanju. Modularni luster koji sjajno izgleda pokazao se kao multifunkcionalan, što je jedna od glavnih odlika rada ovih Francuza.

Predstavljamo vam The Serif, prelep televizor koji je promenio svet dizajna! (фото 7)

Bouroullec x Vitra

Ronan i Erwan su „Slow Chair“ fotelju osmislili 2006. godine za kompaniju Vitra. Udobna fotelja izrađena je od tekstilne membrane koju odlikuje velika fleksibilnost i otpornost, i metalnog rama koji daje formu. Do danas je „Slow Chair“ na svim listama it komada i omiljen je izbor ljubitelja dizajna širom sveta.

Predstavljamo vam The Serif, prelep televizor koji je promenio svet dizajna! (фото 8)

Jedna od najbitnijih stvari u radu ovog francuskog dvojca jeste težnja da dizajniraju predmete koji će lako preživeti test vremena i biti jednako zanimljivi i za 5, 10, ili čak 80 godina. To im je savršeno pošlo za rukom i u ovom slučaju: The Serif jednako oduzima dah kao i u trenutku kada je osmišljen. Što dokazuje i ovogodišnja iF nagrada za inovativni dizajn, jedno od najprestižnijih odličja u ovoj oblasti na međunarodnom nivou.

Predstavljamo vam The Serif, prelep televizor koji je promenio svet dizajna! (фото 9)
Predstavljamo vam The Serif, prelep televizor koji je promenio svet dizajna! (фото 10)
Predstavljamo vam The Serif, prelep televizor koji je promenio svet dizajna! (фото 11)

Ali sada, u drugoj generaciji, on je još bolji! Šta je zapravo drugačije? Samsung je ovom modelu pridodao NFC i AirPlay2 opcije povezivanja, kako bi korisnici mogli da slušaju muziku sa telefona na televizoru, bez suvišnih kablova. Takođe, odlikuje ga Quantum Dot AI Upscaling tehnologija koja obezbeđuje stopostotnu vidljivost boja sa više od milijardu nijansi, za besprekorno realističnu sliku i izvanredne kontraste. Pored toga, veštačka inteligencija unapređuje i prilagođava kvalitet prikazane slike 4K kvalitetu, bez obzira na trenutnu rezoluciju ili izvor sa koga se sadržaj reprodukuje. The Serif ima i sposobnost da detektuje promenu količine svetlosti u prostoriji i podesi optimalno osvetljenje, zahvaljujući funkciji „prilagodljive slike“, čineći gledanje televizije prijatnijim za oko.

Predstavljamo vam The Serif, prelep televizor koji je promenio svet dizajna! (фото 12)
Predstavljamo vam The Serif, prelep televizor koji je promenio svet dizajna! (фото 13)
Predstavljamo vam The Serif, prelep televizor koji je promenio svet dizajna! (фото 14)

No, postoji i još bolja vest: od ove sezone The Serif je dostupan i kod nas! U prodaji su verzije u veličinama 43, 49 i 55 inča i to u dve boje - nebeskobeloj i nebeskoplavoj. Znate za fantastičnu osobinu Samsung The Frame televizora da u modu dok nije uključen reprodukuje sike po želji, sada i The Serif ima tu opciju, što ga čini dizajn kameleonom koji može ne samo da se savršeno uklopi u prostor, već da ga učini mnogo, mnogo boljim. Budućnost je stigla i stvarno nam se dopada!

Predstavljamo vam The Serif, prelep televizor koji je promenio svet dizajna! (фото 15)
Predstavljamo vam The Serif, prelep televizor koji je promenio svet dizajna! (фото 16)
Predstavljamo vam The Serif, prelep televizor koji je promenio svet dizajna! (фото 17)

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor