Pretraga

Testirali smo Samsung Note10+ i ovo su naši utisci

Testirali smo Samsung Note10+ i ovo su naši utisci

Očekivali smo puno, dobili još više!

Tekst: Jelena Karakaš

Foto: David Gažo

Kao neko ko se ukrcao na brzi Note voz još kod modela Note 2, unapred je jasno da se svakom novom lansiranju iz Samsung fabrike radujem kao da se spajaju Božić i Uskrs. Jer, godine prolaze, trendovi se menjaju, a svaka sledeća varijanta ovog modela, bez izuzetka, uspe da me obori sa nogu. Svaki put kažem to je to, teško je nadmašiti te performanse, a onda stigne novi model koji sve promeni. Moja rešenost da nastavim da koristim prošlogodišnji Note 9 (savršeno me služi, hvala na pitanju) se istopila posle samo nedelju dana istraživanja šta sve nudi model Samsung Galaxy Note 10+. Jednostavno, ovo je bolji i brži telefon nego ijedan do sada.

Ali hajmo od početka.

Testirali smo Samsung Note10+ i ovo su naši utisci (фото 1)
Testirali smo Samsung Note10+ i ovo su naši utisci (фото 2)

 

Note 10 je dizajniran da bude lep koliko je i snažan

 

Testirali smo Samsung Note10+ i ovo su naši utisci (фото 3)

 

Ono što već godinama slušam kao komentar na Note uređaje jeste da su prelepi, ali možda preveliki?! Lično, meni savršeno odgovaraju dimenizije koje igraju na tragu fablet koncepta, ali razumem ljude koji su navikli na nešto manje telefone (iako navijam da svi pređete u moj tim, iskustvo svakodnevnog korišćenja većeg telefona je neuporedivo bolje, posebno za nas za opakom minus dioptrijom). Treba napomenuti da Note displej smanjuje naprezanje očiju i ometanje spavanja uklanjanjem štetne plave svetlosti na nivou piksela, a da pri tome ne narušava prikazivanje boja.

 

Ove godine uređaj je ponuđen u dve varijante: nešto manjoj po dimenzijama sličnoj Galaxy S ediciji i u plus varijaciji koja je za mrvicu veća od onoga na šta smo do sada navikli od Note serije - konkretno ekran je veličine 6.8 inča i proteže se od ivice do ivice, čime se postiže maksimalna iskorišćenost. Dodatno, prednja kamera je sićušna i smeštena je na sredinu, pa tako ne ometa prikaz.

Testirali smo Samsung Note10+ i ovo su naši utisci (фото 4)

 

Iako je do sada ovaj uređaj više vezivan za biznis korisnike koje nekako po inerciji zamišlljamo u strogom izgledu mašna/tašna, ovo izdanje bliže je novoj definiciji poslovnih ljudi. A to je da su oni konstantno u pokretu i da je neophodno da poseduju telefon koji je brz, pouzdan i koji na putovanjima može na kratko da zameni laptop, no oni takođe žele uređaj koji je i - zgodan! Rečeno, učinjeno: uređaj je dizajniran da bude lep koliko je i snažan (pričamo o procesoru od 12 GB rama). Za nas digitalne hrčke dobro je napomenuti da i obična i plus verzija stižu sa 512GB unutrašnje memorije, da to znači da ćete imati dovoljno prostora i za sve aplikacije i za gzilion slika i snimaka.

Samsung Note 10+ je tanak (manje od 8 milimetara), nešto lakši od prethodne verzije, a stiže u nijansama oko kojih ćete se dugo premišljati. Aura bela i aura crna boja zahvaljujući diskretnom presijavanju deluju privlačnije, a aura sjajna (aura glow) je istinski spektakl! Radi se o telefonu koji reflektuje boje, pa u zavisnosti od svetla u istom trenutku može biti sve: od žute, preko plave i zelene, do crvene boje. Ako vam sve brzo dosadi, evo telefona koji će vas svakog dana zabavljati.

Testirali smo Samsung Note10+ i ovo su naši utisci (фото 5)
Testirali smo Samsung Note10+ i ovo su naši utisci (фото 6)

 

Ako se u vama krije režiser, ovo je uređaj koji će ga sasvim sigurno izvući na površinu

 

Testirali smo Samsung Note10+ i ovo su naši utisci (фото 7)

 

Ono što je osnovna prednost Note serije jeste ugrađena olovka koja u svakoj novoj reinkarnaciji postaje sve bolja, prošle godine dodata je opcija da uz pomoć olovke možete i fotografisati iz daljine, a sada postoji i opcija zumiranja. Zaboravite na selfije iz ruke, sada oni mogu izgledati skroz profi.

Svakako je možete koristi za pravljenje najobičnijih spiskova na telefonu, primera radi, ja ne mogu da zamislim pravljenje Instagram storija bez olovke, a kad biste da oslobodite umetnika u sebi tu je bezbroj opcija za biranje različitih vrsta olovaka i boja. Na Note uređaju možete raditi najpreciznija senčenja na crtežima, ili naslikati nežan akvarel, po želji. Čak i ako niste preterano talentovani za slikarstvo, možete downloadovati neku od aplikacija sa bojankama i tako nabrzaka smiriti živce. Jednom kad se naviknete na činjenicu da je sastavi deo vašeg telefona S Pen, teško je odreći se tog zadovoljstva (pitam se kako sam ikada živela bez nje!).

Testirali smo Samsung Note10+ i ovo su naši utisci (фото 8)

 

I stižemo do važne teme koje sve najviše zanima: kakva je kamera? Kamera na Note 10+ telefonu je četvorostruka i vrlo moćna, a posebno dobro se pokazala u uslovima smanjenog svetla. U praksi to znači da nijedan zalazak sunca, ili izlazak se više neće završiti sa mutnim slikama - upravo suprotno. Ukoliko više volite video zapise bitno je napomenuti da postoji Live Focus koji daje dubinu kameri i fokusira samo objekat snimka, Zoom-in-Mic opcija pojačava glavni zvuk na snimku i umanjuje pozadinsku buku, a kao šlag na tortici je i Super Stady Mode za stabilizaciju slike. Ako se u vama krije režiser, ovo je uređaj koji će ga sasvim sigurno izvući na površinu.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor