Pretraga

Dizajn svet okreće se organskim materijalima - krenite ka budućnosti već danas

Dizajn svet okreće se organskim materijalima - krenite ka budućnosti već danas

Tekst: BURO.

Pečurke. Kurkuma. Kukuruzne opne. Ne, ne morate da proveravate, nismo u gastro sekciji i dalje pričamo o dizajnu. O novom pravcu koji su neki već krstili kao “organski luksuz”. Radi se o stremljenjima najboljih i najinovativnijih svetskih dizajnera da za izradu nameštaja, tekstila i raznih predmeta koriste materijale koji su prirodni i pri čemu vode računa da i njihovi procesi obrade ne ostavljaju negativne posledice po okolinu. Ovaj pokret je usko povezan sa renesansom koja se desila sa ponovnim vraćanjem zanatskoj proizvodnji, kao i našim sve većim interesovanjem o poreklu i uticaju svega što svakodnevno komuniciramo od hrane, do nameštaja.

Dizajn svet okreće se organskim materijalima - krenite ka budućnosti već danas (фото 1)
The Exploring Eden kolekcija

 

Inovatori industrije tom temom bave se već neko vreme, Jasper Morrison je još 2004. godine kreirao stolice od plute za brend Vitra. Koliko je taj potez u skladu sa aktuelnim trenutkom govori činjenica da je on proširenu limitiranu seriju tih "Cork" prošle godine izložio u Kasmin galeriji u Njujorku. Bethan Gray je skoro prikazala liniju nameštaja “The Exploring Eden” koja je odličan dokaz da komadi nameštaja koji su održivi ne moraju nužno da izgledaju tako da se na prvi pogled primeti njihova ekološka strana. Ta kolekcija sastoji se od elegantnih stočića, polica, stolova, koji su proizvedeni u saradnji sa kompanijom Nature Squared koja se od 2001. godine bavi pronalažanjem novih namena otpada od materijala.

U Londonu se sledeće nedelje završava izložba “Crop” u Sarah Myerscough galeriji koja je bila otvorena od novembra prošle godine gde je devet umetnika i dizajnera prokazalo svoje viđenje dekor objekata i nameštaja izrađenih od materijala kao što su pšenica, kukuruz, sisal, vrba i juta. Svoje radove su u okviru te izložbe pokazali i zvezde novog organskog pokreta Sebastian Cox i Fernando Laposse.

 

Dizajn svet okreće se organskim materijalima - krenite ka budućnosti već danas (фото 2)
Luke Irwin Botanical Collection

 

Sve veći broj kreativaca okrenuo se istraživanju kako da iskoriste resurse koje Zemlja nudi, ali na način koji je ekološki i ostavlja minimalan trag


Na manifestaciji Design Miami ista galerija prikazala je liniju nameštaja Marcina Rusaka “White Perma” koja je izrađena od epoksi smole i cveća i trave (iako smola još uvek nije organska u celini, ali proizvođači još uvek rade na tome). U Somerset House-u svi zainteresovani mogu naučiti više o potencijalu korišćenja micelija pečurkI u arhitekturi i dizajnu. Izložba “Mushrooms: The Art, Design and Future of Fungi” trajaće do 26. aprila, kustoskinja Francesca Gavin u praksi je pokazala kako se sve može iskoristiti kao materijal. Trenutno je sve u prirodi pod lupom kako bi se otkrile nove namene, tako da su trenutno i alge u fokusu. Atelier Luma od 2016. godine istražuje kako se i alge mogu upotrebiti kao bio materijal. Njihova instalacija “Eco Visionaries” koja to približava javnosti nalazi se u arhitektonskom studiju Kraljevske akademije u Londonu.

Dizajn svet okreće se organskim materijalima - krenite ka budućnosti već danas (фото 3)
Mycelium + Timber lusteri dizajnera Sebastian Coxa

 

Neki dizajneri se jednostavno vraćaju starim metodama koje su nežne prema našoj planeti. Organske boje postoje već vekovima, ali u poslednje vreme doživaljavaju svoju renesansu. Nove moderne kompanije kao što su njujorški Thompson Street Studio, Botanical Inks iz Bristola i Stemwell Workshop iz Londona (svi nastali u poslednjih pet godina) fokusirani su na proizvodnju i korišćenje biljnih boja. Britanski dizajner tepiha Luke Irwin prikazao je skoro kolekciju u kojoj su uzorci na tepisima kreirani samo koristeći ekstrakte iz povrća, umesto hemikalija baziranih na hromu, koje su do sada bile u upotrebi. Kajanska papira koristi se za crvenu boju, indigo za plavu, kurkuma za žutu i tako dalje. Sastojci korišćeni u izradi ovih tepiha više zvuče kao recept za neki gurmanski specijalitet.

 

Dizajn svet okreće se organskim materijalima - krenite ka budućnosti već danas (фото 4)
Luke Irwin Botanical Collection

Organske boje postoje već vekovima, ali u poslednje vreme doživaljavaju svoju renesansu


Iako, ovo zvuči optimistično, korišćenje prirodnih materijala u dizajnu zahteva dodatnu edukaciju potrošača, na primer, u slučaju biljnih boja na tepisima oni moraju shvatiti da takve boje blede, na sličan način kao antikni tepisi, takođe nije moguće precizno dobiti traženu nijansu kao što je to slučaj kada se radi sa hemikalijama. Ipak, lepota zapravo leži u tim malim nesavršenostima koje otkirivaju da se radi o ručnom radu i patini koja se stvara vremenom. Neka nova organska era počne!

 

 

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor