Pretraga

Dizajn trendovi koje smo videli na sajmovima u Parizu, Kelnu i Stokholmu

Dizajn trendovi koje smo videli na sajmovima u Parizu, Kelnu i Stokholmu

Tekst: BURO.

Dok su nedelje mode u punom zamahu i čekamo vrhunac uskoro u Parizu, dotle je dizajn scena na kratkoj pauzi, ali ne za odmor, oh ne! Trenutno svi sabiraju utiske sa nedavno završenih sajmova Maison&Object u Parizu, imm Cologne u Kelnu i Stockholm Furniture&Light Fair u Stokholmu. Za razliku od modne scene ovde se vreme ipak pomera malo sporije i trendovi se ne smenjuju brzinom munje. Razvijanje prototipova komada nameštaja zahteva strpljenje i perfekcionizam, jer kupci ne žele da menjaju sofu na svakih pet - šest nedelja. Nekada je odluka koji komad nameštaja kupiti, odluka za ceo život. No, tu činjenicu neretko zaboravimo kada se posvetimo Instagram skrolovanju, pa nas napadnu sve boje, dizajn, oblici, brendovi i stilovi... Kako izabrati ono što nam odgovara? Uz mnogo promišljanja i samo smireno, sjajno je biti upućen u aktuelne trendove i prepoznati šta ima potencijal da traje godinama, a šta je samo trenutni hir industrije.

Kako bismo vam pomogli, otkrivamo vam u kom pravcu se kreće dizajn i koje su to stvari na koje bi trebalo da obratite pažnju kada je u pitanju svet enterijera.

Dizajn trendovi koje smo videli na sajmovima u Parizu, Kelnu i Stokholmu (фото 1)
Dizajn trendovi koje smo videli na sajmovima u Parizu, Kelnu i Stokholmu (фото 2)

Koji je sledeći stil koji će dominirati u dizajnu:

Posle skandinavskog minimalizma, pa francuskog art deko stila u sledećoj epizodi stiže nam kalifornijski stil koji je vladao pedesetih godina XX veka, ali u novoj režiji. Takođe još jedan popularan pravac je izgled klasičnih mediteranskih vila „finca“ koje odlikuje obilna upotreba prirodnih materijala.

Najzastupljenije boje:

Kao i do sada bež i neutralne nijanse vladaju enterijerima, ali novi trend je da one sada stižu u snažnim koloritnim kontrastima, uz crnu, braon, ili boju rđe. Zelena boja je takođe na vrhu i to u svim svojim nijansama, što ima veze sa sve jačim „zelenim pokretom“.

Dizajn trendovi koje smo videli na sajmovima u Parizu, Kelnu i Stokholmu (фото 3)
Dizajn trendovi koje smo videli na sajmovima u Parizu, Kelnu i Stokholmu (фото 4)

Održivi dizajn:

Ta tema bila je jedna od najzastupljenijih na sajmovima i većina proizvođača se trudi da svoje procese proizvodnje učini što boljim i manje štetnim. Zanatska proizvodnja je na ceni, a takođe mnogo se radi i na temama kao što su pakovanja, logistika i kupovina sirovina. Mnogi brendovi se menjaju u tom smeru, a postoje oni koji su od samog početka radili po pravilima održivosti, primera radi kompanija FDB Møbler već više od osam decenija proizvodi po tim postulatima. Od novih brendova obratite pažnju na rad nemačke kompanije Mater Design.

Materijal koji će zamenitti terrazzo kao najslikaniji na Instagramu:

Travertin je prirodan kamen, krečnjak, iz reda sedimentnih stena. Specifičan je po sitnim šupljinama, a zbog toga što se radi o prirodnom materijalu raznovrsnost boja i šara je neverovatna. Primera radi Getty Center u Los Anđelesu je ukrašen travertinom. Pored toga, stručnjaci za trendove predviđaju da će bakar u budućnosti biti zamenjen aluminijumom.

Dizajn trendovi koje smo videli na sajmovima u Parizu, Kelnu i Stokholmu (фото 5)
Dizajn trendovi koje smo videli na sajmovima u Parizu, Kelnu i Stokholmu (фото 6)

Kućna dekoracija:

Dekorisanje doma se sve više okreće ka ručno rađenim predmetima kao što su vaze, činije i različiti ukrasi. Posle perioda pročišćenosti, zidna dekoracija ponovo preuzima primat, ali u novim oblicima. Tepisi, ešarpe, vez, sada svoje mesto pronalaze na zidovima. Takođe ukrasna ogledala i zidna rasveta pored svoje funkcionalne uloge postaju dekoracija za sebe.

Pet brendova na koja bi trebalo da obratite pažnju:

New Works, Maison Dada, Sé Collections, Montana i Heymat.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor